Un ortoped din Oradea tratează coxartroza printr-o metodă revoluţionară, în timp record

Ultima actualizare:

    Instrumentele folosite  la operaţie par din filmele SF FOTOGRAFII: Adevarul.ro
Instrumentele folosite la operaţie par din filmele SF FOTOGRAFII: Adevarul.ro

Un medic orădean face adevărate minuni pentru pacienţii săi bolnavi de coxartroză, printr-o tehnică revoluţionară. Graţie lui, după ani de zile de suferinţă şi imobilizare la pat din cauza durerilor teribile, pacienţii pot să urce scările, să alerge sau chiar să danseze!

În coxartroză, activităţile zilnice obişnuite, cum ar fi încălţatul, mersul sau ridicatul de pe scaun devin dificile, iar durerea e continuă. Efectele bolii sunt ireversibile, dar dacă boala e descoperită din timp, poate fi încetinită cu fizio-kinetoterapie. În cazul în care coxartroza este, însă, într-o fază avansată, singura soluţie e protezarea şoldului, aşa-zisa artroplastie. Numai că, după o operaţie clasică, în primele 6 săptămâni pacientul nu are voie să se lase cu greutatea pe picioare şi merge în cârje, iar recuperarea este foarte lentă. Adevarul.ro prezintă însă povestea unui medic ortoped care face adevărate minuni în Oradea. El realizează intervenţii chirurgicale printr-o tehnică revoluţionară care îi ajută pe bolnavi să se recupereze într-un timp record, de doar câteva zile. 


    Medicul  Jorgaq Tona
Medicul Jorgaq Tona

Denumită, ştiinţific, artroplastie totală de şold cu abord direct anterior minim invaziv, operaţia e realizată de tânărul medic Jorgaq Tona, „Iorgo” pentru pacienţi şi prieteni, specialist în ortopedie-traumatologie de 15 ani. Născut în Albania, crescut în Grecia şi specializat în România şi în Franţa, el a urmat cursurile Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, unde a ajuns cu o bursă pentru studenţi aromâni. Timp de 3 ani a lucrat la spitalul universitar din Dijon, din Franţa, unde s-a specializat în efectuarea acestei operaţii. ”Când am văzut prima dată un video cu un pacient operat de coxartroză prin această metodă şi în prima zi post-chirurgicală a umblat cu o singură cârjă, eram sigur că a fost un video trucat. M-am înscris la un curs al unui chirurg bun cunoscător al acestei intervenţii, care făcea asta de ani de zile. Şi mi-am dovedit că se poate”, a explicat Iorgo pentru adevarul.ro. 

El a deprins tehnica în Franţa şi a adus-o în Oradea în 2018, fiind singurul medic din oraş, dar şi unul dintre puţinii din România specializat în intervenţii de protezare de şold prin abord direct anterior minim invaziv. Operaţia, spune tot el, este foarte rară, dată fiind complexitatea ei, dar rezultatul este spectaculos. Dovada?

Operaţia costă între 6.000 şi 8.000 de euro

Până să ajungă pe mâna lui Iorgo, Tiberiu Silaghi, un bărbat în vârstă de 51 ani, diagnosticat cu o severă coxartroză bilaterală, adică la ambele şolduri, şi-a petrecut ultimele 3 luni mai mult în pat căci nici medicamentele şi nici terapiile nu-l mai ajutau. La o zi după operaţie, Tiberiu stătea deja în picioare, susţinut de cârje, a treia zi s-a bazat pe o singură cârjă, iar acum poate chiar şi să alerge. 

Un bărbat, de 64 de ani, din Satu Mare, se obişnuise de mai bine de 7 ani cu durerile, care deveniseră insuportabile, şi suferea că a fost nevoit să se lase de dans. La 4 zile după operaţie urca scări, iar după 6 săptămâni i-a oferit o demonstraţie de dans medicului. Preţurile pentru o intervenţie bilaterală variază, în funcţie de materialele protetice folosite, între 6.000 şi 8.000 euro, iar pentru o operaţie la un singur şold variază între 3.000 şi 4.000 euro. 

Click! spune

Coxartroza “macină” cartilagiul care îmbracă articulaţiile oaselor şoldului, apoi şi oasele, provocând durere şi rigiditate. Efectele sunt ireversibile. Când e avansată, soluţia e protezarea şoldului – artroplastie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net