Am avut parte de un weekend de coşmar. A nins viscolit la munte, unde vântul a suflat năpraznic cu peste 100 km/h. Noaptea, temperaturile au coborât până la -12,5°C pe Vârful Ţarcu, dar ce este mai rău acum va veni, spun meteorologii ANM.


Aproape că a fost imposibil să mergi duminică dimineaţă. Vântul puternic a ”urlat” prelung şi a luat pe sus tot ce a întâlnit în cale: copaci, balcoane, acoperişuri, panouri publicitare. Un ciclon din Marea Mediterană ne-a adus fenomene extreme: precipitaţii bogate şi vânt nervos, în toată ţara. Meteorologii ANM au emis mai multe avertizări de vreme rea pentru jumătate de ţară. ”La altitudini înalte, vântul a avut la rafală peste 100 km/h, iar la Bucureşti a avut şi peste 60 km/h. Din acest motiv şi senzaţia de rece a fost accentuată. Însă, abia de acum se răceşte cu adevărat. Va fi mai frig decât ar fi normal la această dată până la mijlocul săptămânii”, ne-a explicat Meda Andrei, meteorolog ANM. Specialistul se referă la un val de aer polar ce a coborât cu viteză din Siberia şi care va acoperi întreg teritoriul. În loc de 5 - 12 grade, cât ar trebui să fie în această perioadă, vor fi la prânz între minus 3 grade în nordul Moldovei şi cel mult 6 grade în sud, iar în timpul nopţii, între zero şi minus 10 grade.

4-act-foto-2-2coloanesdfg.jpg

Foto: David Muntean
  • Bucureşti. Pe strada Drumul Găzarului din Sectorul 4 al Capitalei, vântul a smuls parapeţii balcoanelor de la etajele superioare ale unui bloc cu 10 etaje, scrie digi24.

4-act-foto-3-2coloaneasdfa.jpg

Vântul a smuls căteva balcoane, în Berceni
  • Rafalele de vânt au doborât 23 de copaci, care au avariat mai multe autoturisme. Pompierii au intervenit, duminică dimineaţă, la 117 cazuri, pentru îndepărtarea copacilor căzuţi pe străzi şi pe maşini, a bannerelor, panourilor publicitare, precum şi a unor stâlpi de electricitate rupţi sau în pericol de cădere, a informat ISU.

  • Oamenii străzii au aprins focul în canalele din zona Dristor, iar fumul gros s-a răspândit în toată zona. Din acest motiv, circulaţia a fost deviată.

  • Dolj. Mai multe acoperişuri au fost smulse de vântul puternic de pe câteva blocuri din municipiul Craiova şi zeci de arbori au fost doborâţi de rafale, scrie news.ro. Vântul a smuls şi o bucată din acoperişul Universităţii, iar circulaţia în zonă a fost restricţionată. În tot judeţul a fost ”cod galben” de vânt, cu rafale de 60-70 km/h.
  • Bistriţa-Năsăud. Circulatia pe DN 17, în Pasul Tihuţa, care face legătura între Transilvania şi Moldova, s-a desfăşurat cu dificultate din cauza zăpezii spulberate de rafale de vânt.

  • Cluj. Probleme şi pe Aeroportul Internaţional Cluj, unde şapte aeronave au rămas la sol şi au decolat cu întârziere din cauza ninsorii şi a faptului că stratul de gheaţă de pe aeronave nu a putut fi îndepărtat.
  • Vrancea. După o ploaie care a durat o întreagă noapte, focşănenii au fost răsplătiţi ieri dimineaţă, după răsăritul soarelui, cu apariţia pe cer a unui frumos curcubeu. Mai târziu, s-a înnorat şi a început din nou să plouă.
 
 
Loading...