Tranzacția anului: chinezii au cumpărat Rompetrol. Vezi ce sumă au plătit

Ultima actualizare:

    Petromidia Năvodari (foto) și Vega din Ploiești rafinează zilnic 100.000 de barili de țiței
Petromidia Năvodari (foto) și Vega din Ploiești rafinează zilnic 100.000 de barili de țiței

Compania cazahă KMZ International a vândut pachetul majoritar al Rompetrol (51%) către o firmă chineză pentru o sumă fabuloasă. Compania chineză CEFC China Energy Company Ltd. va prelua mare parte din activele KMG International (fost Rompetrol Group). Chinezii vor controla mare parte din ceea ce produce rafinăria Petromidia, lanțul de benzinării Rompetrol, dar și celelalte firme din portofoliul cazahilor.

Acordul semnat la Beijing între cele două companii se ridică la 4 miliarde de dolari, notează mirsanu.ro. În urma tranzacției, compania chineză va prelua controlul KMG International, o subsidiară a companiei petroliere de stat KazMunaiGaz. Chinezii vor controla astfel mare parte din activitatea de producție a carburanților (circa 100.000 de barili pe zi) și fertilizatorilor (400.000 de tone) din România. De asemenea, rețeaua de benzinării Rompetrol numără peste 1.000 de uități, situate în România, Republica Moldova, Bulgaria, Georgia, Spania și Franța.

Surse din cadrul celor două companii, citate de Reuters, au declarat că o parte din banii necesari perfectării tranzacției va proveni din fondul de dezvoltare a infrastructurii „Drumul Mătăsii” al Chinei, în valoare de 40 de miliarde de dolari.„Kazakhstanul este bogat în petrol și gaze și este un vecin bun al Chinei. Acordul corespunde strategiei guvernamentale”, au afirmat sursele citate.

Compania cazahă KazMunaiGaz a preluat 75% din acțiunile Rompetrol în august 2007, de la omul de afaceri Dinu Patriciu, La vremea respectivă, tranzacția a fost cea mai mare din România, ea ridicându-se la peste 2,7 miliarde de dolari. La rândul său, Dinu Patriciu a cumpărat în 1998, împreună cu un grup de investitori, mare parte din compania Rompetrol. Trei ani mai târziu a fost ales în poziția de președinte al Consiliului de administrație și director general al Grupului Rompetrol, companie petrolieră cu sediul în Olanda, activă în 13 țări.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net