Vaccinul anti Covid-19. Specialiștii răspund la 8 întrebări despre marea imunizare din România

Ultima actualizare:
În România vor ajunge aproape 5 milioane de doze de vaccin anti Covid-19
În România vor ajunge aproape 5 milioane de doze de vaccin anti Covid-19

Vaccinul anti Covid-19 este așteptat cu sufletul la gură de o lume întreagă și promite să ne salveze, în sfârșit, de una dintre cele mai mari amenințări ale secolului: o boală gravă, care a ucis până acum milioane de oameni. Vorbim, până în prezent, despre trei astfel de vaccinuri care vor fi vândute pe întreg mapamondul, iar două dintre ele vor ajunge și în România. Iată ce știm până acum despre marea imunizare care va începe în curând și la noi în țară!

Vaccinul anti Covid-19 va ajunge în România în curând și, în sfârșit, după atâtea luni de așteptări, va începe campania de vaccinare. Iată 8 întrebări și răspunsurile pe care le-au oferit autoritățile!

Medicul Valeriu Gheorghiță este coordonatorul campaniei de vaccinare anti Covid-19 din România
Medicul Valeriu Gheorghiță este coordonatorul campaniei de vaccinare anti Covid-19 din România

Care sunt cele trei vaccinuri anti Covid-19 care au apărut până acum 

De la începutul pandemiei și până acum au apărut trei vaccinuri care urmează în viitorul foarte apropiat să fie distribuite în întreaga lume. Este vorba despre vaccinul celor de la AstraZeneca, o companie farmaceutică anglo-suedeză, vaccinul celor de la Pfizer, o corporație farmaceutică americană cu sediul la New York și vaccinul produs de o altă companie americană - Moderna. Primele două vaccinuri vor ajunge în curând și în România. Iată care sunt asemănările și diferențele dintre cele trei produse!

Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de laboratorul AstraZeneca şi Universitatea Oxford are o eficienţă medie de 70%, a anunţat alianţa  într-un comunicat de presă. Este vorba despre rezultatele intermediare ale unor teste clinice realizate în regatul Unit şi Brazilia, precizează AstraZeneca. În medie, vaccinul are o eficienţă de 70%. Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, botezat AZD1222, nu a înregistrat cazuri severe de Covid-19, nici spitalizări, potrivit comunicatului transmis de laborator. A fost demonstrat că are o eficienţă de până la 90%, după ce a fost administrată mai întâi jumătate de doză şi o doză completă, la o lună distanţă, iar eficienţa se reduce la 62% când este administrată o doză completă la o distanţă de o lună.  Acest vaccin este mai puţin eficient decât cele ale Pfizer/BioNTech sau Moderna, care au o eficienţă mai mare de 90%.

O analiză finală a studiului de fază 3 a vaccinului anti-COVID produs de Pfizer și BioNTech arată că acesta a fost 95% eficient în prevenirea infecțiilor, chiar și la adulții în vârstă, și nu a cauzat probleme serioase de siguranță, a declarat recent compania. În cadrul studiilor au fost raportate 170 de cazuri de infecție cu coronavirus în rândul voluntarilor care au luat parte la teste. Dintre aceste cazuri, 162 de infecții au fost la persoane cărora li s-a administrat placebo sau vaccinuri cu soluție salină simplă, în timp ce opt cazuri au fost la participanții care au primit vaccinul propriu-zis. Acest lucru rezultă o eficacitate de 95%, susține compania americană Pfizer. Datele inițiale arătau o eficiență de peste 90%. „Eficacitatea a fost constantă în funcție de vârstă, rasă și etnie. Eficacitatea observată la adulții cu vârsta peste 65 de ani a fost de peste 94%”, au declarat Pfizer și partenerul său german BioNTech într-o declarație comună. „Au fost 10 cazuri severe de COVID-19 observate în proces, cu nouă dintre cazuri care au apărut în grupul placebo și unul în grupul vaccinat”, au mai precizat cele două companii. Un grup independent a urmărit rezultatele și efectele secundare. „Până în prezent, Comitetul de monitorizare a datelor pentru studiu nu a raportat nicio problemă serioasă de siguranță legată de vaccin”. Singurul „element advers” a fost oboseala, la 3,7% dintre pacienți.

Vaccinul anti-Covid-19 al celor de la compania americană Moderna este eficient în proporție de 95%, conform datelor preliminare, relatează BBC. Testarea vaccinului a implicat 30.000 de oameni din Statele Unite, jumătate primind două doze de vaccin, la patru săptămâni distanță. Restul au primit o infecție de tip placebo. Analiza a fost bazată pe primele 95 de cazuri care au devenit simptomatice cu Covid-19 – dintre aceștia, doar cinci primiseră vaccinul, în timp ce ceilalți fuseseră injectați cu o substanță placebo. Informațiile arată și că au fost 11 cazuri grave de îmbolnăvire cu Covid-19, însă niciunul dintre acestea nu au fost la persoane imunizate cu vaccin. „Eficiența acestui vaccin este remarcabilă. Este o zi grozavă”, a declarat Tal Zaks, directorul medical de la Moderna

CITEȘTE ȘI: Putin anunță că Rusia are primul vaccin anti-COVID din lume: "Una dintre fiicele mele s-a vaccinat". Ce reacții a avut tânăra

Vaccinul Moderna ar putea pune mai puține problema în ce privește distribuția pentru că deși folosește același principiu – injectarea codului genetic al virusului pentru a provoca un răspuns imun – el poate fi depozitat și rămâne stabil la o temperatură de -20 de grade pe o perioadă de șase luni, ceea ce ar însemna că poate fi depozitat în congelatoare obișnuite.

Prin comparație, vaccinul Pfizer trebuie menținut la o temperatură de -75 de grade celsius, fapt ce pune probleme în ce privește stocarea și distribuția acestuia, mai ales în cazul țărilor care nu au sisteme medicale suficient de capabile.Comisia Europeană a încheiat deja un contract cu companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech pentru achiziţia a 300 de milioane de doze de vaccin.

Vaccinul anti Covid-19 va ajunge în România în luna decembrie a acestui an. Prioritate la vaccinare vor avea medicii
Vaccinul anti Covid-19 va ajunge în România în luna decembrie a acestui an. Prioritate la vaccinare vor avea medicii

Când ajunge vaccinul anti Covid-19 în România 

Primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea ajunge în România încă de la finalul lunii decembrie, a spus la Digi24 medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. „În cel mai fericit caz, ne așteptăm ca după jumătatea a doua a lunii decembrie, spre sfârșitul lunii, să vină primele doze de vaccinuri cel puțin de la o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vom vorbi de ianuarie, februarie”, a spus Gheorghiță. România va cumpăra, cel mai probabil, două vaccinuri: cel produs de Astra Zeneca și cel de la Pfizer. Vor fi în total aproximativ 5 milioane de doze. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a precizat că ar fi vorba despre cel puţin 2,4 milioane de doze de la AstraZeneca şi, probabil, tot atâtea de la Pfizer.

Unde vor fi stocate dozele de vaccin?

Vaccinul va fi stocat la  Institutul Cantacuzino din București și în alte șase centre regionale care sunt prevăzute cu aparatură specială: congelatoare care vor păstra vaccinul de la Pfizer la o temperatură de minus 80 de grade. "Vor exista, pe lângă Institutul Cantacuzino, încă şase centre regionale, respectiv în locaţia a şase spitale militare, care vor fi prevăzute - şi există aparatura - cu aceste congelatoare de minus 80 de grade care au capacitatea de stocare a unui număr mare de doze. (...) La minus 80 de grade dozele rezistă timp de şase luni, însă datoria noastră este să epuizăm cât mai rapid aceste doze, pentru că nu putem să lărgim la nesfârşit capacitatea de stocare. În permanenţă vom avea tranşe de vaccinuri care ne vor fi livrate şi atunci noi trebuie să asigurăm în paralel şi consumul acestor doze", a subliniat Valeriu Gheorghiță.

CITEȘTE ȘI: Rusia promite lansarea unui vaccin împotriva COVID-19 până la finalul anului. De ce sunt îngrijorați cercetătorii

Cum se va organiza procesul de vaccinare

Procesul de vaccinare se va efectua în urma unei planificări, în mod deosebit pentru sistemul medical şi de asistenţă socială şi în baza unor programări electronice pentru celelalte categorii de persoane. Programarea se va putea face fie electronic, fie telefonic, fie prin intermediul medicului de familie. La final, toate datele vor fi înregfistrate în aceeaşi platformă comună pentru a avea o evidenţă cât mai clară a numărului persoanelor imunizate.

