Parcova. Raionul Edineț. O mică urbe cu 2200 de locuitori din Moldova de peste Prut, al cărei nume nu spune nimic, dar care ai cărei cetățeni sunt autorii unei premiere: au decis prin votul aleșilor să se alipească la România. Click!vă spune cine sunt curajoșii și ce îi”mână în luptă”.


Joi, 25 ianuarie 2018. În liniștita urbe a Parcovei, la 200 de km de Chișinău, în nordul Republicii Moldova este soare cu dinți, o temperatură de minus 6 grade, la fel ca în România.”Vedeți, și vremea este ca în România!”a spus primarul Marcel Snegur pentur presa locală. De ce oamenii de aici au făcut acest pas în timp ce mii de români neaoși nu știu cum să plece în străinătate și să uite ce sunt? Ei bine nu vor bani, nu vor vize pentru a pleca spre Vest, sunt parcă din altă lume.

962c5f35d011b8c4bf36ffa9fa96c56e_407_800.jpg

Parcul din Parcova este locul în care moldovenii se adună și își fac planuri despre unirea cu România
Foto: moldovenii.md

De Mica Unire, în timp ce la Iași moldovenii noștri nu știau cum să se calce în picioare pentru o plăcintă și un pahar cu vin, cei din Parcova aveau altă grijă: votau o proclamație care consfințea unirea cu România. Gospodarul urbei spune că oamenii nu sunt visători, ci au argument concrete.”În localitățile noastre, pe parcursul acestor ani s-au implementat multe proiecte pe bani din România. De asemenea, multe alte proiecte culturale, iar prin intermediul colectivelor folclorice, am adus aici suflul românesc”a declarat Snegur pentru timpul.md

Potrivit primarului, toți cei 11 consilieri s-au pronunţat pentru semnarea declarației care cere unirea, deloc întâmplătior cu ocazia implinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Locuitorii au păreri împărţite despre decizia autorităţilor locale, iar experţii spun că acţiunea nu are o valoare juridică, ci doar una simbolică. Cert este că văzând curajul celor din Parcova, au sărit și locuitorii alor trei localități care și-au mandatat aleșii să ceară alipirea la România. Este vorba de satul Feștelița din raionul Ștefan Voda și Bardar și Ruseștii Noi din raionul Ialoveni.

Potrivit recensământului din 2014, în comuna Parcova din aproape 2200 de locuitori, peste 1180 au declarat că sunt români şi 1420 au spus că vorbesc limba română

 
 
Loading...
Citeste tot despre: