Valul de frig a distrus cartofii de la Lunguleţu

Ultima actualizare:

    Cultivatorii se tem că nu-şi vor  recupera nici măcar investiţia
Cultivatorii se tem că nu-şi vor recupera nici măcar investiţia

Jale în “patria cartofilor”! Sătenii din comuna dâmboviţeană Lunguleţu, vestită pentru cartofii cultivaţi pe suprafeţe imense, sunt cu moralul la pământ. Frigul pătrunzător de săptămâna trecută şi bruma groasă au afectat serios producţia de cartofi. “Cred că de trei sferturi din culturi se alege praful”, se plânge unul dintre localnici.

Vremea anormal de rece pentru luna aprilie a făcut ravagii la Lunguleţu, pe câmpurile plantate cu cartofi, spre disperarea producătorilor. Culturile au fost afectate în proporţie de peste 50%, în ciuda eforturilor depuse de săteni, scrie adevarul.ro. Mulţi dintre ei au făcut focul pe câmp, pentru a crea perdele de fum, care, spun ei, le-au mai atenuat din pierderi. Oricum, producţia de cartofi de Lunguleţu va fi mai mică în 2017, ceea ce va duce la creşterea preţurilor la tarabă. 


    Sătenii au făcut  focul pe câmp
Sătenii au făcut focul pe câmp

“Ne-a nenorocit vremea. Avem cu toţii credite pentru seminţe”, spune, cu obidă, tanti Elvira, unul dintre cultivatorii din Lunguleţu. “Ziceai că e răscoală pe câmpuri, fiindcă am dat cu toţii foc la cauciucuri, la fân şi la bălegar, ca să mai salvăm din culturi. Am salvat prea puţin. Pierdem foarte mult, nu cred că mai scoatem investiţia”, oftează femeia.


    Nici foliile n-au reuşit să apere  cartofii de frigul pătrunzător
Nici foliile n-au reuşit să apere cartofii de frigul pătrunzător

 Şi nea Marin îşi frânge mâinile: “În nopţile geroase, am stat pe câmp, unde am format perdele de fum pentru a ne salva culturile din faţa gerului şi a brumei groase. Cu toate aceste eforturi, mare lucru n-am reuşit”. 

Un alt agricultor îşi aminteşte că de 15 ani n-a mai fost o primăvară cu temperaturi atât de scăzute. “Erau frumoşi rău cartofii. Erau înveliţi cu grilă, dar degeaba. Acum au fost şi minus cinci grade. Foarte frig pentru luna aprilie. Au fost afectaţi şi pomii fructieri. Dimineaţa umblam cu cojoc pe mine”, se lamentează omul.


    Aşa arată plantele afectate  de vremea potrivnică
Aşa arată plantele afectate de vremea potrivnică

Sătenii se tem acum de dăunători şi de mană, aşa că investesc alţi bani pentru a salva ce-a mai rămas din culturi. Oamenii au fost loviţi de ghinion şi în 2016: seceta din timpul verii şi grindina din toamnă le-au scos peri albi. 

Click! spune

În comuna Lunguleţu, renumită în toată ţara, sunt cultivate cu cartofi peste 3.000 de hectare, iar producţia anuală sare de 750.000 de tone.

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net