Ce sunt centrele de vaccinare

Centrele de vaccinare vor fi spațiile unde se va efectua imunizarea în masă a populației. Acestea vor fi fixe și mobile. Centrele de vaccinare fixe se vor înființa în spitale și alte unități medicale și mobile - caravane care vor ajunge la persoanele cu dizabilități sau greu deplasabile. Valeriu Gheorghiță a explicat că "Centrele de vaccinare vor fi, pe de o parte, la nivelul spitalelor, care vor vaccina personalul propriu, şi vor fi înfiinţate centre de vaccinare fixe şi centre de vaccinare mobile - caravane, care vor asigura vaccinarea persoanelor care sunt greu deplasabile, de exemplu în mediul rural, sau a persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, echipe mobile de vaccinare vor asigura, în parte, vaccinarea persoanelor din infrastructura esenţială critică".


    Vaccinul anti Covid-19 va ajunge în România în luna decembrie a acestui an. Prioritate la vaccinare vor avea medicii
Vaccinul anti Covid-19 va ajunge în România în luna decembrie a acestui an. Prioritate la vaccinare vor avea medicii

Cine are prioritate la vaccinare 

La vaccinare vor avea prioritate cadrele medicale, toți acei medici care se află în spitalele ce îngrijesc pacienți Covid, medicii de pe ambulanțe, cei care transportă pacienții cu Covid, medicii din unitățile de primiri urgențe și toți cei care intră în contact cu bolnavii. Valeriu Gheorghiță a precizat pentru Agerpres că „"Din 1.200.000 de doze noi putem vaccina circa 600.000 de persoane. În acest moment, în sistemul medical sunt estimate circa 250.000 - 300.000 de persoane. Cu siguranţă noi vom acoperi mai mult decât personalul medical şi tot ce înseamnă personal auxiliar din domeniul sănătăţii şi domeniul asistenţei sociale şi foarte probabil vom începe şi campania de vaccinare pentru persoanele vulnerabile - vârstnici şi cei cu boli cronice, în paralel cu vaccinarea persoanelor care desfăşoară activităţi în infrastructura critică".

M-am vaccinat. Mai port mască?

Răspuns: Da! Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, a vorbit la Digi24 despre imunizarea populației. Medicul militar spune că persoanele vaccinate vor trebui să respecte în continuare măsurile de prevenție, cum ar fi purtatul măștii sau distanțarea fizică, până în momentul în care se va atinge pragul de imunizare colectivă. „Practic prin acest efort conjugat, prin această solidaritate socială, noi putem să limităm, să reducem foarte mult răspândirea acestui virus”, a spus Gheorghiță.

Am fost deja bolnav. Mai trebuie să mă vaccinez?

Răspuns: Da! Directorul medical al Spitalului Victor Babeş, Simin Aysel Florescu, unul dintre medicii care au avut coronavirus, a declarat la Digi24 că persoanele care au avut Covid-19 și s-au vindecat trebuie să se vaccineze și ele. Motivul? După șase luni de la contractarea bolii, organismul s-ar putea să nu mai aibă suficienți anticorpi care să lupte împotriva unei noi infecții, motiv pentru care se impune vaccinarea.  dacă persoanele care s-au vindecat mai trebuie vaccinate. „E un lucru care nu se ştie foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai trebuie să se vaccineze, ea având o formă uşoară a bolii. „Probabil că prin acel plan de vaccinare o să ştim mai clar, în momentul în care va fi vaccinarea în România. Medical vorbind, probabil că va fi necesară o determinare de anticorpi înainte. Şi în funcţie de cât de jos a scăzut sau n-a scăzut acest nivel se poate proceda la vaccinare sau nu”, a explicat medicul la Digi 24, în cadrul emisiunii „În fața ta”. Doctorul Simin Aysel Florescu are anticorpi şi spune că toţi cei care au trecut prin boală o perioadă de minim şase luni au aceşti anticorpi: „Sigur că ei pot să scadă, dar în acelaşi timp s-a observat că la cei care reintră în contact cu virusul, anticorpii aceştia cresc”. „Deci, deocamdată evoluţia este destul de incertă şi insuficient studiată. Nici n-a fost timp, n-a trecut niciun an de când a apărut această boală. Studiile sunt încă în curs. Dar, dacă ar fi să ne gândim la toate celelalte tipuri de infecţii respiratorii, chiar dacă anticorpii scad la nivele mici, memoria antigenului respectiv rămâne în limfocite şi cu ocazia unui nou contact cu tipul respectiv de antigen, virus sau bacterie reapar - în cele mai multe cazuri - aceşti anticorpi şi sunt eficienţi”, a explicat medicul. Întrebată dacă se va vaccina, doctorul Simin Aysel Florescu a răspuns că da: „Bineînţeles!”.

CITEȘTE ȘI: Ce strategie a aplicat Spania împoriva Covid-19. A dat rezultate și este diferită de a altor țări europene

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net