Un român a ajuns cel mai bun om de afaceri străin în Finlanda. „Mi-a fost de două ori mai greu să reuşesc”

Ultima actualizare:

    Ioan Cânța este un antreprenor de succes în FinlandaFoto: adevarul.ro
Ioan Cânța este un antreprenor de succes în FinlandaFoto: adevarul.ro

Cel mai bun antreprenor străin al anului în Finlanda este un român. Ioan Cânţa a fost ales câştigător din peste 100 de oameni de afaceri străini care au investit în Finlanda.

Anual, în Finlanda are loc concursul „Antreprenorul migrant al anului 2020”, care are rolul de a promova afacerile unor străini care se mută şi investesc în această ţară. Evenimentul e organizat de Business Unplugged şi de Federaţia Antreprenorilor Finlandezi (Suomen Yrittäjät), iar în acest an a fost organizat online din cauza pandemiei. Câștigător a fost desemnat românul Ioan Cânța, scrie adevarul.ro.

Ioan Cânţa s-a mutat în Finlanda în urmă cu mai mulţi ani, iar în 2013 a înfiinţat compania BNA-Flonel Oy, considerată azi un adevărat exemplu de succes. Iniţial, firma lui Cânţa a început cu servicii de curăţenie, iar ulterior s-a extins la curăţarea birourilor şi şantierelor. Compania oferă, de asemenea, contracte de construcţii numai pentru forţă de muncă, materiale de protecţie şi forţă de muncă. BNA-Flonel Oy a crescut constant şi a devenit profitabilă în scurt timp.

A început ca taximetrist

Însă succesul nu a venit peste noapte. Când a ajuns în Finlanda, românul a început ca taximetrist, iar din banii puşi deoparte şi-a deschis două restaurante. Apoi, în 2013 a decis că e vremea pentru o schimbarea radicală, aşa că a vândut cele două restaurante, iar din profitul obţinut a deschis BNA-Flonel Oy. Finlandezii mai scriu că Ioan Cânţa a reuşit să-şi apropie angajaţii şi este foarte popular în rândul lor. Românul face parte dintre antreprenorii care sprijină organizaţii caritabile precum fundaţia pentru Cancer din Finlanda şi Asociaţia finlandeză a persoanelor cu dizabilităţi fizice.

5.000 de euro, premiul cel mare  

De-a lungul anilor petrecuți departe de țara sa natală, s-a confrunat cu multe prejudecăți. El a recunoscut că s-a lovit de ideile preconcepute ale altora din cauza originilor sale româneşti, iar din acest motiv a fost nevoit să muncească mai mult pentru a câştiga încrederea clienţilor: „Mi-a fost greu, dar am reuşit. Fiind român, mi-a fost de două ori mai dificil să reuşesc”, a spus Cânţa.

În ultimul an, firma lui Ioan Cânţa a avut o cifră de afaceri de 2,2 milioane euro şi un număr de 45 de angajaţi. Premiul acordat celui mai bun antreprenor străin îi aduce românului notorietate, dar şi un cec de 5.000 de euro. 

Citește și: 

Au cunoscut succesul în străinătate, dar tot acasă s-au întors și au investit: "Am realizat că locul meu e în România"

Un român a deschis un hotel plutitor în Cambodgia

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net