Trei provocări cu care se confruntă România în această toamnă

Ultima actualizare:

    Specialiştii se aşteaptă la un nou val de îmbolnăviri după începerea şcolilor
Specialiştii se aşteaptă la un nou val de îmbolnăviri după începerea şcolilor

Începerea şcolilor, alegerile locale şi debutul sezonului rece – în care gripa sezonieră reprezintă o ameninţare în plus faţă de epidemia de COVID-19 – sunt trei dintre provocările sanitare din această toamnă. Iată ce spun specialiştii despre această situaţie, conform adevarul.ro.

Numărul cazurilor de Covid-19 şi al deceselor creşte de la o zi la alta în România. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a subliniat că primul val al epidemiei de COVID-19 nu a trecut şi că, dacă se respectă regulile, s-ar putea ca numărul de cazuri să scadă în a doua jumătate a lunii octombrie sau în noiembrie. „Respectarea regulilor ar trebui să ne lase în acelaşi platou, cu o creştere relativ mică a numărului de cazuri de la o zi la alta. În condiţiile în care ne ducem spre începutul lui octombrie şi vedem că gestionăm bine începutul acestei şcoli (acest lucru – n.r.), va putea face ca spre jumătatea a doua a lui octombrie-noiembrie să avem şi o scădere a numărului de cazuri. Să nu uităm că va veni un sezon gripal, să nu uităm că există un sezon rece, că există patologie şi comorbidităţi”, a spus ministrul Sănătăţii.

Vaccinul gripal, disponibil în câteva zile

Gripa sezonieră rămâne o problemă serioasă de sănătate publică, poate avea forme severe şi chiar provoca moartea în rândul categoriilor vulnerabile, iar cea mai eficientă modalitate de prevenţie este vaccinarea. România a trecut prin doi ani consecutivi cu epidemie de gripă în sezonul rece, iar medicii au avertizat că vaccinarea împotriva gripei este mai necesară ca oricând anul acesta, în timpul pandemiei de COVID-19. Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă faţă de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Gripa sezonieră poate complica situaţia din spitale
Gripa sezonieră poate complica situaţia din spitale

Vaccinul tetravalent este disponibil pentru distribuţie în România începând cu această săptămână, anunţă principalul furnizor de vaccin gripal de anul acesta, Mylan România. Prima tranşă, de aproape 400.000 de doze, este distribuită săptămâna aceasta către furnizorii de servicii de sănătate (Direcţiile de Sănătate Publică de la nivel naţional) ca parte a programului naţional de vaccinare, conform acordului cu Ministerul Sănătăţii pentru sezonul 2020-2021. De la DSP-uri, vaccinul poate fi accesat de medicii de familie la timp pentru campania de vaccinare, conform calendarului ministerului. Persoanele care fac parte din categoriile considerate cu risc mare de îmbolnăvire pot beneficia de vaccin gratuit în cabinetul medicului de familie. Este vorba despre persoane cu vârste de peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical sau femei însărcinate. Persoanele din afara categoriilor de risc îşi pot achiziţiona vaccinul împotriva gripei contra cost, din farmacii.

Cum va decurge procesul electoral

O altă provocare importantă o reprezintă alegerile, deşi s-au luat măsuri pentru protejarea sănătăţii votanţilor şi a membrilor din comisii. Persoanele care refuză să poarte mască în interiorul secţiilor de votare nu vor avea acces la urne, a atras atenţia şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Preşedintele fiecărei secţii de votare ar urma să fie cel care veghează la respectarea regulilor sanitare şi tot el ar trebui să ia măsuri împotriva celor care nu le respectă.

Avem două rânduri de alegeri: locale, peste o săptămână şi generale, la sfârşitul anului
Avem două rânduri de alegeri: locale, peste o săptămână şi generale, la sfârşitul anului

„Nimeni nu va fi împiedicat să voteze, însă portul măştii în interiorul secţiei de vot este una din măsurile minime necesare pentru a proteja comisia care va stă în interiorul secţiei ore în şir, precum şi alegătorii care vor fi în interiorul secţiei aşteptând să ajungă la urne. Dacă cineva nu vrea să poartă masca de protecţie în interiorul secţiei înseamnă că acesta va riscă viaţă celor din jur, inclusiv a membrilor comisiei de vot. În acest caz, preşedintele comisiei va trebui să respecte legislaţia şi să nu permită celor fără mască să între în secţia de vot, iar la intrare trebuie să existe o rezervă de măşti în cazul în care cineva, dintr-un motiv sau altul, nu are mască”, a scris Arafat pe Facebook.

image
image
image
image
image
image
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net