Uite ce se întâmplă cu pensiile până în 2021!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Mult anunţata Lege a pensiilor va intra în vigoare abia în anul 2021. Proiectul de lege se află acum în dezbatere publică pentru 30 de zile. În septembrie va intra în Parlament pentru aprobare, dar se va aplica peste 3 ani. Până atunci însă e prevăzută o creştere etapizată a punctului de pensie.

Noua Lege a pensiilor 2018 se va aplica, de fapt, peste trei ani. În proiectul prezentat de Ministerul Muncii, se propun o serie de noutăţi care să contribuie la creşterea semnificativă a pensiilor.

Aplicarea Legii pensiilor

Legea se va aplica treptat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare.

Valoarea punctului de pensie se va actualiza astfel:

1.265 de lei în 2019;

1.775 de lei în 2020;

1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă Valorii Punctului de Referinţă (VPR) nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global şi altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii;

Din anul 2022, VPR se va indexa, anual, cu inflaţia.

simeon stalpnicul png

Noutăţi în Legea pensiilor 2018

Printre noutăţile aduse de acest proiect de lege se numără introducerea masterului şi a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultăţii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creşterea copilului, şomajului indemnizat, deportării, prizonieratului şi detenţiei politice, prevăzute de legislaţia în vigoare. Cu alte cuvinte vor fi adăugate la vechimea în muncă. Condiţia pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte.

simeon stalpnicul png

Cum se va calcula pensia minimă

Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minimum 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. În cazul în care din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. 

simeon stalpnicul png

Ce se adaugă 

Proiectul prevede că se valorifică toate drepturile de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri. 

Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. Dacă după recalcularea conform adeverinţelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată iniţial.

Această modificare a fost operată deoarece pentru astfel de venituri s-au plătit contribuţii şi, cu toate acestea, ele nu sunt luate în calcul, în prezent, la stabilirea pensiei.

image
image
image
image
image
image
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net