Un medic ATI s-a întors în spitalul de stat ca să-și ajute colegii în lupta împotriva Covid

Ultima actualizare:

    Dr. Elena Copaciu a renunțat la sistemul privat pentru a-și ajuta colegii de la Institutul Matei Balș în lupta cu pandemia de coronavirusfoto: Adevărul
Dr. Elena Copaciu a renunțat la sistemul privat pentru a-și ajuta colegii de la Institutul Matei Balș în lupta cu pandemia de coronavirusfoto: Adevărul

Dr. Elena Copaciu, medic primar de ATI la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală şi specialist reîntors în sistemul de stat anul trecut pentru a le fi colegilor alături în perioadele grele de pandemie a povestit pentru News.ro cum este munca pe care o face în secţia de ATI a unităţii sanitare, unde ajung cazurile severe de pacienţi infectaţi cu Covid 19.

Dr. Elena Copaciu spune că cel mai mult o marchează acele cazuri pe care medicii nu le pot salva şi acele situaţii în care pacienţii mărturisesc pe patul de spital că, dacă ar avea puterea, ar proceda cu totul altfel, că s-ar vaccina şi i-ar proteja mai bine pe cei din jurul lor.

“Cel mai mult te marchează cazurile pe care nu le poţi salva. Chiar dacă înţelegi că agresiunea virusului este de mare gravitate, că produce ravagii în plămâni şi că unii oameni nu mai au cu ce respira, în afară de suportul de funcţii vitale pe care îl oferă aparatele noastre şi câteodată nici acesta nu este suficient, este ceva ce nu am întâlnit până acum, reanimator sunt începând cu rezidenţiatul din 91 şi credeam că le-am văzut pe toate, tot ce înseamnă cazuri grave, o reanimare precum este cea a Spitalului de Urgenţă din Bucureşti, cu stagiile făcute în străinătate, nimic nu ne-a pregătit pentru provocarea pe care a reprezentat-o această pandemie, cu valurile succesive, niciunul nu seamănă cu cel anterior şi aduce noi provocări şi tot discutăm între noi şi încercăm să identificăm caracteristicile fiecărui nou val, discutăm cazuri şi soluţii împreună cu colegii noştri din toată lumea, ca să putem să oferim cele mai bune soluţii pentru fiecare pacient în parte”, a explicat pentru News.ro Dr. Elena Copaciu, medic primar ATI la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.

Specialistul a explicat cum a funcționat vaccinul în limitarea efectelor pandemiei.

”Vaccinul pot să spun că a temperat mult, mult, nu se poate povesti cât de bine a redus viteza de transmitere şi de producere a acestor mutaţii, dar, ca orice organism viu, virusul încearcă să se adapteze. Eu sper că vaccinul anti sars cov 2 va acoperi pe viitor şi tulpinile mutante, aşa cum s-a întâmplat şi cu vaccinul anti gripal, ah1n1 şi cu altele, în urmă, dar în momentul de faţă ne confruntăm cu valul epidemic generat de tulpina delta, mutaţia delta a coronavirusului, care iar este ceva ce nu am întâlnit până acum, iar dintre pacienţii din reanimare majoritatea covârşitoare sunt pacienţi care nu s-au vaccinat”, a detaliat Dr. Copaciu.

De ce este foarte periculoasă prezentarea târzie la medic

Medicul a mai spus că majoritatea celor care ajung la terapie intensivă sunt pacienți care au așteptat prea mult până să se prezinte la medic, după debutul bolii. “Sunt oameni care vin şi după două săptămâni, şi după trei săptămâni şi chiar dacă dânşii nu relatează simptome, după gravitatea afectării pulmonare şi după faptul că după două, trei, patru săptămâni, sunt modificări de fibroză în plămâni şi fibroza continuă să progreseze în timpul internării, îţi dai seama că simptomele au debutat cu multe săptămâni înainte.

Din momentul în care începe să se instaleze şi progresează această fibroză, practic plămânului nu-i mai rămâne suprafaţă de schimburi gazoase, adică oxigenul şi dioxidul de carbon, schimburile acestea sunt profund afectate, o vreme reuşim să le menţinem cu ajutorul aparatelor de ventilaţie mecanică, de suport avansat de funcţii vitale, sunt pacienţi la care se repară plămânul şi reuşim să-I scoatem de pe acest suport, dar există însă şi pacienţi, tineri şi fără comorbidităţi, la care evoluţia este progresivă şi efectiv nu mai ai ce să faci”, a explicat medicul ATI.

Cine este dr. Elena Copaciu

Conf. Dr. Elena Copaciu, medic primar de ATI a început la Spitalul Universitar din Capitală ca medic rezident până în 1994. Apoi a fost cadru didactic UMF. Între anii 2002 – 2006 a fost medic şef disciplină UMF la Spitalul Elias. Între 2007 şi 2015 a fost medic şef clinică ATI la Spitalul Universitar. După 2015 a lucrat în privat şi a fost consilier la Ministerul Sănătăţii. În 2020 a cerut detaşare la ATI Balş, pentru a-şi ajuta colegii în perioada pandemică dificilă.

Citește și:

Medic, despre tânărul mort după ce a plecat din spital: «Putea avea ani de viaţă în faţă. Avea mamă, prietenă»

O femeie de 116 ani s-a vindecat de coronavirus, după trei săptămâni la Terapie Intensivă

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net