Uite ce poţi face dacă ai picat Bac-ul! Ce posibilităţi au cei 86.000 de elevi care nu au promovat

Ultima actualizare:

    La Colegiul Naţional  “Ion Luca Caragiale” părinţii şi elevii au  trecut prin mari emoţiiFoto: Sever Gheorghe
La Colegiul Naţional “Ion Luca Caragiale” părinţii şi elevii au trecut prin mari emoţiiFoto: Sever Gheorghe

Elevii care au picat examenul de Bacalaureat se pot înscrie la o şcoală postliceală, unde vor învăţa o meserie, pot urma cursuri de formare profesională organizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă sau se pot înscrie pentru a primi indemnizaţia de şomaj.

86.000 de elevi nu s-au prezentat sau au picat examenul de Bacalaureat, iar promovabilitatea a fost, în acest an, de 66,41%. Pentru aceşti elevi, care au rămas fără diplomă, viitorul este destul de sumbru dacă nu încearcă să înveţe o meserie sau să urmeze nişte cursuri de calificare. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) organizează pentru elevii care nu au promovat examenul de Bacalaureat cursuri de formare profesională, iar pentru cei care au terminat licee tehnologice, şi, se presupune că au ieşit cu o meserie, cursuri de perfecţionare şi de specializare. Tot aici se pot înscrie şi cei care au terminat anul acesta şcoli post-liceale sau facultăţi. Cursurile sunt gratuite şi durează între o lună şi 5 luni, în funcţie de meseria pe care doresc să o înveţe sau să o aprofundeze.

  • Nu plătesc nimic pentru rechizite. În plus, cei înscrişi primesc gratuit rechizite şi materiale de instruire, manuale, echipament de protecţie pe timpul instruirii, dacă este cazul, abonament pe mijloacele de transport în comun, consultaţii medicale, analize medicale şi teste necesare frecventării cursului. În schimb, dacă nu vin la ore, nu se prezintă la examenul de absolvire sau refuză să se angajeze, sunt obligaţi să achite toate costurile.
  • Dosarele se depun în 60 de zile de la absolvire. Totul este să depună la agenţiile de ocupare aflate pe raza de domiciliu un dosar la care să ataşeze diploma sau certificatul de studii, în original şi copie, actul de identitate, în original şi copie, certificatul de naştere, în original şi copie, actul medical din care să rezulte starea de sănătare şi faptul că persoana este aptă medical să exercite meseria în care doreşte să se califice. Actele se aduc la agenţia de ocupare a muncii de pe raza de domiciliu în maximum 60 de zile de la absolvirea unei forme de învăţământ acreditate.
  • Pot lua şomaj. Cine nu doreşte să înveţe o meserie, îşi poate depune direct dosarul pentru indemnizaţia de şomaj. Asta dacă nu realizează venituri mai mari de 500 de lei pe lună şi nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării.Ajutorul este de 250 de lei şi se acordă timp de şase luni. În tot acest timp, absolvenţii şomeri sunt obligaţi să-şi caute de lucru şi să nu refuze un job găsit de către cei de la forţele de muncă. De asemenea, actele trebuie depuse tot în termen de 60 de zile de la finalizarea şcolii. Dacă reuşesc să se angajeze înainte de a se încheia cele 6 luni de şomaj, absolvenţii vor fi răsplătiţi de stat cu o primă de 500 de lei şi vor beneficia de indemnizaţie până la finalul perioadei.

Sunt înregistraţi ca şomeri 5.720 de absolvenţi

În perioada 22 iunie- 3 iulie, în evidenţele ANOFM s-au înregistrat 5.720 absolvenţi. 65 dintre aceștia au studii superioare. ”Prin urmare, până la această dată, putem vorbi despre numărul absolvenţilor din promoţia anului 2015 înregistraţi în evidenţele Agenției ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, şi nu despre absolvenţi beneficiari ai indemnizaţiei de şomaj. Ei se pot înregistra în baza de date în 60 de zile de la absolvire, dar pot solicia în scris ajutorul de șomaj timp de 12 luni”, a declarat, pentru Click!, Corina Scarlat, purtătorul de cuvânt al  ANOFM. Din aceeași sursă aflăm că anul trecut au fost înregistraţi în baza de date, 71.291 de absolvenţi. 

Din şcolile postliceale poţi pleca la muncă în străinătate 

Dacă nu vrei să urmezi cursuri de calificare şi nici să intri în şomaj, te poţi înscrie la o şcoală postliceală, unde vei învăţa o meserie. Cea mai căutată specializare este cea de asistent medical generalist, potrivit adevarul.ro.  Elevii trebuie să se orienteze spre piaţa muncii, spre obţinerea unei calificări care să le permită să se angajeze uşor fie în ţară, fie în străinătate. Opţiunea este urmarea unei şcoli postliceale, unde nu au nevoie de o diplomă de Bac pentru a intra. Cea mai căutată specializare de postliceală este cea de asistent medical generalist. La Şcoala Postliceală “Carol Davila” din Bucureşti mai sunt libere aproximativ 500 de locuri din cele 750 scoase la concurs. Admiterea constă într-un interviu vocaţional, iar înscrierile se pot face până pe 10 septembrie, deci după a doua sesiune de Bac. De la Şcoala Postliceală “Carol Davila”, elevii pot să iasă asistenţi medicali generalişti, asistenţi balneo-fizioterapie şi recuperare sau asistenţi medicali de farmacie. 

Cursuri în diverse domenii

Alte opţiuni de meserii există la şcoala postliceală din cadrul complexului UCECOM “Spiru Haret” din Bucureşti, unde, pe lângă specializarea de asistent medical generalist există şi specializările de detectiv particular (în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Detectivilor), tehnician optometrist (în parteneriat cu Patronatul de Optică din România), agent vamal, cosmetician şi stilist (în partenerial cu L’ Oreal Professional) şi electromecanică auto, în parteneriat cu Porsche. Taxa de şcolarizare este de 2.200 de lei, însă există reduceri şi chiar scutiri de taxă pentru cazuri sociale sau medicale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net