Unde se sfârșește Universul? Cercetătorii sunt aproape de răspuns

Ultima actualizare:

    Calea Lactee (foto: nasa.gov)
Calea Lactee (foto: nasa.gov)

Oamenii de știință și astronomii sunt aproape de găsirea răspunsului la o întrebare capitală, care i-a măcinat de secole. Unde se sfârșește Universul? Zi de zi, specialiștii NASA cartografiază zeci de galaxii, mai mici sau mai mari decât Calea Lactee, pentru a avea o imagine de ansamblu a întregului spațiu cosmic.

Cercetările de până acum au relevat faptul că Universul are un sfârșit. Măsurătorile realizate de astronomi arată că Universul cunoscut nouă se întinde până la o distanță de 13,7 miliarde de ani lumină, unde au fost descoperite cele mai îndepărtate obiecte cosmice. Tehnologia actuală nu permite, deocamdată, spargerea acestei bariere. Până acum, cercetătorii au reușit să numere și să inventarieze două milioane de galaxii, fiecare fiind compuse din miliarde de stele. În Calea Lactee, care e galaxia în care ne aflăm noi, sunt între 200 și 400 de miliarde de stele.

Dar cum răspundem la întrebări la fel de simple, pe care orice copil le poate pune?

De ce e cerul albastru?

Problema e că cerul nu e deloc albastru, ci negru, însă noi avem această senzație. Explicația stă în modul în care lumina solară e dispersată la interacțiunea cu atmosfera Pământului. Lumina solară e formată din mai multe culori. Când vine spre noi, ea „lovește” atomii de oxigen și azot din atmosfera terestră. Fiindcă lumina albastră are o lungime de undă mică, interacționează cu toate aceste particule, fiind deviată din drumul ei și împrăștiată în toate direcțiile, inclusiv spre ochii noștri. Oriunde ne-am roti privirea, vedem lumină albastră, motiv pentru care cerul nostru nu putea avea altă culoare. Dacă nu credeți, aveți posibilitatea să verificați teoria. Tot ce vă trebuie este o rachetă care să vă ducă în spațiu, de unde veți putea privi în jos spre Pământ, precum astronauții, culoarea reală a cerului: neagră.

De ce nu vedem stelele ziua?

Nu avem cum, fiindcă lumina zilei e mai puternică decât cea emisă de stele. Dar stelele pot fi văzute la fel de greu și pe timp de noapte, dacă locuiți în orașe puternic iluminate artificial. Din 1950 și până astăzi, orașele au devenit de 100 de ori mai luminoase. În New York, de pildă, Calea Lactee a fost văzută ultima oară în 1966, în timpul unei pene de curent. Informațiile se regăsesc în filmul documentar City Dark al lui Ian Cheney, un absolvent al Universității Yale pasionat de stele și fotografie, scrie pressone.ro. Citește mai multe în acest articol.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net