Uite la ce să fii atent când mergi la piscină!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Temperaturile ridicate din această perioadă de început de vară te vor trimite la piscină, la bazin sau la ştrand. Îţi vei dori să te răcoreşti, să te bălăceşti, să te bronzezi şi să ai parte de distracţie şi relaxare. Însă, atenţie, toate acestea pot veni la pachet şi cu surprize neplăcute. Iată cum să alegi cel mai sigur ştrand, cum să te fereşti de bolile de piele, dar şi de arsurile solare!

  • Atenţie la starea grupurilor sanitare - Pentru a preveni îmbolnăvirile, fii atent la starea grupurilor sanitare. Acestea trebuie să fie în permanenţă igienizate! Un grup sanitar sigur, care nu prezintă pericol pentru sănătate, trebuie să fie curat, dotat cu gresie, faianţă şi chiuvete în stare bună de funcţionare. Toaletele trebuie să fie igienizate şi să prezinte coş de gunoi. Ţie trebuie să ţi se pună la dispoziţie produse de igienă cum ar fi hârtie igienică, şervete de şters pe mâini sau aparat cu aer pentru uscarea mâinilor, dar şi săpun lichid.
  • Cât de curată este apa - În cazul în care ajungi la ştrand şi observi că apa din bazin este tulbure, nefiltrată corespunzător sau chiar murdară, este recomandat să renunţi la a face baie. Mai mult decât atât, în apă se pot aduna frunze uscate sau căzute din copaci, fire de iarbă, insecte, fire de păr, pot fi aruncate coji de seminţe, sticle de plastic de suc şi pahare de bere.  
  • Vezi dacă se respectă normele de curăţenie şi igienă - Angajaţii ştrandului trebuie să asigure normele de siguranţă, curăţenie şi igienă. Zona trebuie să fie dotată cu coşuri de gunoi. Priveşte cu atenţie în jurul tău: ţi se pare curat? Există gunoaie aruncate prin iarbă? Ai văzut plimbându-se în voie câini comunitari? Dacă da, este recomandat ca data viitoare să alegi un alt ştrand.
  • Verifică existenţa punctului de prim ajutor - În cazul în care ai nevoie de un prim ajutor medical (ţi-ai luxat glezna, ai făcut insolaţie, te-ai tăiat în cioburi, te-ai înţepat într-un gard etc) există în cadrul ştrandului personal calificat care să-ţi acorde primul ajutor şi îngrijirile necesare? Pune-ţi această întrebare înainte de a alege ştrandul.

Sfaturi pentru siguranţa ta

  • Atenţie la trepte. Când cobori în bazinul cu apă trebuie să fii foarte atent la trepte. Aflându-se sub apă, treptele bazinului pot fi foarte alunecoase!
  • Este interzis să te arunci în apă pentru că poţi răni grav persoanele din jurul tău.
  • Nu intra în apă dacă ai răni deschise. Poţi infecta persoanele care se scaldă în acel moment pe lângă tine.
  • Încalţă papuci. Când mergi la toaletă, foloseşte întotdeauna papuci! Nu intra în grupul sanitar în picioarele goale!
  • Fă duş. Înainte de a intra în apă, dar şi după ce te-ai scăldat, fă duş.

Foloseşte cremă de protecţie solară cu factor +50

simeon stalpnicul png

Când te expui la soare este obligatoriu să foloseşti o cremă solară cu factor de protecţie cât mai ridicat: 50 sau + 50. Aceste produse trebuie folosite pe tot parcursul verii, dar mai ales în primele zile de plajă. Dacă eşti blond, ai pielea albă şi ochi albaştri, trebuie să te dai cu cremă o dată la 1,5-2 ore, cât timp stai în soare. Dacă eşti brunet, atunci poţi folosi produsul o dată la 3 ore. Perioada ideală de expunere la soare, indiferent de tipul de piele pe care îl ai, este dimineaţa, între orele 7.00-9.00 şi seara, după ora 17.00. Însă, asta nu înseamnă că după aceste intervale de timp trebuie să stai în casă. Te poţi adăposti sub o umbrelă sau poţi sta la umbră. Atenţie! Umbrela te protejează de soare în proporţie de doar 80%!

Ce boli dermatologice putem lua de la ştrand

Dacă te scalzi în apă murdară, dacă bazinul este folosit și de către persoane care suferă de afecțiuni ale pielii, au răni deschise sau boli digestive, este posibil să te îmbolnăvești și tu. Chiar dacă apa este dezinfectată, clorul nu omoară toate bacteriile și toți virușii. Iată ce riști!

  • Ciuperca piciorului - Se manifestă prin fisuri, crăpături ale pielii, miros neplăcut şi mâncărimi între degetele de la picioare şi la nivelul tălpii. Netratată, se poate extinde la nivelul unghiilor, unde este mai dificil de tratat. Pot apărea şi la nivelul trunchiului sau coapselor;
  • Acneea - Ca urmare a expunerii la clorul din piscină, se pot agrava leziunile de acnee de la nivelul obrajilor sau frunţii;
  • Infecţiile bacteriene - Sunt printre cele mai frecvente afecţiuni cauzate de apa piscinelor. Printre acestea se numără foliculitele, impetigo şi furunculul;
  • Dermatitele de contact -  Pot apărea ca urmare a expunerii la substanţele dezinfectante dizolvate în apă. Persoanele cu eczeme se pot aştepta la o agravare a acestora, ca urmare a expunerii la substanţele folosite la curăţarea apei;
  • Negii - Sunt favorizaţi de microtraumatismele produse de acţiunea abrazivă a betonului sau gresiei de pe marginea bazinelor asupra pielii tălpilor;
  • Arsurile solare - Apar ca urmare a expunerii prelungite la soare în cazul în care nu se utilizează o cremă fotoprotectoare adaptată tipului de piele;
  • Granulomul de piscină - Poate apărea la nivelul mâinilor sau picioarelor, sub forma unor noduli violacei. Este cauzat de o bacterie asemănătoare celor care produc tuberculoza.
image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net