Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a declarat duminică, la Parlament, după ce a fostul la şedinţa deputaţilor PSD, că le-a transmis colegilor săi că depunerea efectivă a moţiunii de cenzură reprezintă declanşarea unui război atomic între PSD şi PSD, din care social-democraţii, cu siguranţă, vor avea de pierdut.


„Am vorbit din interorul grupului din care încă fac parte şi din care, vă spun sincer, aş vrea să fac parte şi în continuare. Am transmis colegilor mei un punct de vedere al meu ca deputat PSD, fost preşedinte, fost prim-ministru, dar un punct de vedere pe care îl împărtăşeşte şi premierul Grindeanu, şi anume: depunerea efectivă a moţiunii de cenzură reprezintă declanşarea unui război atomic între PSD şi PSD, din care, cu siguranţă, în orice variantă va pierde PSD-ul şi, cu siguranţă, în orice variantă va câştiga preşedintele Iohannis”, a afirmat Victor Ponta, după ce a participat a şedinţa grupului deputaţilor PSD.

Grindeanu a demis toţi secretarii de stat de la Ministerul Dezvoltării

grindeanu.jpg

sorin grindeanu premier motiune cenzura
Sorin Grindeanu a demis toţi secretarii de stat, secretarul general şi secretarul general adjunct de la Ministerul Dezvoltării

”Nu accept ca acest program (PNDL) să fie folosit în scopuri politice şi nu am de gând să tolerez aşa ceva şi tocmai pentru a înlătura orice umbră am semnat astăzi ordinele de demitere pentru toţi secretarii de stat din Ministerul Dezvoltării, pentru secretarul general şi secretarii generali adjuncţi. De astăzi, doamna Sevil Shaidehh nu mai poate semna nici dumneai, nici prin interpuşi niciun act care să aibă legătură cu PNDL.

Textul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu

646x404.jpg

dragnea guvern grindeanu motiune cenzura
Liviu Dragnea

UPDATE: Victor Ponta a declarat în urmă cu puțin timp că din această criză din interiorul PSD nu are de câștigat decât președintele Klaus Iohannis:

  • „Depunerea efectivă a moțiunii de cenzură înseamnă declanașrea unui «război atomic» între PSD și PSD în care va pierde PSD și va câștiga președintele Iohannis. Joi, domnul Grindeanu va veni să discute cu conducerile PSD și ALDE cum se formează Guvernul Grindeanu 2.”

UPDATE: După terminarea reunirii în plen parlamentare unde a fost citită moțiunea de ceznură care va fi depusă spre vot mericuri, 21 iunie, Liviu Dragnea, liderul PSD, a lămurit care a fost motivul pentru care anumiți parlamentari nu au semnat moțiunea:

  • „Majoritatea celor care nu au semnat nu au fost prezenți, unii sunt plecați din țară, vor ajunge zilele astea. Noi stabilisem joi că depunem luni moțiunea, așa că fiecare și-a făcut propriile planuri. Dacă cei care vor să discute cu mine și cu noi PSD-ul vor să păstreze ordinea constituțională ți deciziile partidului, eu sunt foarte deschis.”

UPDATE: Mihai Fifor, liderului grupului PSD din Senat a citit textul moțiunii de cenzură în cadrul reunirii în plen a Parlamentului. 222 din cei 248 de parlamentari PSD și ALDE au semnat moțiunea de cenzură, existând astfel, un grup de 25 de parlamentari din cadrul Puterii care n-au semnat moțiunea, precizează Advărul. Documentul are nevoie de 233 de voturi pentru a putea fi pus în aplicare. În lipsa acestora, Sorin Grindeanu va rămâne în continuare în funcția de premier.

Semnatarii documentului consideră că "nu e o moțiune de cenzură împotriva unui guvern PSD si ALDE, e un act de responsabilitate politică pentru a prezerva funcționarea consitutțonală a României. Criza politică putea fi evitată dacă Sorin Grindeanu și-ar fi dat demisia."

PSD şi ALDE au finalizat, duminică la prânz, textul moţiunii de cenzură, document care are puţin peste trei pagini şi care se intitulează ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.

Schimbare de plan în cazul Grindeanu: moțiunea de cenzură va fi citită duminică

grindeanu.jpg

sorin grindeanu
Procesul de destituire din funcție a lui Grindeanu a fost grăbit
Foto: Click!

Mihai Fifor a declarat în cadrul unei conferințe de presă că moțiunea de cenzură va fi citită duminică, 18 iunie, începând cu ora 16.30.

