Unde a fost descoperită cafeaua. Cele mai frumoase legende despre boabele aromate

Ultima actualizare:

    Efectul stimulator al cafelei a fost asociat de multe ori cu un anumit extaz religios, practicat de vraci şi preoţiFOTO: historia.ro
Efectul stimulator al cafelei a fost asociat de multe ori cu un anumit extaz religios, practicat de vraci şi preoţiFOTO: historia.ro

În zilele noastre, cafeaua este consumată frecvent, dar acum 600 de ani era doar un tufiș sălbatic cu fructe roșii. Iată cele mai frumoase legende despre boabele aromate! Unde a fost descoperită cafeaua și cum s-a răspândit prin toată lumea.

Cafeaua are o istorie bogată. Efectul stimulator al cafelei a fost asociat de multe ori cu un anumit extaz religios, practicat de vraci şi preoţi, scrie historia.ro.

  • Triburile din Africa măcinau boabele nedecorticate şi amestecau pasta cu grăsime animală până ce obţineau nişte bile pe care le consumau războinicii, scrie historia.ro.
  • O legendă de pe la 1400 ne relatează cum un păstor pe nume Khaldi a remarcat vioiciunea caprelor din turma sa după ce acestea au consumat fructele roşii dintr-un tufiş salbatic. El însuşi gustă fructul şi se simte revigorat. Nişte călugări, văzându-l dansând cu caprele, fierb misticele boabe pentru a-i ajuta să stea treji noaptea pentru ceremonii.
  • O altă poveste spune că un derviş a fost exilat în deşert. Pe când mergea fară ţel, o voce îi şopteşte să consume fructul, pe care încearcă în zadar să-l înmoaie în apă. Bând pur şi simplu lichidul, crede că este un semn de la Allah că a supravieţuit şi recomandă tuturor reţeta.
  • Provincia Zemen din peninsula Arabia este vreme îndelungată singura sursă de cafea, care se cultivă din secolul al XV-lea. Prima referinţă la cafea însă, dincolo de legende, este din secolul al IX-lea. Boabele care ieşeau din portul yemenit Mocha erau păzite cu mare atenţie şi nici o plantă fertilă nu avea voia să iasă din ţară. Totuşi, pelerinii musulmani aduc arbori de cafea în ţările lor, fiind în curând instalate plantaţii şi în India.

Când a apărut prima cafenea

  • Cafeaua este la început privită drept aliment şi nu băutură, iar în Orient toate păturile sociale au acces la ea. Ca băutură caldă este preparată din secolul al X-lea. Renumitul tămăduitor Avicenna administra cafeaua în chip de medicament.
  • Din cafea, etiopienii produceau chiar un fel de vin, prin fermentarea în apă a boabelor uscate. Originea cafelei se pare că ar fi o zonă a Etiopiei numită Kaffa, de unde se răspândeşte în Arabia, Yemen şi Egipt.
  • În Europa, cafeaua ajunge prin portul Veneţia, nodul comercial cu negustorii arabi. Popularitatea şi-o câştigă în momentul în care este oferită ca alternativă la băuturile reci.
  • Mulţi europeni deprind acest obicei în timpul călătoriilor. În secolul al XVII-lea, când olandezii domină comerţul naval, se introduce cultivarea la scară largă în Indonezia, Java, Sumatra, Sulawesi şi Bali.
  • Odată ce francezii aduc o plantă de cafea în Martinica, cafeaua ajunge şi în America Latină.
  • Motivul pentru care Brazilia este astăzi cea mai mare producătoare de cafea este o boală care s-a răspândit în culturile asiatice în secolul al XIX-lea, care le-a compromis. Cât despre Africa, plantatorii britanici reintroduc cultivarea sa aici, după primul război mondial.
  • În 1453 cafeaua este adusă la Constantinopol unde este deschisă prima cafenea din lume. Totodată legea turcească permite femeii să divorţeze dacă soţul său nu îi aduce zilnic raţia de cafea.
  • Cafeaua, declarată băutură permisă creştinilor de către Papa Clementin al VIII-lea, este adoptată de Europa în momentul în care se deschide prima cafenea la Veneţia, în 1645, urmată de una în Paris, în 1672.
  • La 1700 există chiar 2000 de cafenele în Londra. (Sursa: historia.ro)
  • Citește și:
  • Cafeaua îţi face pielea mai frumoasă
  • Doar te uiţi la cafea şi te-ai şi energizat?
image
image
image
image
image
image
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
image
actualitate.net
image
actualitate.net