Trăiește de 23 de ani în Gorj, dar n-are identitate

Ultima actualizare:

    Aleksandra are 23 de ani și nu știe care este numele ei de familiefoto: Arhiva Personală
Aleksandra are 23 de ani și nu știe care este numele ei de familiefoto: Arhiva Personală

La 23 de ani, nu știe nici cum o cheamă. Acte nu are, iar pentru statul român este inexistentă. Trăiește în Gorj de la două luni, când a fost adusă din Germania de tatăl român și mama poloneză. I-au spus Aleksandra când s-a născut într-un spital nemțesc, iar pe certificatul de naștere emis acolo figurează cu numele Aleksandra Julia Panczyk.

Totuși, în urma demersurilor pe care le-a făcut, autoritățile germane au trimis în România un alt certificat de naștere, în care numele ei de familie este Kowalcik. Aleksandra nu se semnează cu niciunul dintre cele două, ci cu numele Tudosie, al tatălui ei. Acesta a crescut-o, împreună cu părinții lui, în lipsa mamei care, la scurt timp după ce a venit în România, a plecat înapoi în Germania, și dusă a fost.

Aleksandra nu are acte de identitate, iar statul român nu o recunoaște. Nu a primit alocație în perioada școlii, iar tot din lipsa actelor nu a putut nici să termine o formă de învățământ. Are numai 11 clase, pe care a reușit să le termine pe baza unei declarații scrise de bunicul ei. Acum încearcă să se întrețină lucrând cu ziua în gospodăriile localnicilor din satul Dobrița din comuna Runcu, unde locuiește. Fără buletin, nu își poate lua nici un loc de muncă stabil.

După 23 de ani, chiar de 8 martie, Aleksandra a reușit să își contacteze mama. A găsit-o pe o rețea socială, însă după o discuție cu ea, femeia nu a vrut să îi mai răspundă. „Chiar de 8 martie am găsit-o pe Facebook. Am chemat acasă un prieten care știe limba germană, am reușit în modul acesta să vorbesc cu ea. A plâns la telefon, mai spus că mai are patru copii și o să-și trimită actele. Când o să le trimită, nu mi-a spus. Până la urmă mi-a dat «block» la prieteni și nu mai pot să o contactez”, mărturisește tânăra.

Acum, Aleksandra se luptă cu autoritățile, care o amenință cu expulzarea. I-a scris chiar și președintelui Klaus Iohannis despre situația ei, într-o încercare disperată de a-și recăpăta identitatea.

Află ce i-au răspuns autoritățile Aleksandrei pe Adevărul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net