VIDEO Primarul Iașului își face săptămânal test de coronavirus. Câte teste au fost prelucrate până acum

Ultima actualizare:

    Mihai Chirica este primarul municipiului Iași Foto: Facebook
Mihai Chirica este primarul municipiului Iași Foto: Facebook

Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, spune că, săptămânal, se testează pentru a vedea dacă are sau nu coronavirus. El spune că a luat această măsură deoarece nu vrea ca, în cazul în care se îmbolnăvește, să transmită virusul mai departe. 8.284 de teste au fost prelucrate până acum în țară.

Anunţul lui Mihai Chirica că îşi face teste săptămânal pentru a depista dacă este infectat sau nu cu coronavirus a stârnit critici dure pe reţelele de socializare din partea ieşenilor, oamenii reproşându-i că se gândeşte doar la el şi nu la cei pe care îi reprezintă.

Primarul Iaşului a făcut afirmaţia în cadrul unei emisiuni ce a fost difuzată de către televiziunea Iaşi Tv Life. 

„Trebuie să te gândeşti la sănătatea ta. Până la urmă, nu ştii cum este omul din faţă. Pare că este sănătos, aşa cum par şi eu. Eu o singură chestie spun. Că în calitate de primar şi coordonator al Situaţiilor de Urgenţă pe Municipiul Iaşi, mi-am făcut testul şi ieri şi îl fac săptămânal, ca să nu-mi infestez colegii”, a spus Chirica, în acea emisiune, potrivit adevarul.ro.

Chirica nu a precizat unde îşi face testul, în timp ce şefii Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi nu au dorit să comenteze afirmaţia acestuia.

Pe de altă parte, prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş, a spus că el este şeful Comisiei pentru Situaţii de Urgenţă din judeţ, însă a adăugat că nu există nicio prevedere care să-i permită să fie testat la cerere. "În România se testează acum doar în cazul în care apar simptome. Astea sunt regulile impuse, le respectăm", a declarat prefectul Marian Grigoraş, potrivit news.ro.

Conform autorităţilor, în prezent, în ţara noastră sunt testate pentru coronavirus doar acele persoane pentru care există suspiciuni că ar putea fi infectate. Fie persoane care au simptome medicale, fie cele care au călătorit în zonele de risc. 

Câte teste au fost prelucrate până acum

Vineri, autoritățile au anunțat că, la nivel național, au fost prelucrate 8.284 de teste, din care 40 în unități medicale private. Dintre acestea, 7.976 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19.  Este un număr aproape dublu față de cel raportat joi. Grupul de Comunicare Strategică a transmis că” această creștere este determinată de mai mulți factori:

•        Schimbarea metodologiei de raportare în sensul menționării numărului total de teste realizate, chiar dacă anumite persoane au realizat mai mult de un singur test pentru noul coronavirus (COVID-19)

•        Raportarea actualizată a numărului de teste realizate în ultimele zile în teritoriu, având în vedere volumul de muncă la nivelul personalului de specialitate.

•        Creșterea numărului de teste realizate la nivelul centrelor care beneficiază de aparatura necesară”.

Potrivit datelor raportate de autorități, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 4.044 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 45.432 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Ministerul Sănătății a transmis la începutul săptămânii că 10.000 de teste pentru diagnosticare moleculară și alte 40.000 de teste rapide achiziționate de către Compania Unifarm SA  urmează să ajungă în unitățile sanitare, pe bază de comandă.

Potrivit autorităţilor, în prezent, în ţara noastră sunt testate pentru coronavirus doar acele persoane pentru care există suspiciuni că ar putea fi infectate. Fie persoane care au simptome medicale, fie cele care au călătorit în zonele de risc. 

Citește și:

Medic: Testele rapide pentru coronavirus se pot utiliza oriunde și sunt ușor de interpretat, ca un test de sarcină

5 mistere despre virusul care a schimbat lumea. Când vom avea vaccin, când scăpăm, câți ne vom îmbolnăvi

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net