Un bărbat de 40 de ani trăia cu o bucată de lemn înfiptă în maxilar. Omul nu ştia ce are în gură până când nu a ajuns de urgenţă la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Medicii l-au operat şi i-au scos corpul străin. A fost la un pas de moarte, însă acum este în afara oricărui pericol.


Calvarul omului a început în urmă cu doi ani când s-a bătut cu un alt bărbat. În încăierare, s-a ales cu mai multe lovituri la cap şi cu obrazul spart. A ajuns la spitalul la care era arondat. A fost operat de urgenţă iar din maxilar i-a fost scoasă o bucată de lemn. Însă tăietura din obraz nu s-a vindecat complet. Anul acesta a fost bătut din nou. Iar rana din obraz a continuat să supureze. A fost nevoit să se prezinte din nou la spital, unde a suferit o intervenție neurochirurgicală în altă unitate. Acolo s-a efectuat un nou computer tomograf care a ridicat suspiciunea unui corp străin în sinusul maxilar stâng și l-au trimis la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Ce au scos medicii din maxilarul bărbatului

De această dată a fost dus la secția ORL a SUUB. I-au fost făcute analizele şi au descoperit că o bucată de lemn se află în maxilar.

"Pacientul s-a prezentat la noi cu o stare generală bună, cu un orificiu fistulos în obrazul stâng, prin care se scurgea puroi. I s-a făcut endoscopie nazală, un CT cranio-cerebral, iar diagnosticul stabilit a fost de corp străin în sinusul maxilar stâng. Intraoperator, am găsit în sinusul maxilar stâng o bucată de lemn înnegrit lung de aproximativ 4 cm și gros de 3 cm. Șansa bolnavului a fost că având acel orificiu fistulos la tegument tot puroiul se scurgea afară, fiindcă altfel ar fi putut suferi complicații severe cerebrale sau orbitare, mergând până la deces prin sepsis”, explică dr. Daniela Vrînceanu, medic coordonator Compartiment O.R.L. din cadrul S.U.U.B.

lemn-in-maxilar.jpg

medicii de la spitalul Universitar de Urgenta bucuresti au scos un lemn din maxilarul unui pacient
Lemnul a fost scos din maxilarul bărbatului
foto: Facebook SUUB

Potrivit medicului, corpii străini intrasinusali nu sunt o patologie frecventă. „Sigur că există situații când găsim corpi străini inclavați intrasinusal reprezentați în special de materiale stomatologice. De exemplu un implant dentar, materiale stomatologice, un ac de tratament endodontic. Așadar, corpi străini intrasinusali am mai extras pe cale chirurgicală, dar în general materiale stomatologice. O bucată mare de lemn în sinus, veche de doi ani, cum a fost în acest caz, reprezintă însă o patologie rară", mai spune dr. Vrînceanu.

Alături de dr. Vrînceanu, din echipa operatorie au mai făcut parte dr Bogdan Bănică, medic primar chirurgie Oro-maxilo-facială, dr. Mihai Dumitru – medic specialist O.R.L și dr. Dan Liviu Stan, medic primar ATI.

Spitalul Univeresitar anunţă că, în prezent, evoluția a fost favorabilă, iar pacientul este vindecat chirurgical.

Citeşte şi: 

Povestea pacientei de 95 de ani cu o tumoră gigant, operată cu succes la Spitalul Universitar

Cătălin Botezatu, prima apariţie după ce a fost operat de urgenţă! Designerul e de nerecunoscut

 

 
 
Loading...