Urșii coboară tot mai des în zonele populate. Unul dintre ei a făcut prăpăd într-o curte din Vatra Dornei FOTO

Ultima actualizare:

    Ursul a fost alungat din zonele locuite de catre jandarmiFOTO Jandarmeria
Ursul a fost alungat din zonele locuite de catre jandarmiFOTO Jandarmeria

Este panică în judetele Suceava și Harghita, după ce mai mulți urși au coborât din pădure și au intrat în curțile oamenilor. Oamenii sunt disperați pentru că aceștia le distrug gardurile și le ucid animalele. Autoritățile fac apel la populație să nu lase resturi menajere la întâmplare.

Unul dintre urși a coborât, luni noapte, în stațiunea Vatra Dornei, alți opt au fost sesizați în Băile Tușnad. Localnicii sună disperați la 112, iar jandarmii și poliția fac patrule de noapte în zonele respective.

Un urs a distrus garduri și a furat un porc

Un localnic din Vatra Dornei a sunat , luni noapte, disperat la 112 pentru a anunța că gospodăria sa a fost atacată de un urs. Animalul a distrus gardurile și a prins un porc pe care l-a târât în pădure. Apelul a fost dat la ora 00.30, spun autoritățile.

O patrulă mixtă formată dintr-un polițist și un jandarm s-a deplasat la domiciliul familiei din Dorna care a semnalat prezența ursului, scrie Monitorul de Suceava


    Urs descoperit în apropierea unui magazinFOTO Jandarmeria
Urs descoperit în apropierea unui magazinFOTO Jandarmeria

Au fost anunțate și celelalte instituții abilitate să intervină în asemenea cazuri, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava transmițând un mesaj RO-Alert pentru atenționarea populației din zona în care a fost semnalată prezența ursului. Jandarmii au rămas în zonă luni noapte pentru o perioadă mai lungă de timp pentru a se asigura că ursul nu se întoarce și că nimeni nu este în pericol.

Cazul vine la aproximativ o săptămână după ce un urs a coborât în mai multe rânduri în Pojorâta, unde a făcut pagube și a mâncat viței.

8 urși alungați de jandarmi, în Harghita

Și în județul Harghita urșii au băgat spaima în oameni. Marți, jandarmeria a anunțat că a primit două apeluri la 112 prin care era anunțată prezența a 8 urși în Băile Tușnad.

Inițial în a fost anunțată prezența unei ursoaice cu doi pui  pe Aleea Sfânta Ana și a trei urși în fața primăriei din Băile Tușnad. Jandarmii au mai găsit unul dintre animale din apropierea unui magazin, ceilalți urși părăsind zona unde fuseseră semnalați, retrăgându-se în pădure.

Un al doilea apel a semnalat prezența unui urs pe strada Gării și unul în fața primăriei. Și de această dată jandarmii l-au alungat în afara zonelor locuite.


    Ursul a fost alungat din zonele locuiteFOTO Jandarmeria
Ursul a fost alungat din zonele locuiteFOTO Jandarmeria

Se pare că animalele căutau hrană.

De la începutul anului și până la ora actuală, la nivelul dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost înregistrate un număr de 58 de apeluri de urgență, prin care era semnalată prezența ursului în apropierea așezărilor umane.

Zonele vizate au fost Băile Tușnad, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Subcetate, Sâncrăieni, Izvoru Mureșului, Ditrău și Toplița.

În conformitate cu prevederile legale, pentru îndepărtarea urșilor din zonele locuite înspre pădurile din apropiere au fost trimise la fața locului fie patrule de jandarmerie, fie patrule de ordine publică formate din polițist și  jandarm. De fiecare dată s-a reușit îndepărtarea acestora și mai mult decât atât, patrulele au rămas în zonă pentru a se asigura că animalele sălbatice nu revin.

Cetățenii din zona de munte sunt îndemnați să aibă grijă unde își depozitează resturile menajere, să nu-și lase animalele noaptea în afara adăposturilor închise și să nu se apropie de urs, în cazul în care îl văd. 

Citește și:

INTERVIU Cristina Lapis, fondatoarea Sanctuarului de urşi de la Zărneşti: «Am ajuns de râsul Europei»

Doi urşi, ţinuţi captivi într-o gospodărie din Arad de peste 15 ani

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net