Uraa, de astăzi sunt studentă în Capitală!

Ultima actualizare:
Braşoveanca a ajuns  în Gara de Nord cu  o mulțime de bagaje
Braşoveanca a ajuns în Gara de Nord cu o mulțime de bagaje

S-a trezit la 5 dimineaţa ca să ia trenul din Braşov spre Bucureşti. Bianca Solomon a fost admisă la facultate şi, de azi, 1 octombrie, este studentă în anul I. Ieri, a venit singurică în Capitală, iar reporterii Click! au însoţit-o pas cu pas, de la gară până când s-a cazat la cămin.

A fost un an greu pentru Bianca Solomon, 19 ani, din Braşov. A învăţat pe rupte pentru medii mari şi a răsuflat uşurată abia când a văzut notele bune de la Bac. Nici nu a avut timp să se relaxeze pentru că au început examenele de admitere la facultate.

A stat la  coadă pentru  repartizarea  în cămin  alături de  alte zeci  de studenţi
A stat la coadă pentru repartizarea în cămin alături de alte zeci de studenţi

Sunt destule în oraşul natal, dar Bianca a vrut să înveţe în Capitală. A ajuns miercuri, 30 septembrie, la ora 9.04, în Gara de Nord şi abia a putut să-şi coboare bagajele din tren.

A stat la  coadă pentru  repartizarea  în cămin  alături de  alte zeci  de studenţi
A stat la coadă pentru repartizarea în cămin alături de alte zeci de studenţi

”În geanta asta am o pernuţă şi o păturică. Nici nu ştiu cum a reuşit tati să  le îndese ca să încapă. Am mai luat câteva haine de toamnă şi laptopul. Buni nu m-a lăsat să plec până nu am luat umbrela şi plăcintele mele favorite, făcute de ea. Buni mi-a promis că voi avea în fiecare săptămână bunătăţi de acasă”, ne-a spus Bianca, foarte emoţionată de aventura ei într-un oraş atât de mare.

De la gară, Bianca s-a dus direct la universitate, de unde urma să ia repartizarea în cămin. În curtea Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a avut un prim şoc: o coadă de sute de studenţi care aşteptau să primească acelaşi document. Universitatea îi programase din timp, dar cei mai mulţi au venit abia ieri, în ultima zi. Când s-a văzut cu repartizarea în mână, Bianca a sărit într-un picior de bucurie. ”Gata! Am şi casă!”, ne-a spus ea bucuroasă.

Pacheţelul de  la bunica a ajuns  în frigider
Pacheţelul de la bunica a ajuns în frigider

A fost repartizată la un cămin din Băneasa, recent renovat. Când am ajuns acolo, fata a avut un moment de ezitare. ”Oare de ce am plecat eu din Braşov?”, s-a întrebat tânăra când s-a văzut înconjurată de zeci de necunoscuţi. Îngrijorarea i-a trecut când a văzut că mobila din cameră este nouă, pe pat o aştepta o cutie cu lenjerie de pat abia cumpărată şi totul mirosea a curat. În cameră mai sunt încă trei paturi şi Bianca e nerăbdătoare să-şi cunoască noile colege.

Studenta a găsit  în cameră lenjerie  de pat nou-nouţă
Studenta a găsit în cameră lenjerie de pat nou-nouţă


    Studenta a găsit  în cameră lenjerie  de pat nou-nouţăFoto: Dorin Constanda
Studenta a găsit în cameră lenjerie de pat nou-nouţăFoto: Dorin Constanda

”Nu-mi vine să cred că am rezolvat totul în doar câteva ore, fără să mă ajute tati. Abia aştept să încep cursurile”, ne-a mai spus Bianca, înainte să ne luam rămas-bun.

Numărul studenţilor s-a înjumătăţit în ultimii 5 aniAzi începe un nou an universitar. Vor fi festivităţi în toate universităţile din ţară. Sunt 96 de universităţi în România, 48 de stat, 37 particulare şi 7 militare. În ultimii ani, numărul de studenţi s-a înjumătăţit, de la peste 800.000 în anul 2010 la 408.000 în 2015. Din aceştia, 124.000 sunt cursanţi la facultăţi particulare. Universităţile au anunţat că au şi 12.000 de cetăţeni străini care studiază în România. Anul acesta, pentru studenţii de la stat nu sunt probleme cu locurile în cămin, spun administratorii. Unul din patru studenţi vine din altă localitate şi are un loc de cazare asigurat şi doar cei cu restanţe sau care au distrus sau înstrăinat în anii trecuţi locul în cămin nu vor putea fi repartizaţi. Tarifele de cazare sunt comparabile cu cele din anii trecuţi, între 80 şi 140 lei/lună. Prima vacanţă va fi de Sărbătorile de iarnă, din 19 decembrie până în 10 ianuarie, iar din 14 ianuarie sunt programate primele examene.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net