Un elev a pus un sat din Galaţi pe harta Universului

Ultima actualizare:

    Cum se înserează, Andrei se  instalează în observatorul  astronomic din curtea  casei părinteşti
Cum se înserează, Andrei se instalează în observatorul astronomic din curtea casei părinteşti

Are doar 16 ani şi îşi petrece timpul liber privind cerul prin telescop. Andrei Marian Stoian din comuna gălăţeană Schela este sigurul puşti din România care a descoperit o stea variabilă. La începutul anului, descoperirea sa a fost confirmată oficial, iar steaua se va numi, în toate hărţile astronomice, „Schela V1“.

Pânza înstelată a nopţii l-a fascinat de mic pe Andrei Marian Stoian. Avea doar nouă anişori când a privit prima dată printr-un telescop. În 2010, băieţelul timid devenea membru al Astroclubului „Călin Popovici“ din cadrul Observatorului Astronomic de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă“ Galaţi.

Fiu de preot, Andrei este elev la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi şi intenţionează să urmeze Teologia, după care are de gând să studieze astrofizica, undeva în străinătate, întrucât în România nu există o astfel de facultate. Băiatul preotului paroh din satul Schela e convins că poate împăca fără probleme cele două ocupaţii. „Dumnezeu este în tot şi în toate. Nu e o blasfemie să studiezi creaţia sa“, e convins adolescentul.


    Steaua Schela V1 face parte din  constelaţia Auriga şi este  vizibilă tot timpul anului
Steaua Schela V1 face parte din constelaţia Auriga şi este vizibilă tot timpul anului


    Telescopul  cu care  elevul gălăţean  a descoperit  steaua
Telescopul cu care elevul gălăţean a descoperit steaua

Deşi petrece multe nopţi în observatorul astronomic, rezultatele lui şcolare sunt foarte bune, iar anul trecut a obţinut medalia de bronz la Olimpiada Naţională de Tehnologia Informaţiei. Când avea 12 ani, s-a ales cu primul telescop, unul pentru explorări de amator, şi a fost în al nouălea cer de fericire, scrie „Weekend Adevărul”. Imediat, Andrei a decis să înfiinţeze în sat un club de astrofizică. Următoarea realizare a fost construirea unui observator astronomic performant în curtea casei părinteşti. Cu sprijin financiar din partea preotului Ionel Stoian, tatăl său, şi din partea autorităţilor locale, a fost cumpărată aparatură de specialitate şi visul a devenit realitate în 2013.Între timp, telescopul principal a fost schimbat, iar noul aparat l-a ajutat pe Andrei să dea lovitura. Cu telescopul de tip Newton, având diametrul oglinzii de 13 centimetri, puştiul gălăţean avea să descopere steaua variabilă pe care a botezat-o după numele satului natal: „Schela V1“. Descoperirea acestui corp ceresc din constelaţia Auriga e rezultatul observaţiilor astronomice din ultimele luni ale anului 2016. Toate datele au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile, astfel că descoperirea a fost confirmată oficial la 3 ianuarie 2017.„M-am simţit mândru. Având privilegiul de a numi steaua aşa cum am dorit eu, am optat pentru Schela. Am vrut ca numele comunei mele să apară pe cer“, spune, cu vocea gâtuită de emoţie, Andrei.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net