În jurul orei 15.00, se vor întruni ședințele grupurilor PSD și ALDE, unde se va lua o decizie cu privire la moțiunea de cenzură, urmând apoi ședința Birourilor Permanente, iar la 16.30, în ședința de plen a Parlamentului va fi citită moțiunea de cenzură.

Mihai Fifor, liderul grupului PSD din Senat a mai adăugat că această modificare în programul și grăbirea destituirii din funcție a lui Sorin Grindeanu vine ca urmare a numirii în funcția de secretar general al Guvernului a lui Victor Ponta. Liderul Senatului susține că atât Grindeanu, cât și Ponta ocupă în acest moment două funcții în mod abuziv, iar acest lucru trebuie reglementat cât mai repede cu putință.

În moţiune se menţionează că, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coaliţia de guvernare a făcut o evaluare a activităţii Executivului, în urma căreia a decis să retragă sprijinul politic acordat Cabintelui. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au înţeles ”corect reponsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale”, menţionează textul.

Documentul vorbeşte în continuare de ”Guvernul” Ponta-Jianu-Grindeanu, pe care îi acuză de dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor.

Parlamentarii PSD, convocaţi prin SMS

Parlamentarii PSD au fost convocaţi prin SMS la şedinţa de duminică a Parlamentului, ei fiind anunţaţi încă de vineri noaptea de liderii de grup că prezenţa este "obligatorie".

"Dragi colegi, vă rog mult să ne mobilizăm şi DUMINICĂ (18 iunie), ora 15.00 să facem cu toţii un efort şi să ne întâlnim în şedinţa de grup de la CDEP, pentru semnarea moţiunii de cenzură! Va urma BPR la ora 16.00 iar la ora 16.30 vom avea plen reunit, în cadrul căruia se va citi textul moţiunii. La final vom avea o întâlnire comună - parlamentari şi preşedinţi de organizaţii judeţene, într-o locaţie ce urmează a fi comunicată ulterior. Prezenţa obligatorie!", se arată în mesajul transmis parlamentarilor, obţinut de News.ro.

Au nevoie de 233 de voturi

Pentru ca o moţiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în plenul reunit al Parlamentului, iar PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari, însă este posibil ca o parte dintre aceştia să i se alăture lui Sorin Grindeanu.

Mai exact, pentru adoptarea moţiunii de cenzură, va fi nevoie de 233 de voturi. Este, însă, posibil ca numărul exact să scadă la 232, având în vedere că liberalul Eugen Nicolăescu a demisionat din Parlament pentru a deveni viceguvernator BNR. Cvorumul va depinde astfel de depunerea jurământului de către următorul candidat PNL de pe listele parlamentare.

În acest moment, PSD are 221 de parlamentari, PNL are 98, USR are 43, UDMR are 30, ALDE are 26, la fel ca PMP, minorităţile au 17, iar alţi 3 parlamentari sunt neafiliaţi. PSD şi ALDE au astfel împreună 247 de parlamentari, peste numărul necesar pentru a dărâma Guvernul.

Potrivit Constituţiei, retragerea încrederii acordate Guvernului se face prin adoptarea unei moţiuni de cenzură în plenul reunit al Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. În acest caz, este nevoie de 116 semnători, din totalul celor 464 de parlamentari.

Textul moţiunii de cenzură poate fi citit aici.

El a mai spus că o invită pe Sevil Shhaideh luni la o discuţie pentru a-i comunica stadiul proiectelor în derulare, scrie news.ro.

"Ştiu că este un om care în final va respecta legea", a spus Grindeanu.

 

Fostul premier a mai spus că niciun social-democrat nu este mulţumit de faptul că au ajuns „să se omoare între ei”.

„Mai este timp până la depunerea moţiunii ca doar PSD să aibă de câştigat, printr-un dialog normal între premierul Grindeanu şi conducerea PSD. Eu îmi cunosc majoritatea colegilor, vă daţi seama că niciunul nu este fericit că am ajuns să ne facem de râs, să ne omorâm noi între noi”, a conchis fostul premier, potrivit news.ro.

Ponta a stat aproximativ un sfert de oră la grupul PSD de la Cameră, în timp ce Liviu Dragnea se afla la grupul PSD de la Senat. După ce a plecat Ponta, Dragnea a venit şi el la şedinţa deputaţilor. Liderul PSD nu a făcut nicio declaraţie.

 

 

 

 
 
Loading...