Un nou soi la Buzău: pepenele cât pumnul

Ultima actualizare:

    “Pepenele pitic  ajunge până la 500  de grame”, spune  cercetătorul Costel  VânătoruFotografii: adevarul.ro
“Pepenele pitic ajunge până la 500 de grame”, spune cercetătorul Costel VânătoruFotografii: adevarul.ro

Delicios! Un nou soi de pepene este cultivat, deocamdată, doar pentru experimente, în serele Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă din Buzău. Cercetătorii au obţinut un pepene cât pumnul, ca alternativă la cei obişnuiţi, care ocupă mult loc şi care, prin depozitare, îşi pierd din aromă şi din prospeţime.

Aşa arată pepenele pitic! La maturitate, fructul are coaja albă şi pulpa galbenă, este mai dulce şi mai aromat decât pepenele obişnuit şi nu se dezvoltă mai mult decât mărimea unui pumn.  Practic, este un pepene care poate fi consumat de o singură persoană, scrie adevarul.ro. 

«La acest produs s-a lucrat 20 de ani»

“La acest produs s-a lucrat peste 20 de ani. Avem mai multe linii de pepene, peste 200 de linii, dar în ultima perioadă ne-am axat pe aceştia cu fructul mic, întrucât am simţit că aceasta este cererea pieţei. Calitatea este mult superioară celor mari”, povesteşte Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă (SCDL) Buzau. 

simeon stalpnicul png

Creatorii minipepenilor cred în succesul noului soi, care este în curs de brevetare şi de omologare, mai ales pentru parfumul deosebit şi pentru pulpa crocantă şi dulce. Mulţi dintre fermierii care au văzut noul fruct au fost convinşi că este vorba despre o tărtăcuţă, dar au fost încântaţi după ce au gustat din miezul minipepenelui.“Cultura de pepene pitic se poate face în spaţii protejate, dar şi pe câmp. Aşa cum sunt cultivaţi pepenii galbeni, aşa pot fi cultivaţi şi minipepenii, cu precizarea că noul soi este mult mai productiv”, mai spun specialiştii.

image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net