Tulpina Delta te poate „păcăli” că e doar o răceală: "Valul 4 se va vedea în spitale, în septembrie"

Ultima actualizare:

    Ce trebuie să ştim despre varianta indiană Delta a coronavirusului, care atacă tot mai multe ţări
Ce trebuie să ştim despre varianta indiană Delta a coronavirusului, care atacă tot mai multe ţări

Varianta indiană (Delta) a coronavirusului ne dă fiori reci. Veştile nu sunt deloc îmbucurătoare: se răspândeşte tot mai rapid, tinde să devină dominantă şi aduce noi simptome care ne pot „păcăli” că avem o simplă răceală. Iată ce trebuie să ştim despre acestea şi care sunt părerile specialiştilor despre un viitor val 4 al pandemiei de COVID-19, care ar putea să ne schimbe din nou viaţa din toamnă.

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au solicitat autorităţilor să actualizeze lista oficială cu simptomele Covid, în special ale variantei Delta, pentru ca oamenii să ştie când sunt infectaţi, astfel încât să se izoleze pentru a nu răspândi virusul. Varianta Delta (indiană) a noului coronavirus s-a răspândit în aproape 100 de ţări după ce a fost identificată iniţial în India în luna octombrie a anului trecut, ducând la o creştere vertiginoasă a numărului de noi infecţii şi spitalizări, în special în locurile în care mai puţin de jumătate din populaţia adultă a fost imunizată în regim complet. Varianta Delta este deja tulpina dominantă în Marea Britanie, Rusia, India şi va deveni principala variantă şi în alte ţări, scrie adevarul.ro.   Până acum, cele mai frecvente simptome pentru Covid erau: febră mare, tuse puternică şi supărătoare, pierderea mirosului şi a gustului în orice moment al bolii. Însă medicii din SUA de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor arată că simptomele în cazul variantei Delta sunt mai multe şi seamănă mai degrabă cu cele pentru răceală: dureri de cap, slăbiciune sau oboseală, dureri musculare, curgerea nasului, pierderea poftei de mâncare, durere în gât. 

Simptomele apar rapid, nu după 14 zile De asemenea, medicii arată că aceste noi simptome apar în primele zile de la infectare, nu la 14 zile cum ştiam până acum şi în special la persoanele tinere nevaccinate. Simptomele noii variante ale coronavirusului au fost observate şi de cercetătorii britanici, care au cerut ca oamenii care văd că au simptome să se testeze PCR cât mai repede posibil, şi nu prin teste rapide care pot da erori.   „Aceste teste rapide nu sunt potrivite pentru a detecta noua variantă Covid pentru că deseori nu reuşesc să identifice stadiile incipiente ale infecţiei, în aceste cazuri sarcina virală fiind una scăzută. Pentru a reduce răspândirea bolii, este important ca toţi cei care au risc crescut de infecţie şi care au simptomele să fie testaţi PCR cât mai repede posibil”, arată Jon Deeks, profesor de biostatistică la Universitatea din Birmingham, citat de The Guardian.   Un studiu realizat de cercetători de la Imperial College din Londra, OMS şi Facultatea de Igienă şi Medicină Tropicală din capitala britanică estimează că varianta Delta este cu 55% mai infecţioasă decât varianta Alfa. Medicii din India au asociat această variantă cu o gamă mai largă de simptome şi Public Health England a afirmat în luna iunie că datele din Anglia şi Scoţia sugerează că varianta Delta vine cu un risc mai mare de spitalizare decât Alfa. Alte dovezi arată că varianta Delta are o abilitate mai bună de a eluda tratamentele pe bază de anticorpi şi că are un potenţial mai ridicat de reinfectare a persoanelor care s-au vindecat de COVID-19 dacă boala a fost cauzată de o altă tulpină.   

Cum ne protejează vaccinul Două doze din vaccinurile anti-COVID-19 aprobate până în prezent în UE, precum şi doza unică în cazul vaccinului Johnson & Johnson, par să ofere protecţie împotriva variantei Delta (varianta indiană) foarte contagioase a coronavirusului SARS-CoV-2, a anunţat joi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), relatează AFP. „Date recente rezultate din probe concrete arată că două doze de vaccin protejează contra variantei Delta“, a declarat Marco Cavaleri, responsabilul EMA pentru strategia de vaccinare. „La ora actuală, pare că cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană protejează împotriva tuturor tulpinilor care circulă în Europa, inclusiv varianta Delta“, a adăugat el. Vaccinurile avizate până în prezent de EMA sunt Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson, cel din urmă fiind administrat într-o singură doză.   Cele 7 variante clasificate de OMS  Epsilon (Cal.20C), descoperită în California   Zeta (B.1.1.28.2), descoperită în Brazilia   Eta (B.1.525), depistată în Marea Britanie şi Nigeria   Theta (B.1.1.28.3), depistată în Filipine şi Japonia   Iota (B.1.526), descoperită în SUA   Kappa (B.1.617.1), descoperită în India   Lambda (C.37), descoperită în Peru 

Valul 4 se va vedea în spitale, în septembrie

„Varianta B1.617.2 (Delta) reuşeşte să disloce tulpina B1.17 (Alpha) la o rată exponenţială şi reprezintă acum în jur de 20% din cazurile secvenţializate săptămânal. În acest ritm de creştere, tulpina Delta va fi dominantă (peste 50% din secvenţieri) cel târziu în luna august. Dominanta este urmată în general de debutul fazei de creştere care stă la baza unui nou val. Acest debut nu va fi probabil vizibil în România decât în septembrie, când valul va ajunge în spitale”, e de părere dr. Octavian Jurma, conform adevarul.ro.   Cercetătorul a observat că numărul total de cazuri de COVID-19 cu varianta Delta a crescut în medie cu peste 25% săptămânal în luna iunie. „Dacă acest ritm de creştere se menţine, vom depăşi 100 de cazuri cu Delta pe săptămână la finalul lunii august, când totalul va depăşi 500 de cazuri (estimări conservatoare şi dependenţe de numărul de teste şi secvenţieri). Nu ştim numărul real de cazuri Delta, însă putem presupune că este de cel puţin 5 ori mai mare decât cel detectat, ceea ce înseamnă că sunt deja mai multe decese provocate de tulpina Delta decât cele confirmate”, arată biostatisticianul.   Efectul vaccinării din Bucureşti   Dr. Octavian Jurma e de părere că acoperirea vaccinală mai largă din Bucureşti a avut ca efect un număr mai scăzut de infectări cu tulpina Delta în Capitală, în ciuda mobilităţii crescute a persoanelor. „Majoritatea cazurilor confirmate cu tulpina Delta provin din judeţele Argeş, Ilfov şi Bucureşti, ceea ce sugerează nu doar o circulaţie comunitară intensă în zonă, ci un posibil focar regional care se va extinde cu uşurinţă în restul ţării pe fondul relaxării complete şi circulaţiei inter-regionale din perioada de vacanţă. Rata mai scăzută de incidenţă Delta în Bucureşti este corelată cu rata mai ridicată de vaccinare şi este încă o dovadă că vaccinarea este înalt protectivă”.  

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net