Ventilator românesc, testat pe o oaie. Cum a reacționat „Prințesa”

Ultima actualizare:

    Ventilatorul a funcționat perfect în cazul oii „Prințesa”foto: PRO TV
Ventilatorul a funcționat perfect în cazul oii „Prințesa”foto: PRO TV

Primul ventilator mecanic dezvoltat în România pentru cazuri de insuficiență respiratorie a fost testat pe o oaie, la Târgu Mureș. Rezultatele au fost excelente, semn că aparatul funcționează și poate fi testat și pe oameni.

Aparatul a fost conceput de un grup de ingineri din Târgu Mureș și Cluj, iar în urmă cu două săptămâni a trecut de prima etapă de omologare. „A fost testat echipamentul, a răspuns cu brio solicitărilor, am primit undă verde pentru a fi testat pe pacienţi umani. Putem produce aparatul la un preţ sub cel al pieţei. Ştim cu toţii că, în acest moment, preţurile au explodat pentru că cererea depăşeşte mult oferta, dar noi ne situăm mult sub preţurile de vânzare ale aparatelor din import”, a declarat pentru Agerpres inițiatorul proiectului, Răzvan Corneliu Popa, după ce a primit omologarea din partea Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare.

Până să fie testat pe oameni, cercetătorii au apelat la o oaie. Dar nu orice oaie! „Prințesa” are 7 ani, cântărește  45 kg și a fost aleasă de echipa de cercetare a Universității de Medicină, Farmacie și Științe Tehnice din Târgu Mureș pentru că are caracteristicile unui adult. „Oaia asta este o oaie mai în vârstă, de șapte-opt ani, care ar copia perfect condițiile unui om care poate face AVC, respectiv peste 50-60 de ani, vârsta de risc a bolilor de acest tip. Am testat doar o anestezie, va trebui să testăm și în alte operații”, a declarat pentru PRO TV Bogdan Cordoș, medic veterinar. Medicii au procedat la fel ca în cazurile cu pacienți umani: după anestezie, au deconectat animalul de la ventilatorul obișnuit și l-au conectat la ventilatorul construit de inginerii din Mureș. Testele au fost reușite. Oaia și-a revenit, semn că aparatul funcționează.

Mai urmează o serie de teste după care se va începe producția în serie a aparatului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net