Uite de câți bani are nevoie o familie să trăiască decent!

Ultima actualizare:

    Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii a calculat de câți bani are nevoie o familie să trăiască decentFOTO: Click!
Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii a calculat de câți bani are nevoie o familie să trăiască decentFOTO: Click!

Au mai crescut salariile și pensiile, dar românii tot nu au destui bani ca să trăiască fără lipsuri. Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii a calculat de câți bani are nevoie o familie să trăiască decent.

Prețurile produselor de consum au crescut constant, la fel și carburanții, serviciile, tarifele la utilități. Toate au condus la majorarea cheltuielilor zilnice, scrie adevarul.ro.

Datele au fost calculate de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, Syndex și Fundaţia Friedrich Ebert Stifung care au făcut o cercetare la nivel naţional pentru fundamentarea unui coş minim de consum pentru un trai decent în România.

Valoarea coşului de consum pentru un trai decent este de 6.762 lei pe lună pentru o familie de doi adulţi şi doi copii, în mediul urban, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani.

Pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 5.551 lei, pentru una de doi adulţi fără copii de 4.146 lei, iar pentru o persoană adultă de 2.552 lei/lună.  

Ce înseamnă trai decent

Trai minim decent înseamnă, în concepţia celor care au realizat studiul, toate nevoile biologice şi sociale generale care sunt acoperite la un moment dat.    Acesta include alimentaţie echilibrată, haine şi încălţăminte noi, familia dispune de locuinţă cu un anumit grad de intimitate şi autonomie a membrilor, mobilată şi echipată cu aparate electrocasnice în stare bună, posibilitatea de plăti facturile, asigurarea îngrijirii sănătăţii adecvate, posibilitatea de a se recrea la cinema, muzeu şi vacanţă o dată pe an.

De asemenea, s-a luat în calcul şi posibilitatea de constitui un fond de economii pentru a putea procura bunuri scumpe de folosinţă sau pentru a acoperi cheltuieli extraordinare ocazionale sau neprevăzute, inclusiv pentru a-şi ajuta apropiaţii în caz de nevoie.

image
image
image
image
image
image
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net