Uite cine iese la pensie în 2018, pentru limită de vârstă!

Ultima actualizare:

    Pensiile vor fi majorate, de la 1 iulie
Pensiile vor fi majorate, de la 1 iulie

Unii așteaptă cu nerăbdare vârsta pensionării. Alții vor să amâne cât mai mult intrarea la pensie. Indiferent în ce categorie vă aflați, Click! vă arată cine se poate pensiona în cursul acestui an. Este vorba de pensia pentru limită de vârstă, a cărei obținere este condiționată de atingerea vârstei standard de pensionare și de efectuarea stagiului minim de cotizare.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede că obținerea pensiei pentru limită de vârstă este condiționată de împlinirea vârstei standard de pensionare și de atingerea stagiului minim de cotizare.

În ceea ce privește vârsta standard de pensionare, aceasta este, în momentul de față, de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei. Totodată, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, indiferent de sex.

Totuși, atingerea acestor vârste și stagii de cotizare este făcută treptat, prin eșalonarea prevăzută de Legea pensiilor, scrie avocatnet.ro. Dacă pentru bărbați deja s-a ajuns la cele trei limite încă de la începutul anului 2015, pentru femei s-a ajuns momentan doar la limita stagiului minim de cotizare, iar la limita stagiului complet de cotizare și a vârstei standard de pensionare se va ajunge abia în anul 2030.

Deoarece atât vârsta-standard de pensionare, cât și stagiul minim de cotizare sunt calculate în funcție de data nașterii fiecărei persoane, Legea pensiilor ne permite să aflăm cine îndeplinește, teoretic, în 2018, condițiile pentru a obține pensia pentru limită de vârstă.

Însă, trebuie ținut cont că anumite persoane beneficiază de o reducere a vârstei-standard de pensionare pentru că au lucrat în condiții mai grele, acestea nefiind luate în calcul la întocmirea tabelului de mai jos.


    Aici vezi când ieși la pensie, în funcție de data nașterii
Aici vezi când ieși la pensie, în funcție de data nașterii

Modificări ale Legii pensiilor, încă din prima zi a anului

Legea pensiilor a suferit numeroase modificări în prima zi a lunii ianuarie 2018, conform unui act normativ apărut recent în Monitorul Oficial și care a intrat în vigoare la acea dată.

Schimbările au fost făcute prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 103/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul asigurărilor sociale.  

Printre modificările importante se numără faptul că, din moment ce angajatorii nu mai datorează, în mod normal, contribuția la pensii, aceștia nu mai trebuie să acorde ajutorul de deces în cazul morții unui salariat sau a unui membru de familie al acestuia.

Tot de la 1 ianuarie 2018, nu se mai încheie contracte individuale de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, iar angajatorul nu mai are obligaţia de a comunica asigurătorului, printr-o declaraţie pe propria răspundere, domeniul de activitate conform clasificării activităţilor din economia naţională (CAEN), numărul de angajaţi, fondul de salarii, precum şi orice alte informaţii solicitate în acest scop.

În ce priveşte îndemnizaţia pentru incapacitatea temporară de muncă, aceasta se calculează şi se plăteşte de către angajator şi se recuperează de la casa teritorială de pensii, pe baza actelor justificative, din sumele prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru asigurarea la accidente de muncă şi boli profesionale.

Recuperarea indemnizaţiilor se poate realiza în termen de 90 de zile de la data confirmării caracterului de muncă al accidentului sau bolii. Pentru situaţiile în care persoana asigurată desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, îndemnizaţia pentru incapacitatea temporară de muncă în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale se achită o singură dată.

De asemenea, OUG 116/2017 aduce modificări şi în acordarea biletelor de tratament subvenţionate prin casele judeţene de pensii. Astfel, în vederea reabilitării medicale şi recuperării capacităţii de muncă, victimele acestor accidente şi ale îmbolnăvirilor profesionale beneficiază de programe individuale de recuperare stabilite de medicul de expertiză medicală în funcţie de natura şi de diagnosticul bolii, iar pentru persoanele cărora nu  li se mai recomandă programe individuale de recuperare biletele de tratament se acorda în baza unei recomandări medicale emise de medicul curant.

Cu cât crește punctul de pensie?

Din luna iulie, punctul de pensie se va majora cu 10%. Asta înseamnă că va ajunge la 1.100 de lei, față de 1.000 de lei, cât este valoarea lui actuală, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, act publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 din 16 noiembrie 2017.

În 2017, punctul de pensie s-a majorat de două ori: prima dată la 1 ianuarie, când a ajuns la 917,5 lei (o creștere de 5,25%), iar a doua creștere a fost în luna iulie, când a ajuns la 1.000 de lei. Așadar, de la jumătatea anului viitor, el va crește cu 10% față de cât este în prezent.

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net