Traian Băsescu vrea să denunțe pactul istoric care a separat Basarabia de România

Ultima actualizare:

    Traian Băsescu vrea să denunțe pactul Ribbentrop-MolotovFoto: arhivă personală
Traian Băsescu vrea să denunțe pactul Ribbentrop-MolotovFoto: arhivă personală

Traian Băsescu, președinte PMP și senator, a lăsat de înțeles că nu renunță la planul său de unire a României cu Republica Moldova. Cu toate că a intrat într-un fel de „război rece” cu președintele moldovean, Igor Dodon, Băsescu nu se lasă și chiar are de gând să denunțe pactul sovieto-nazist care ne-a trunchiat țara.

Președintele PMP se referă la Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat între Uniunea Sovietică și Germania Nazistă, prin care Basarabia a intrat în sfera de influență a rușilor înainte de război. Băsescu este de părere că primul pas pentru reîntregirea țării este denunțarea acestui pact istoric, așa cum au făcut și statele baltice.

Suntem în anul Centenarului. Eu, ca preşedinte, am denunţat Pactul Ribbentrop - Molotov, dar voi depune săptămâna viitoare, cu semnătura mea şi a celorlalţi parlamentari PMP, un proiect de declaraţie în care să denunţăm pactul Ribbentrop - Molotov şi efectele lui. Avem obligaţia să facem acest lucru. Uitaţi-vă că de pactul Ribbentrop - Molotov au fost afectate cele trei ţări baltice, Polonia şi România. Cele trei ţări baltice au ieşit de sub efectele pactului Ribbentrop - Molotov, fuseseră înglobate în Uniunea Sovietică, sunt independente şi membre şi UE şi NATO, Polonia este stat integru şi membru UE şi NATO, România a pierdut Basarabia şi noi stăm...”, a declarat Traian Băsescu, potrivit Digi24, care citerază Agerpres.

„Igor Dodon s-a speriat pentru că în Republica Moldova a început un curent unionist puternic. Mai mult decât atât, au apărut localităţi, de la comune la oraşe, care în consiliile locale, sub semnătura tuturor consilierilor, a primarului, a secretarului primăriei şi, uneori, şi a preotului din comunitate, au făcut declaraţii scrise, că doresc unirea cu România, (...). Ceea ce o să mă facă să îmi închiriez un apartament la Chişinău, să bat toată Republica Moldova, comună cu comună", a mai adăugat fostul președinte al României.

image
image
image
image
image
image
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net