Ultimii pepeni din Dăbuleni se vând cu 25 bani/kg

Ultima actualizare:
Ţăranii vând pe mai nimic pepenii rămaşi
Ţăranii vând pe mai nimic pepenii rămaşi

Gata cu pepenii pe anul ăsta! Din pricina temperaturilor ridicate, s-au copt rapid încă din iunie, iar agricultorii din Dăbuleni s-au grăbit să facă bani. Acum, ultimele lubeniţe se dau cu 25 de bani kilul.

Forfota din piaţa de pepeni de la Dăbuleni e doar o amintire. Acum, doar câteva maşini şi căruţe mai încarcă delicioasele lubeniţe. Aici vin proprietarii bostanilor şi cumpărătorii din toată ţara. ”A fost o perioadă cumplită, de secetă. Pepenii s-au copt forţat, iar dăbulenii nu ştiau unde să îi mai vândă. Au dat prin toată ţara, dar şi la polonezi, la unguri. Au fost zeci de mii de tone. La început, la piaţă s-au vândut peste 1.000 de tone zilnic. Acum, m-a întrebat cineva dacă mai sunt pepeni la Dăbuleni şi s-a supărat când i-am zis că nu sunt. Dar eu am spus adevărul. S-au vândut. Gata! S-au terminat”, ne-a spus Nicolae Drăgoi, primarul oraşului Dăbuleni.

Reporterii Click! au mai găsit câţiva pepeni încă pe vrej. ”Au fost foarte mulţi în acest an, dar s-au copt prea devreme. Eu am 6 hectare şi am scos cam 300 de tone de lubeniţă. Ăştia sunt ultimii, dar soarele i-a albit, degeaba am cultivat eu porumb să le ţină umbră. I-am udat cu picătura pentru că nu a plouat de luni de zile. Nu se trăieşte din pepeni, dar nu sunt alte locuri de muncă. Au venit intermediarii din toată ţara, ne-au dat 40 de bani la kilogram şi am fost nevoiţi să acceptăm. Acum abia ne mai dau 25 de bani la kil”, ne-a spus Marin, singurul care mai are câţiva pepeni pe câmp.

Aşa spun toţi localnicii care au devenit celebri în toată ţara. ”Nu rămânem cu nimic. Muncim ca să nu stăm degeaba. Au fost ani când am mai rămas cu ceva bani, dar i-am cheltuit pentru seminţele necesare la recolta următoare”, ne-a spus Victor Treanţă. Pe drumul de la Dăbuleni, la Bucureşti, adică în 203 km, preţul faimoaselor lubeniţe creşte de trei-patru ori, până la 80 de bani sau 1 leu kilogramul.

"Nu rămânem  cu nimic. Muncim ca să nu stăm degeaba" - Victor Treanţă
"Nu rămânem cu nimic. Muncim ca să nu stăm degeaba" - Victor Treanţă

image
image
image
image
image
image
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net