Nici nu vă puteți imaginați câtă avere au strâns unii oameni, de-a lungul istoriei. De pildă, celebrul împărat roman Caesar Augustus a avut o avere persoană estimată la 4.600 miliarde dolari, au calculat istoricii. Spre comparație, Bill Gates, din zilele noastre, abia a adunat 78,9 miliarde dolari.


Istoricii au realizat un top al celor mai bogați oameni din toate timpurile. Pe locul 1, s-a clasat regele Mansa Musa, din Timbuktu, care a trăit acum 700 de ani. Despre el se spune că a fost ”mai bogat decât poate spune cineva”.

Potrivit profesorului de istorie Richard Smith, din Ferrum College, regatul african condus de Musa a fost probabil cel mai mare producător de aur din lume, într-un moment în care la nivel mondial exista o cerere de aur deosebit de mare, scrie time.com.

În clasament mai sunt câțiva regi și împărați care au trăit în urmă cu mai multe secole.

Cei mai bogați oameni din ultimii 100 de ani sunt:

1. Joseph Stalin (1878-1953), URSS.

Avere: Deţinea control absolut al unei naţiuni ce reprezenta 9,6% din PIB-ul mondial

Stalin a fost un dictator care a deţinut puterea supremă în una din cele mai mari economii din lume.

Datele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) arată că în 1950, cu trei ani înainte ca Stalin să moară, URSS realiza 9,5% din producţia economică mondială, estimată la 7.500 miliarde de dolari.

“Stalin avea o putere enormă, iar prin puterea sa el putea avea orice şi-ar fi dorit”, spune George O. Liber, profesor de istorie la Universitatea Alabama din Birmingham, citat de time.com.

2. Andrew Carnegie (1835-1919), SUA

Avere: 372 miliarde de dolari

Andrew Carnegie este considerat cel mai bogat american din toate timpurile. Imigrantul scoţian şi-a vândut compania, US Steel, către JP Morgan pentru 480 de milioane de dolari în 1901. Această sumă era echivalentă cu aproximativ 2,1% din PIB-ul SUA la momentul respectiv.

3. John Rockefeller (1839-1937), SUA

Avere: 341 miliarde de dolari

Rockefeller a început să investească în industria petrolului în 1863, iar până în 1880 compania sa, Standard Oil, controla 90% din producţia de ţiţei.
Potrivit New York Times, averea sa era estimată în 1918 la 1,5 miliarde de dolari, echivalentul a 2% din producţia economică a SUA în acel an şi echivalentul a 341 miliarde de dolari în 2014.

4. Bill Gates (născut în 1955), SUA

Avere: 78,9 miliarde dolari

Bill Gates este cel mai bogat om în viaţă. Publicaţia Fortune a estimat averea fondatorului Microsoft la 78,9 miliarde de dolari. Aceasta este cu aproximativ 8 miliarde de dolari mai mult decât cea a co-fondatorului Zara, Amancio Ortega.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: