Vaccinarea obligatorie ar putea deveni lege pentru medici și profesori

Ultima actualizare:

    E nevoie de timp până când legea vaccinării obligatorii să primescă undă verde în Parlament
E nevoie de timp până când legea vaccinării obligatorii să primescă undă verde în Parlament

Vaccinarea obligatorie ar putea deveni lege în România pentru anumite categorii profesionale printre care se numără și medicii și profesorii, este ideea promovată de Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu. Acesta din urmă a precizat joi seară că urmează să meargă în Parlament cu un astfel de proiect. Dilema autorităților este legată de faptul că, deocamdată, nu este clar ce se va întâmpla cu persoanele care vor refuza în continuare vaccinarea.

Premierul Florin Cîțu a declarat joi seara, la Digi24, că  va merge în Parlament cu un proiect de lege privind testarea obligatorie pe cheltuială proprie a anumitor categorii profesionale, dar și privind vaccinarea obligatorie.

Potrivit premierului, vaccinarea obligatorie unele întrebări la care momentan nu a știut nimeni să îi răspundă, cum ar fi ce sancțiuni vor primi cei care refuză imunizarea.

Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima variantă”

„Azi am depășit zece milioane de doze de vaccin administrate, avem peste 5 milioane de români vaccinați și totuși avem valul 4. Atunci apare întrebarea cum mergem mai departe. Eu nu sunt adeptul restricțiilor, nu vreau să închidem iar economia. Aveam această variantă cu certificatul verde, dar există și alte întrebări despre ce facem cu personalul medical, cu profesorii. Eu am spus să te testezi și să plătești costul testului. E normal ca și medicul care nu vrea să se vaccineze să se poată testa. Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima variantă”, spune premierul.

Vaccinarea obligatorie, un proiect cu multe hibe. Ce facem cu cei care refuză?

Potrivit premierului, în acest moment sunt câteva probleme pe care vaccinare obligatorie le-ar ridica, probleme la care încă nu s-au găsit soluții.

„Ce facem cu cei care refuză vaccinarea? Ce decizie luăm? Sancționare salarială, desfacerea contractului de muncă, este penal? E ușor să vii cu vaccinarea obligatorie, dar vreau să știu ce facem după aceea, ce vom face. Sunt multe decizii în România cu amenzi, care de cele mai multe ori sunt ignorate. Aceasta este o discuție pe care trebuie să o avem în coaliția de guvernare, cu UDMR și să luăm o decizie. UDMR este pentru vaccinare obligatorie, dar nici ei nu au răspuns ce facem cu cei care refuză. Dacă trebuie să dăm afară 30% dintre medici pentru că nu vor să se vaccineze?” a explicat premierul.

E nevoie de o lege. Decizia nu poate fi luată prin OUG

Totodată, premierul a anunțat că va merge în Parlamentul României cu un proiect de lege care va prevede testarea obligatorie pe cheltuială proprie a unor categorii profesionale, dar și privind vaccinarea obligatorie. 

„Zilele acestea vom lămuri. Deocamdată avem această măsură clară cu testarea care se plătește. Trebuie să mergem în Parlamentul României cu proiect de lege, nu se poate prin ordonanță de urgență. Este vorba de vaccinarea obligatorie și obligativitatea plății testului a celor care refuză vaccinarea. Ministerul Justiției insistă că aceasta este varianta pe care trebuie să mergem. Acolo trebuie să vedem dacă cei de la USR se vor rupe de AUR și merg pe această variantă. Pentru că dacă ei rămân alături de AUR și țin această campanie anti-vaccinare va fi complicat, va trebui să vorbim cu PSD să voteze”, a precizat premierul.

Medicii vor fi primii supuși noilor măsuri, dar ar putea fi adăugate și alte ocupații care intră în contact direct cu alte persoane. „Este clar că personalul medical ar trebui să fie în această categorie și cadrele didactice ar putea să intre. Sunt și alte categorii în sectorul public care intră în contact cu clienți, cu persoane fizice, poate și în MApN și MAI”, a precizat Florin Cîțu.

Klaus Iohannis: „Nu este normal ca unii medici să dea mesaje anti-vaccin”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că vaccinarea anti-COVID-19 va trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii din domenii esenţiale, în condiţiile în care pandemia evoluează şi numărul de infectări creşte, dând ca exemplu personalul medical, relatează Agerpres. „Nu este normal ca unii medici să dea mesaje anti-vaccin”, a mai spus Iohannis, într-o discuţie cu jurnaliştii care îl însoţesc la New York la Adunarea Generală a ONU.

image
image
image
image
image
image
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net