Vagoanele de tren scoase din circulație sunt în atenția societăților feroviare. Reprezentanții acestora le-au propus autorităților să le transforme în spital pentru bolnavii de coronavirus. Mai exact, în unități de terapie intenstivă. În Franța există deja un tren sanitar.


La sârșitul săptămânii trecute, a avut loc o întâlnire între Guvern și transportatorii feroviare. Aceștia au venit cu propunerea ca vagoanele vechi de cușetă, din anii ’80, să fie modificate în unități de terapie intensivă destinate tratării bolnavilor infectați cu coronavirus, scriu cei de la clubferoviar.ro.

2.400 de paturi în tren pentru bolnavii de coronavirus

O transformare a vagoanelor cușetă și de dormit în astfel de puncte ar aduce aproximativ 2.400 de paturi, au explicat participanții.

Cei de la Grupul Grampet au spus că-și asumă lucrările, cu eforturi minime, cu condiția să beneficieze de amânări la plata taxei de utilizare a infrastructurii și a energiei electrice.

vagoane-de-dormit-si-cuseta.jpg

Așa arată un vagon cușetă, aflat în trafic, în România
Așa arată un vagon cușetă, aflat în trafic, în România

În Franța, există un tren sanitar, gândit pentru pacienții de COVID-19. Încărcată cu materiale medicale, garnitura a plecat din Gara Paris Est pe 25 martie, la 17.05 (18,.05, ora României), și apoi a înnoptat la Strasbourg.

Pe 26 martie, între orele 6.00-11.00 (7.00-12.00), s-a derulat lunga operațiune de îmbarcare a bolnavilor. 20 de persoane infectate cu coronvirs au sosit de la mai multe spitale, cu precădere de la Mullhouse, pentru a fi duse la unități spitalicești din vestul țării, mai puțin afectat de pandemie.

Trenul sanitar din Franța transportă bolnavii de coronavirus dintr-o regiune în alta

Obiectivul acestei operațiuni a fost de a elibera spitalele din regiune, care sunt la un pas de colaps din cauza fluxului foarte ridicat de pacienți infectați. Grand Est, primul focar de contaminare din Franța, deține o treime din decesele din întreaga țară.

La bordul trenului s-au mai aflat alte 50 de persoane – personal medical, polițiști și angajați feroviari, informează site-ul Ville, Rail et Transports. Transportul este coordonat de SAMU (sistemul medical de urgență) din Paris.

 

Trenul este pregătit de mai bine de un an.

A fost făcut chiar și un exercițiu, pe 21 martie 2019, în cadrul simulării unui atentat. Profesorul Pierre Carli, directorul Samu din Paris, explică utilitatea TGV-ului sanitar: ”Ceea ce facem noi aici este să validăm un concept”.

Scopul este de a transforma un tren care de regulă transportă pasageri într-un tren care transportă bolnavi.

”Acesta le va permite să aibă acces, din centrul unui oraș în centrul altuia, la spitalele specializate”, detaliază profesorul Carli. Acest lucru va permite ”o deplasare inter-regiuni”, dar și ”inter-zone de apărare”.

În interiorul trenului, deasupra scaunelor sunt fixate tărgi, iar vagonul bar este transformat în spațiu medical.

Este o garnitură TGV care nu a fost modificată, cu vagoane etajate, care permite transportul a sute de persoane.

 

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/spital-pentru-covid-19-intr-o-cladire-leroy-merlin-companiile-private-il-vor-da

https://www.click.ro/news/national/doua-spitale-inchise-dupa-ce-cadrele-medicale-s-au-infectat-cu-covid-19

https://www.click.ro/news/national/lista-cu-spitalele-unde-te-poti-testa-de-coronavirus-cine-isi-poate-face-analiza

 

Loading...