Un medic de familie câştigă chiar şi 17.000 de lei pe lună

Ultima actualizare:

    Medicii de familie  sunt nemulţumiţi de  finanţarea sistemului
Medicii de familie sunt nemulţumiţi de finanţarea sistemului

Bolnavii care au mers vineri (1 aprilie) la medicul de familie şi au avut nevoie de o reţetă compensată sau de o trimitere către specialist au plecat acasă cu buza umflată.

La fel vor păţi şi luni, când medicii de familie le vor acorda consultaţii, dar nu şi reţete compensate sau trimiteri, aceasta fiind  o formă de protest fată de nepăsarea autorităţilor la cererile medicilor. „Vrem ca, odată pentru totdeauna, să intrăm în legalitate. De 15 ani suntem obligaţi să semnăm contracte retroactiv. Aceste contracte au expirat la 1 aprilie”, a spus preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu.

De fapt, totul se rezumă la bani. Medicii reclamă faptul că medicina de familie este subfinanţată, uneori fiind nevoiţi să scoată ei bani din buzunar pentru pacienţi.

Dar cât câştigă un medic de familie, pe lună? Pentru fiecare om sănătos de pe listă, medicul primeşte de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) circa 3,7 lei/lună, indiferent dacă persoana îi trece sau nu pragul. Pe lângă asta, medicul mai primeşte o finanţare şi pentru serviciile medicale oferite, adică pentru munca efectivă, unde punctul valorează aproximativ 1,8 lei.

În Suceava, de pildă, sunt medici de familie care au 800 de persoane înscrise pe listă şi medici care au peste 3.000 de asiguraţi. Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, cel mai bine plătit medic de familie din judeţ este dr. Petru Marocico, care încasează peste 17.000 de lei pe lună de la CAS, având pe listă peste 2.900 de pacienţi. La polul opus se află medici care primesc, într-o lună, aproximativ 1.500 de lei.

image
image
image
image
image
image
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net