Un kil de struguri, cât o legătură de pătrunjel

Ultima actualizare:

    Fermierii se plâng  de faptul că  lucrează în pierdere
Fermierii se plâng de faptul că lucrează în pierdere

Supăraţi foc! Fermierii vrânceni îi acuză pe marii procesatori din judeţul care deţine o cincime din suprafaţa viticolă a ţării că s-au înţeles să le ofere o sumă derizorie pentru achiziţia strugurilor. Viticultorii primesc doar 90 de bani pe kilogram, deşi preţul vinului a crescut. “Se vrea distrugerea întregului sector”, se plâng fermierii.

Cultivatorii de viţă-de-vie din Vrancea, cei mai numeroşi din România, având în vedere că judeţul deţine 20% din suprafaţa viticolă a ţării, se declară în pragul falimentului. Ei vor fi nevoiţi, şi în această toamnă, să-şi vândă strugurii pe un preţ de nimic. Practic, un kilogram de struguri de soi a ajuns să valoreze 90 de bani, mai puţin decât o legătură de pătrunjel.  Declinul viticulturii este provocat de preţul derizoriu impus de marii procesatori, care s-au înţeles să ofere la toamnă un preţ de 90 de bani pe kilogramul de struguri, tarif valabil şi acum 20 de ani. “Prin Asociaţia Viticultorilor, vrem să sesizăm Oficiul Concurenţei pentru înţelegeri de cartel la nivel de procesatori. În toată lumea asta normală, materia primă are ponderea cea mai mare în realizarea unui produs finit. În cazul nostru, materia primă este strugurele, care are o pondere de doar 10% în obţinerea produsului finit, vinul, ceea ce înseamnă o batjocură. Dacă un litru de vin se vinde acum cu 8 lei, ar trebui ca preţul strugurelui să fie o treime din preţul vinului”, se revoltă Marian Constantin, fermier din Vrancea, care lucrează 40 de hectare de vie. Acesta dezvăluie că lucrările necesare pentru întreţinerea unui hectar de viţă-de-vie l-au costat, anul acesta, 10.000 de lei. La o producţie medie de zece tone la hectar ar obţine 9.000 de lei, deci poate spune deja că lucrează în pierdere.  Viticultorul semnalează şi o altă anomalie. Astfel, în urmă cu trei ani, preţul pe care îl ofereau procesatorii pentru un kilogram de struguri a fost de 1,25 de lei, în condiţiile în care vinul la cramă se vindea cu 5 lei/litrul. În 2018, procesatorii au oferit 1,20 de lei pe kilogramul de struguri, dar vinul s-a dus la 6 lei/litrul. Preţul de achiziţie al strugurilor a scăzut şi în 2019, la 1,10 lei/kilogramul, iar la vin s-a mai adăugat un leu, totul culminând în acest an, când, deşi vinul costă în medie 8 lei/litrul, preţul la struguri a ajuns la 0,9 lei/kilogramul. “Cum poate să crească preţul vinului la cramă şi în acelaşi timp preţul strugurilor să scadă, eu asta nu pot să o pricep. Se vrea distrugerea întregului sector”, spune Marian Constantin pentru adevarul.ro.  În aceste condiţii, singura soluţie pe care o vede fermierul ar fi ca producătorii să aibă propriile crame de procesare, astfel încât să nu mai fie nevoiţi să vândă strugurii la preţuri de nimic, dar au nevoie de fonduri europene în acest scop. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net