Undă verde pentru sistemul de avertizare a populației în caz de dezastre naturale

Ultima actualizare:

    Inundațiile care au lovit județele Buzău și Vrancea în iulie 2005 au luat viețile a 9 localnici din Vadu Roșca. Foto: monitorulvn.ro
Inundațiile care au lovit județele Buzău și Vrancea în iulie 2005 au luat viețile a 9 localnici din Vadu Roșca. Foto: monitorulvn.ro

Sistemul de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT” a fost aprobat de deputați și înaintat spre promulgare președintelui Klaus Iohannis. Aplicația va funcționa pe teritoriul României în scopul prevenirii pierderii de vieți omenești, ca urmare a fenomenelor meteorologice și hidrologice periculoase. Iată cum îi ajută pe români acest sistem, pentru a se pune la adăpost când există risc de producere a unor calamități!

Inundațiile, furtunile, seceta și alte fenomene extreme ale naturii n-ar trebui să ne mai ia prin surprindere începând cu acest an, când sistemul „RO-ALERT” va fi pus în funcțiune. Sistemul de avertizare va fi pus în aplicare de Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Suportul tehnic va fi asigurat de Serviciului de Telecomunicații Speciale și va fi operat de structurile operaționale cu funcționare 24/24 ale IGSU și structurilor subordonate acestuia.

Noul instrument implementat în folosul populației asigură transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent, prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă. Românii vor primi prin SMS informări actualizate în legătură cu iminența unui fenomen meteo extrem, pentru a avea timp să reacționeze în scopul protejării propriilor vieți. „RO-ALERT” mai are și alte avantaje:

Transmiterea rapidă a mesajelor către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat chiar în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;Afișarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil, fără a fi necesară vreo intervenție a utilizatorului;Repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile;Receptarea mesajelor de avertizare și de către terminalele aflate în roaming;Acuratețea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate.

Finanțarea necesară implementării proiectului va fi asigurată din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Puțin peste 30 de milioane de lei au fost transferate déjà, prin hotărâre de guvern, în bugetul Ministerului Afacerilor Interne. De acești bani se vor cumpăra echipamente hardware, aplicații software și servicii de instalare și punere în funcțiune.

Procedura va fi realizată de IGSU „în regim de urgență, conform prevederilor art.104 alin 1 lit. c. din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, prin procedura de negociere fără publicare prealabilă. Realizarea achiziției în regim de urgență are scopul să preîntâmpine pierderea de vieți omenești și producerea de pagube materiale în cazul în care ar avea loc fenomene meteo periculoase”, informează un comunicat al Guvernului României.

Compania de electricitate Electrica, în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a lansat azi o platforma națională de pregătire pentru situații de urgență. Conform inițiatorilor, www.fiipregatit.ro e un instrument de referință pentru educarea și informarea populației în astfel de situații.


    Reprezentanții Electrica și ai IGSU au testat azi platforma online
Reprezentanții Electrica și ai IGSU au testat azi platforma online

Fiipregatit.ro va ajuta cetățenii să înțeleagă mai bine riscurile și îi va informa asupra măsurilor de prevenire și a comportamentului pe care trebuie să-l aibă în diferite situații de urgență sau chiar dezastru. Acest proiect este necesar având în vedere faptul că, în ultimii ani, suntem martorii unor intensificări ale situațiilor de urgență de tot felul, atât pe plan internațional cât și pe plan local. În astfel de situații-limită, câteva secunde pot schimba totul, iar reacția rapidă a celor afectați este esențială pentru supraviețuire.

Platforma fiipregatit.ro cuprinde următoarele funcționalități:

Ghiduri informative pentru situații de urgență: avarii la rețeaua electrică sau pericole de electrocutare, cutremur, inundații, prim ajutor, caniculă, viscol;Trusa de supraviețuire: reprezintă un plan detaliat cu recomandări pentru supraviețuire, de la pregătirea unui rucsac pentru situații de urgență, stabilirea unor puncte de întâlnire cu familia în caz de dezastru, până la materiale care pot fi imprimate astfel încât oricine să aibă la îndemână informații esențiale, dacă nu funcționează căile de comunicare clasice (telefon, internet);Campaniile derulate de Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Fiipregatit.ro este o platformă web ușor accesibilă, care se bucură și de o versiune și pentru mobil, în condițiile în care un studiu al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) arată că, în România, trei sferturi dintre utilizatori accesează zilnic sau aproape zilnic mediul virtual prin intermediul internetului mobil.

Platforma fiipregatit.ro va fi în permanență îmbunătățită, prin adăugarea de informații relevante.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net