Vaccinați-vă împotriva gripei! Doi oameni au murit

Ultima actualizare:

    Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție a gripei
Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție a gripei

Doi oameni au fost uciși de gripă, până acum: o femeie de 69 de ani și un băiat de 15 ani. Ministerul Sănătății le recomandă oamenilor să se vaccineze împotriva bolii, care își „ia avânt” de la o zi la alta. Vaccinarea este cea mai eficientă armă în „bătălia” cu gripa.

Având în vedere evoluția sezonului epidemic de gripă, care în acest an a debutat mai târziu față de sezonul din anul anterior, specialiștii Ministerului Sănătății recomandă continuarea vaccinării antigripale și în luna ianuarie, mai ales pentru categoriile la risc înregistrate la medicii de familie.

Astfel, ministrul Sănătății le-a solicitat joi direcțiilor de sănătate publică să intensifice activitatea de vaccinare antigripală a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire.

„Fac apel la medicii de familie să continue activitatea de vaccinare, deoarece, din datele primite la Ministerul Sănătății, au fost vaccinate peste 700 de mii de persoane, ceea ce înseamnă că mai sunt disponibile aproape 300 de mii de doze gratuite în cabinetele medicilor de familie”, a declarat ministrul Florian Bodog.

În săptămâna 8–14 ianuarie, au fost înregistrate 50 de cazuri de gripă, față de cele 306 cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

„Există argumente pentru continuarea vaccinării antigripale în cursul lunii ianuarie, având în vedere evoluția circulației virusurilor gripale și posibilitatea ca actualul sezon de gripă  să se prelungeasca până la primăvară”, a declarat Alexandru Rafila, președintele Asociației Române de Microbiologie.

„Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi recomandăm tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă”, recomandă specialiștii Ministerului Sănătății.

Pentru sezonul 2017-2018, Ministerul Sănătății a achiziționat peste 1 milion de doze de vaccin gripal, dublu față de anul 2016.

Vaccinul corespunde tuturor recomandărilor biologice  ale Organizației Mondiale a Sănătății, precum și cerințelor Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi și vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Conform recomandărilor OMS, campania de vaccinare trebuie sa înceapă la finalul lunii octombrie/ începutul luni noiembrie. 

Cine se poate vaccina gratuit?

Sunt vaccinate pesrsoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane  cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare,  boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.

În prezent, majoritatea vaccinurilor împotriva gripei sezoniere sunt trivalente, ceea ce înseamnă că acestea oferă protecție împotriva a trei tulpini ale virusului gripal: două tulpini A și o tulpină B (B/Victoria sau B/Yamagata).

Însă, circularea ambelor tulpini B în ultimele sezoane gripale a îngreunat activitatea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a recomanda care tulpină B să fie încorporată în vaccinurile gripale trivalente.

Spre exemplu, în Europa, în 2015, 92% dintre cazurile de gripă documentate, provocate de tulpina B au fost cauzate de tulpina B/Victoria, care nu a fost inclusă în vaccinurile trivalente.

„Prin adăugarea celei de-a doua tulpini B la vaccinul antigripal se va rezolva problema imprevizibilității în ceea ce privește circularea acesteia, existând astfel protecția împotriva gripei”, arată cercetătorii Sanofi Pasteur.

Din perspectiva sănătății publice, utilizarea vaccinurilor gripale tetravalente în locul celor trivalente ar putea avea ca rezultat o reducere cu până la 1,6 milioane de cazuri de gripă, 37.300 de cazuri de spitalizare asociată gripei și 14.800 de decese asociate gripei în UE pe parcursul unui deceniu.

Cât costă vaccinul în farmacie?

Click! a făcut un tur al farmaciilor pentru a vedea ce vaccinuri antigripale sunt la vânzare în acest sezon și ce prețuri au.

Toate lanțurile mari de farmacii, dar și unele farmacii independente au la comercializare vaccinul Vaxigrip Tetra, produs de Sanofi Pasteur. Vaccinul oferă protecție împotriva gripei persoanelor începând de la vârsta de 3 ani. Prețul acestuia este de 56 de lei.

De asemenea, în unele farmacii, am găsit și Influvac, de la Abbot Laboratories, un vaccin destinat atât copiilor peste 36 de luni, cât și adulților. Prețul serului este, în funcție de farmacia de unde îl cumperi, între 22 și 23 de lei.

Atenție! În fiecare an, gripa afectează între 5% și 15% din populație. „Pentru majoritatea  oamenilor,  gripa  este  doar  o  experiență  ușoară  sau neplăcută,  dar  pentru  unii  poate  duce  la  complicaţii,  în  special pentru persoanele din grupele la risc”, afirmă specialiștii de la Centrul pentru Supravegherea Bolilor Transmisibile.

image
image
image
image
image
image
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net