Transferul pacienţilor cu COVID în Ungaria: Un avion al Forţelor Aeriene va duce primii cinci pacienţi la Oradea, de unde vor fi preluaţi

Ultima actualizare:

    România a ajuns pe primul loc în UE la decese de COVIDfoto: Shutterstock
România a ajuns pe primul loc în UE la decese de COVIDfoto: Shutterstock

Un avion al Forţelor Aeriene române va transporta primii cinci pacienţi cu COVID-19 care vor fi transferaţi în Ungaria joi seară. Aceştia vor fi aduşi pe Aeropportul Oradea, de unde vor fi preluaţi de ambulanţe şi duşi la Debrecen.

Deja un medic de la Timişoara este la Szeged, în Ungaria, pentru a ţine legătura cu medicii de acolo. Un criteriu important de eligibilitate a pacienţilor, dincolo de cel medical, este consimţământul familiei. Deja familia unui pacient internat în UPU (Unitate Primiri Urgențe) la Spitalul din Arad a refuzat transferul în Ungaria.

Conform lui Hadrian Borcea, coordonator UPU Oradea, un avion al Forţelor Aeriene Române va aduce joi după-amiază  la Oradea cinci pacienţl care vor fi preluaţi cu ambulanţele şi transportaţi către Debrecen.

„Din Oradea pacienţi nu vor fi transferaţi, pentru că acum în UPU nu mai avem niciunul în stare gravă, care să necesite internare, şi am fost anunţaţi de la Bucureşti că vor veni 5 pacienţi cu un avion al Forţelor Aeriene, vor ateriza pe aeroportul din Oradea şi apoi noi vom transfera cu trei ambulanţe la Debrecen. (..)

După ora 18:00 se aşteaptă aterizarea. Primii 5 pacienţi astăzi şi vor fi încă 20 în zilele următoare. Sunt pacienţi care nu şi-au găsit loc de internare în terapia intensivă din România şi merg în cele două spitale, Szeged şi Debrecen”, a declarat Borcea pentru News.ro.

Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean Timişoara a făcut precizări legate de evaluările pacienşilor şi de modul în care este coordonat transferul.

„UPU Oradea Bihor va coordona transferul către centrul Debrecen, iar UPU spitalului Judeţean Timişoara va coordona transferul către Szeged. Aici sunt disponibile 10 locuri pentru ATI momentan şi 50 de locuri pentru pacienţii pre critici”, a precizat Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

Care este procedura transferurilor

Deja un medic din cadrul UPU Spitalului Judeţean Timişoara se află la Szeged, a plecat de dimineaţă acolo pentru a ţine legătura cu autorităţile din Ungaria, procedura va fi următoarea:

„Se fac evaluări în UPU-rile din ţară, îndeosebi în cele din vestul ţării, dar şi în Bucureşti, pentru a selecta pacienţi care vor merge. Criteriile sunt criterii de severitate ale bolii, atât pentru pacienţii de ATI, cât şi pentru pacienţii pre-critici, dar un alt criteriu important este consimţământul pacientului sau al familiei.

Deja la Arad a existat un caz în care familia şi-a exprimat opţiunea ca pacientul să rămână în UPU la Spitalul Judeţean Arad şi să nu fie transferat în Ungaria, pentru că le-ar fi foarte dificil dânşilor să afle informaţii de acolo sau să poată să se deplaseze acolo.

Cum vă spuneam, pentru Szeged sunt 10 locuri de terapie intensivă şi 50 de locuri pentru precritici, de la Spitalul Judeţean Timişoara maximum doi pacienţi am trimite către Szeged. Pacienţii aceştia sunt din UPU Judeţean”, a mai explicat Raul Pătraşcu.

Ungaria ajută România şi preia 50 de pacienţi cu coronavirus, care au nevoie de terapie intensivă, a anunţat, miercuri, la Budaapesta, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, transmite MTI. Pacienţii vor fi duşi în clinici din Szeged şi Debrecen.

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net