«Uraa! Noi ne-am răcorit gratis pe caniculă»

Ultima actualizare:

    Georgiana a ales să fenteze canicula la mall: sunt cu cel puțin 15 grade mai puțin decât afarăFoto: Florin Şuler
Georgiana a ales să fenteze canicula la mall: sunt cu cel puțin 15 grade mai puțin decât afarăFoto: Florin Şuler

România fierbe, la propriu! Peste 40 de grade Celsius se înregistrează ziua la umbră, dar adevărata urgie e în plin oraş, la nivelul străzii. Click! îţi arată cum au petrecut românii codul roşu de caniculă!

Linişte şi pace, vineri, 4 august. pe străzile Capitalei. Bulevarde altădată mai mereu aglomerate au fost paralizate de căldura infernală şi nici câinii maidanezi nu s-au mai încumetat să le traverseze. Comercianţii şi-au închis tarabele, iar mulţi dintre români şi-au strâns catrafusele şi au fugit care-n cotro, în zone ceva mai ferite de zăpuşeală. Ce au făcut bucureştenii care nu au reuşit să plece încă în vacanţă? Au profitat, gratis, de răcoare, prin mall-uri şi supermarketuri.


    Cu mic, cu mare, oamenii au zăbovit mai mult prin magazine, la răcoareFoto: Florin Şuler
Cu mic, cu mare, oamenii au zăbovit mai mult prin magazine, la răcoareFoto: Florin Şuler

”La job e cald, acasă, cald, am zis să ieşim în mall la o îngheţată. E şi răcoare de la aerul condiţionat: cred că nici nu sunt mai mult de 29 de grade, în condiţiile în care afară cred că sunt 50. Nu aveam cumpărături în plan, dar dacă tot am ieşit, o să luăm câte ceva. Apoi, poate ieşim la un film”, ne-a mărturisit Georgiana, o bucureşteancă de 24 de ani care a ieşit cu iubitul la Mall-ul din Băneasa.


    Micuții s-au scăldat în fântânile din Orășelul CopiilorFoto: Florin Şuler
Micuții s-au scăldat în fântânile din Orășelul CopiilorFoto: Florin Şuler

Gratis s-au bucurat de răcoare şi cei care obişnuiesc să circule cu metroul. Reporterii Click! au dat o raită prin centrul Capitalei şi au măsurat temperatura la suprafaţă, dar şi în subteran. Sunt cel puţin opt grade care fac diferenţa între suportabil şi zăduf: de la 42 de grade, cât indica mercurul la exterior, am ajuns la 34 de grade, coborând numai câteva trepte.


    Mariana Popescu (66 de ani) ne arată termometrul în plină caniculă: 42 de grade, la umbrăFoto: Florin Şuler
Mariana Popescu (66 de ani) ne arată termometrul în plină caniculă: 42 de grade, la umbrăFoto: Florin Şuler


    În pădurea Băneasa au fost cu 4-5 grade mai puțin decât în orașFoto: Florin Şuler
În pădurea Băneasa au fost cu 4-5 grade mai puțin decât în orașFoto: Florin Şuler

Şi pădurea Băneasa este o destinaţie preferată de românii care vor să fenteze, gratis, prăpădul din oraş. Ce-i drept, sub desişul copacilor, sunt ceva mai puţine grade, dar, fără adierea vântului, aerul pare la fel de irespirabil. 36 de grade Celsius indica termometrul reporterilor Click! la orele prânzului, în zona Grădinii Zoologice: cu vreo 4 grade mai puţin decât sub cerul liber, pe bulevardul Pipera, aflat la o aruncătură de băţ distanţă.

Flash caniculă

  • Vremea sufocantă se va menţine până spre sfârşitul săptămânii viitoare. Temperaturile vor depăşi 35 de grade, a anunţat meteorologul ANM Gabriela Băncilă, citată de news.ro. Începând de luni seară, 7 august, vor putea apărea ploi însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, în special în vestul ţării. ”Va creşte gradul de umezeală odată cu probabilitatea de apariţie a averselor însoţite de intensificări ale vântului, descărcări electrice, începând de luni seară”, a adăugat Gabriela Băncilă. 
  • Măsuri de protecţie în aeroport. A fost mărit numărul dozatoarelor de apă cu pahare de unică folosinţă, amplasate în terminalele de pasageri în Aeroportul ”Henri Coandă”, anunţă Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti. Sistemele de climatizare funcţionează la capacitate maximă. Personalul medical este pregătit să intervină cu două echipe şi două ambulanţe complet utilate pentru orice tip de urgenţă medicală.
  • Sfaturi anti-caniculă. Ministerul Sănătăţii ne recomandă să evităm, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00 şi să bem între 1,5 şi 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă la fiecare 15-20 de minute. De asemenea, suntem sfătuiţi să consumăm cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. De asemenea, trebuie ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Evitaţi alcoolul şi cafeaua deoarece favorizează deshidratarea! Ministerul Sănătăţii mai recomandă petrecerea a cel puţin 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat. Cei care sunt nevoiţi să plece de acasă la orele amiezii sunt sfătuiţi să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
  • Vipia care a cuprins România a favorizat, joi şi vineri, 3 și 4 august, declanşarea mai multor incendii. Autospeciale cu apă şi peste 50 de  pompieri au acţionat ieri dimineaţă la Turnu Severin, pentru stingerea unui incendiu la un depozit de colectare deşeuri din plastic. Pompierii mehedinţeni au intervenit şi pentru a lichida incendiul izbucnit în Parcul Natural Domogled. Un incendiu puternic a izbucnit joi după-amiază într-o localitate de lângă Alba Iulia, la o hală de producţie mezeluri din Drâmbar, comuna Ciugud. O terasă de lângă Portul Tomis din Constanţa a fost cuprinsă de flăcări ieri dimineaţă, dar pompierii au stins repede incendiul.

simeon stalpnicul png
image
image
image
image
image
image
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net