Trei zile fără restricții în România. Cum de s-a putut întâmpla așa ceva

Ultima actualizare:

    În cele trei zile de libertate, românii vor trăi fără restricții, iar epidemia ar putea „lovi” din nou
În cele trei zile de libertate, românii vor trăi fără restricții, iar epidemia ar putea „lovi” din nou

Trecerea de la starea de urgență la starea de alertă va oferi trei zile fără restricții în România, trei zile „tampon”, trei zile de libertate totală. Practic, vom putea trăi la fel ca înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus. Riscurile? Ar putea fi uriașe! Uite cum de s-a putut întâmpla una ca asta!

Trecerea de la starea de urgență la starea de alertă se face printr-un proiect de lege care trebuie aprobat în Parlament la propunerea Guvernului, aflăm de pe Hotnews. Însă, acest proiect de lege nu poate fi adoptat în timp util pentru că Guvernul a trimis târziu propunerea Parlamentului.

Guvernul a trimis Parlamentului proiectul de lege privind instituirea stării de alertă luni, 11 mai. Conducerea Parlamentului a anunțat că proiectul intră în dezbatere în regim de urgență și va fi adoptat până joi. Problema apare la respectarea termenelor prevăzute de Constituție.

Potrivit articolul 78 din Constituţie, după adoptarea proiectului de lege în cele două camere ale Parlamentului – Senat și camera deputaților - este nevoie de un termen de două zile pentru a lăsa timp de contestare la Curtea Constituţională, lucru care se va și întâmpla. După aceste două zile, e nevoie de alte trei zile pentru ca legea să intre în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Cu alte cuvinte, dacă legea este adoptată joi de Parlament, ea va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, mai exact pe 18 mai. Practic există trei zile, începând de pe 15 mai până pe 18, în care nu există reguli specifice pentru cetățeni în perioada de epidemie de Covid-19.

Guvernul vrea să-și repare greșeala printr-o ordonață de urgență

Pentru a repara greșeala, Guvernul ia în calcul să emită un nou act, fie printr-o ordonanță de urgență, fie printr-o hotărâre simplă, pentru a reglementa vidul legislativ, susțin surse politice, pentru HotNews.ro. Numai așa se pot menține restricțiile pentru români până intră în vigoare legea stării de alertă care se află în dezbaterea Parlamentului.

Riscurile sunt uriașe. Epidemia ar putea reizbucni

Ieri, 12 mai, proiectul a trecut de Senat, iar azi, 13 mai, va fi votat de Camera Deputaților. Apoi, va ajunge pe masa CCR. Însă, până la intrarea sa în vigoare vor mai trece câteva zile. Mai exact, trei. Vom avea parte de trei zile fără restricții în România: în 15, 16 și 17 mai s-ar putea ca toți românii să beneficieze de o libertate totală de mișcare. În această perioadă vor deveni nule toate restricțiile, obligațiile, măsurile luate de autorități pentru prevenirea răspândirii Covid-19 în rândul populației. Riscurile sunt enorme pentru că vremea va fi caldă, românii vor ieși din case, vor da buzna în parcuri, la muzee, vor călători nestingheriți pe unde vor dori și oricând vor dori. Motiv pentru care epidemia de coronavirus ar putea reizbucni. Se produce, practic, ceea ce am încercat cu toții să evităm timp de două luni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net