Un bărbat din Iași a fost declarat mort de fiu și a trebuit să dovedească în instanță că este viu

Ultima actualizare:

    Tribunalul Iași a audiat prin video-conferință ”mortul”, aflat într-o republică ex-iugoslavăFoto: portal.just.ro
Tribunalul Iași a audiat prin video-conferință ”mortul”, aflat într-o republică ex-iugoslavăFoto: portal.just.ro

Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au avut de curând pe rol o speță mai puțin obișnuită. Dan Petrariu, un ieșean de 64 de ani a cerut să se ia la cunoștință și să se recunoască faptul că este viu și nu mort. Bărbatul a fost declarat decedat după o acțiune depusă la instanță de fiul său.

În urmă cu peste 22 de ani, Dan Petrariu a plecat la muncă în fostul spațiu iugoslav. După ce rudele nu au mai primit vreun semn de la acesta, fiul său le-a cerut judecătorilor să îl declare mort. Pe 7 mai 2013, Judecătoria Iași a admis cererea formulată de reclamant și a fost emis un certificat de deces. Acesta poartă data 8 ianuarie 2015 și conține afirmația că Petrariu ar fi decedat pe 31 decembrie 1999 în Iugoslavia. Ieșeanul a aflat că este ”mort” în decembrie 2018 când a mers la Ambasada României din Podgorița (Muntenegru) pentru a-și schimba pașaportul scrie bzi.ro.

Cum a decurs procesul pentru ”învierea mortului”

Bărbatul a apelat la cei de la Direcția Locală de Evidență a Persoanelor (DLEP) Iași pentru a-și recăpata identitatea anulată și a demonstra că este viu. Instituția a formulat o cerere în justiție în numele lui Dan Petrariu prin care se solicita anularea actului de deces emis pe 8 ianuarie 2015. Procesul intentat de DLEP în numele lui Dan Petrariu a început pe 22 aprilie 2020, relatează sursa citată. Petrariu a fost audiat prin videoconferință de la Podgorica de Tribunalul din Iași. Soția nu l-a recunoscut decât după ce acesta a arătat un tatuaj intim. Cum bărbatul a prezentat mai multe dovezi care au arătat clar că este viu, magistrații au anulat certificatul de deces.

Sentința Tribunalului Iași care învie ”mortul”

”Pârâtul a fost audiat prin videoconferință, prin intermediul aplicației WhatsApp. Astfel, instanța a perceput personal că pârâtul este aceeași persoană cu cea din pașaportul emis pe acest nume. Totodată, din depoziția martorei a reieșit faptul că persoana audiată prin intermediul WhatsApp pare a fi soțul său, dar că nu este sigură, întrucât au trecut peste 20 de ani de când s-au văzut. Cu toate acestea, la solicitarea instanței, a menționat că știe că soțul său avea un tatuaj. Persoana audiată prin intermediul aplicației WhatsApp a arătat acel tatuaj martorei, iar aceasta a recunoscut tatuajul, spunând că soțul său este schimbat după 22 de ani. De asemenea, la interpelarea instanței, persoana audiată prin videoconferință a arătat pașaportul pe care îl avea asupra sa, iar martora a recunoscut persoana din pașaport ca fiind soțul său. În aceste condiții, instanța apreciază că s-a probat faptul că pârâtul este în viață, în principal pe baza tatuajului pe care acesta îl are în zona coapsei, precum și din pașaportul pe care îl are asupra sa, martorii recunoscând că acea persoană este pârâtul, în tinerețe, dar și din examinarea fizică a acestuia prin intermediul videoconferinței”, este decizia judecătorilor ieșeni preluată de bzi.ro.

Citiți și

Condamnat la închisoare cu suspendare, un ieșean poate ajunge după gratii. Cu ce a greșit bărbatul

Exclusiv! Victorie în instanță! Copiii Antoniei vor purta și în acte numele Velea

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net