Ritmul de vaccinare va crește accelerat în România, în perioada următoare, promite dr. Valeriul Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Acesta estimează că, din a doua jumătate a lunii aprilie, vor fi imunizate 100.000 de persoane pe zi. Astfel, până în septembrie, am putea avea 10 milioane de oameni vaccinați chiar și cu a doua doză.


„Având în vedere că din aprilie vom putea deschide cele 750 de centre care sunt prevăzute din etapa a doua, vom avea o capacitate de vaccinare de peste 100.000 de persoane pe zi”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Mai rămâne să primim și doze pe măsura cererii, căci în momentul de față avem deficit și zeci de mii de oameni au fost reprogramați. Astfel, autoritățile au decis să schimbe strategia de vaccinare, pentru a proteja cât mai mult persoanele vulnerabile. „85% din decese sunt înregistrate la persoanele peste 65 de ani.

De aceea, programările noi din luna februarie vor fi deschise numai pentru categoriile la risc (persoanele peste 65 de ani, bolnavii cronici,  persoanele fără adăpost și cele cu grad de handicap, imobilizate, imunodeprimate, plus familiile și însoțitorii lor). Persoanele deja programate se vor vaccina conform planificării. Lucrătorii din domenii esențiale nu vor putea face programări noi pe durata lunii februarie”, a anunțat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

În luna februarie, țara noastră așteaptă 800.000 de doze de la compania AstraZeneca, iar alte 180.000 de doze de la Moderna. Luni, 1 februarie, va sosi în țară a șaptea tranșă de vaccin Pfizer, care constă în 163.800 de doze. 

 

 
 
Loading...
Citeste tot despre: