Verificarea marilor averi de către ANAF a început. Câte persoane vor fi supuse analizei de risc

Ultima actualizare:

    Verificarea marilor averi de către ANAF este un proces complex ce se va desfăşura în mai multe etapeFoto: Mediafax
Verificarea marilor averi de către ANAF este un proces complex ce se va desfăşura în mai multe etapeFoto: Mediafax

Programul de verificare a marilor averi de către ANAF a debutat cu un număr de 313 dosare, controlate de 60 de inspectori dedicaţi. Numărul persoanelor care a fost selectat pentru control este de aproximativ 300.000 din totalul de 14.3 milioane de persoane care obţin venituri impozabile.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat începând din luna august a anului curent „Programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal“ (PFRF). Verificarea marilor averi de către ANAF vine pe fondul unei activităţi tot mai intense a instituţiei de control din ultima vreme. "De la preluarea mandatului (aprilie 2013), am restructurat mecanismele de combatere a evaziunii fiscale, iar astăzi, Antifrauda și Inspecția Fiscală scot din piață firmele fantomă și destructurează lanțuri de firme evazioniste zi de zi. Mentalitatea privind obligativitatea emiterii bonului fiscal s-a schimbat radical. Acum a venit momentul, după doi ani de pregătiri laborioase, să apăsăm și mai tare pedala luptei împotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalități ale vieții publice, maneliști, cămătari etc, cu toții fiind pentru noi doar contribuabili cu obligații declarative. Cu toții vor trebui, mai devreme sau mai târziu, să facă dovada fiscalizării veniturilor cu care și-au construit averile", declara într-un comunicat preşedintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu.

Verificarea marilor averi de către ANAF: 300.000 de români, supuşi analizei de risc

Din totalul de 14,3 milioane de persoane care obţin venituri impozabile, ANAF a selectat aproape 300.000 pentru eşantionul semnificativ supus analizei de risc. Printre aceştia se numără asociaţi sau acţionari care au împrumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumpărat bunuri sau case de peste 70.000 de euro, au depozite anuale de peste 150.000 de lei sau au achiziţionat maşini mai scumpe de 25.000 de euro.

ANAF a identificat peste 132.000 de cazuri în care diferenţa între veniturile estimate şi cele declarate este mai mare de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 de lei.

Verificarea marilor averi de către ANAF în intervalul 2011 - 2013

Mai departe, agenţia a stabilit că aproape 5.900 de persoane prezintă un grad ridicat de risc fiscal, respectiv au un risc anual de nedeclarare mai mare de un milion de lei anual, au făcut achiziţii de proprietăţi imobiliare în intervalul 2011 - 2013 mai mare de 150.000 de euro sau au cumpărat în acelaşi interval maşini de peste 75.000 de euro.

Dintre cei 5.900 de contribuabili, 1.160 au fost eliminaţi întrucât riscul de nedeclarare de peste un milion de lei este acoperit de veniturile soţilor, dar s-au adăugat 3.150 de cetăţeni, rude sau fini până la gradul II, identificaţi cu risc fiscal în eşantionul de 132.000 de persoane.

Au rezultat astfel 7.880 de cazuri propuse pentru verificarea amănunţită, în patru grupe de risc - patron bogat de firmă săracă, persoane cu patromoniu semnificativ, dar fără activităţi economice cunoscute, persoane cu venituri volatile, respectiv alte persoane, care nu intră în primele trei categorii dar prezintă risc semnificativ, arată ANAF.

În total sunt 5.400 de persoane vizate pentru prima serie de verificări.

Verificarea marilor averi de către ANAF: Metodologia ce va fi aplicată

Metodologia de verificare a situației fiscale personale include mai multe etape - analiza de risc fiscal, selectarea persoanelor care vor fi supuse verificărilor fiscale prealabile documentare, verificarea prealabilă documentară efectuată asupra persoanelor selectate (se desfăşoară la sediul organului fiscal, fără notificarea contribuabilului, pe baza informaţiilor şi documentelor deţinute sau obţinute de administraţia fiscală), respectiv verificarea fiscală a persoanelor pentru care verificarea fiscală prealabilă documentară a constatat existenţa diferenţei semnificative, în sensul legii, între veniturile estimate pe baza situaţiei fiscale personale şi veniturile declarate administraţiei fiscale (se desfăşoară împreună cu contribuabilului şi cu colaborarea acestuia).

Verificarea marilor averi de către ANAF: Cum se întocmeşte situaţia fiscală personală

Potrivit Adevărul, ce citează documentaţia pusă la dispoziţie de cei de la ANAF, verificarea situaţiei fiscale personale a persoanelor fizice presupune parcurgerea unei serii de etape:

  • analiza de risc fiscal;
  • selectarea persoanelor care vor fi supuse verificărilor fiscale prealabile documentare;
  • verificarea prealabilă documentară efectuată asupra persoanelor selectate - se desfăşoară la sediul organului fiscal, fără notificarea contribuabilului, pe baza informaţiilor şi documentelor deţinute sau obţinute de administraţia fiscală;
  • verificarea fiscală a persoanelor pentru care  verificarea fiscală prealabilă documentară a constatat existenţa diferenţei semnificative, în sensul legii, între veniturile estimate pe baza situaţiei fiscale personale şi veniturile declarate administraţiei fiscale – se desfăşoară împreună cu contribuabilului şi cu colaborarea acestuia.
  •  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net