Viață scumpă-n Capitală? Mergeți la Cluj ca să vedeți!

Ultima actualizare:

    Pentru turiștii străini, o masă în Centrul Vechi al Bucureștiului e un chilipir. Foto: Adevărul
Pentru turiștii străini, o masă în Centrul Vechi al Bucureștiului e un chilipir. Foto: Adevărul

Bucureștiul e pe locul 9 în lume într-un clasament al celor mai ieftine metropole din lume din punctul de vedere al costurilor locuirii. Însă, capitala României, polul de dezvoltare al țării, spre care migrează cei mai mulți tineri în căutarea unui job bine plătit, este și unul dintre cele mai ieftine orașe de locuit din România. Iată de ce!

Costul locuirii 2018, studiu întocmit de Economist Intelligence Unit pe baza prețurilor a peste 160 de de produse și servicii din 90 de țări, plasează capitala României pe locul 9. Bucureștiul figurează alături de orașe din Siria, Venezuela, Algeria și Pakistan în clasamentul celor mai accesibile metropole. Însă nu doar turiștii ar trebui să vadă acest lucru, ci chiar și locuitorii săi, privilegiați din multe puncte de vedere în comparație cu românii din alte mari orașe ale țării. Iată la ce capitole Bucureștiul este mai puțin costisitor decât orașe precum Cluj-Napoca, Brașov, Constanța, Iași sau Arad!

Transport public. Bucureștenii plătesc cel mai mic tarif pentru transportul public dintre toți locuitorii României. O călătorie cu transportul public de suprafață costă 1,3 lei, în timp ce costul unei călătorii în cele mai multe orașe din țară este 2 lei. Arădenii și orădenii sunt taxați cu 3 lei pentru o călătorie, în timp ce la Râmnicu Vâlcea tarifele variază între 2,5 la 3 lei pentru o călătorie. În Constanța un bilet de călătorie e 1,5 lei, dar locuitorii de la malul mării au costuri mult mai ridicate la alte servicii publice, după cum vom vedea mai jos.


    O călătorie cu transportul în comun din Capitală costă doar 1,3 lei, dar nici nu merită mai mult. Foto: Sever Gheorghe
O călătorie cu transportul în comun din Capitală costă doar 1,3 lei, dar nici nu merită mai mult. Foto: Sever Gheorghe

Energie electrică. Consumatorii din zona Muntenia Sud, din care face parte Bucureștiul, plătesc 0,6157 lei/kWh la unul dintre cei mai influenți furnizori de electricitate din România. Nu de aceeași facilitate se bucură consumatorii din zona Olteniei care au contracte de furnizare cu un furnizor care activează în această zonă. Ei plătesc un tarif de 0,6740 lei/kWh pentru aceeași energie consumată, pentru același tip de rețea. Un clujean care are contract de furnizare cu altă companie decât cea a bucureșteanului plătește 0,6397 lei/kWh, în timp ce un român din zona de est a țării plătește 0,6713 lei kWh. Odată cu liberalizarea pieței de energie electrică, românii pot negocia contracte de furnizare mai avantajoase cu orice furnizor, indiferent de aria sa de acoperire.

Energie termică. Iarna a trecut și, odată cu ea, s-a dus și presiunea facturilor ridicate la întreținere. Dar, abonații sistemului centralizat de încălzire din Constanța își amintesc încă prețul plătit pentru încălzirea locuințelor în sezonul rece care tocmai s-a încheiat. Municipiul Constanța are unul dintre cele mai ridicate costuri ale încălzirii (250 lei/Gcal) dintre orașele mari, în vreme ce în Capitală, tariful perceput populației este printre cele mai scăzute (164 lei/Gcal). Cele mai mari tarife sunt în Sighișoara (379,1 lei/Gcal), Alexandria (345,3 lei Gcal), Gheorgheni – Harghita (305,2 lei Gcal), Sfântu Gheorghe – Covasna (298,5 lei Gcal) și Cluj-Napoca (220 lei/Gcal).

Prețul chiriilor. Bucureștiul a deținut ani buni supremația pe piața locuințelor închiriate, însă din 2017 încoace Cluj-Napoca a devenit un oraș mai greu accesibil celor care se mută în chirie. Numărul mare de studenți care nu au loc de cazare în cămine au transformat acest mare centru universitar într-unul extrem de costisitor. Apartamentele cu două camere se închiriază la prețuri care ajung și la 700 de euro doar pentru că sunt într-o zonă centrală, în timp ce garsoniere decente abia pot fi găsite sub 350 de euro pe lună. O comunitate creată pe Facebook dezbate aproape zilnic această problemă a costului ridicat al locuințelor de închiriat din Cluj-Napoca.

Prețul locuințelor. Piața imobiliară din România trece printr-o nouă perioadă de cumpănă, după ce în anul 2017 materialele de construcție s-au scumpit simțitor. Această creștere afectează costul de producție și, automat, prețul de vânzare. Anul 2017 a fost, însă, și unul de explozie a cerereii de locuințe noi, ceea ce a dus imediat la majorări de prețuri. Însă, nu în capitală au fost cele mai mari scumpiri, ci în Cluj-Napoca, unde specialiștii imobiliari au sesizat o creștere medie de 16,84% a prețurilor.


    Ansamblul Bonjour Residence din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai noi din oraș
Ansamblul Bonjour Residence din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai noi din oraș

Pe locul doi au fost locuințele din Iași (creștere de 13,7%), Constanța (creștere de 12,74%) și Brașov (12%). Bucureștiul a rămas pe această linie ascendentă, însă creșterea a fost de doar 10%.

Tarife taxi. În ciuda majorării tarifelor, la sfârșitul anului trecut, bucureștenii au încă acces la tarife de taxi de 1,39 lei/km. Cele mai mari companii prezente în Capitală au ridicat ștacheta la 1,69 lei/km (sau 1,7 lei/km), tarife pe care le practicau în urmă cu zece ani. Clujenii care apelează la taxi plătesc între 1,79 și 2,25 lei/km, în timp ce în Brașov cel mai frecvent tarif e 1,99 lei/km. Ieșenii plătesc în jur de 2 lei pe kilometru, iar constănțenii între 2,6 și 3,5 lei/km.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net