Violeta Alexandru: «Sunt bani în buget pentru creşterea pensiilor cu 40%»

Ultima actualizare:
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spune că sunt discrepanţe mari între pensii de la 700 de lei la 70.000 de lei
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spune că sunt discrepanţe mari între pensii de la 700 de lei la 70.000 de lei

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a vorbit, la Adevărul Live, despre problemele sistemului de pensii şi a subliniat că ea e de părere că pensii speciale ar trebui să existe doar pentru cei din Armată.

La toate celelalte categorii e necesar să se ţină cont exclusiv de principiul contributivităţii, chiar şi pentru magistraţi, e de părere ministrul.

Adevărul: Aveţi bani să majoraţi punctul de pensie din toamnă cu 40% sau amânaţi?

Violeta Alexandru: Noi suntem aici să aplicăm legea. Banii sunt prevăzuţi în buget. Orice altă discuţie nu face decât să alimenteze o stare de teamă. 

Nu luaţi în calcul scăderea acestui procent?

Nu a fost nici o discuţie privind acest aspect până la acest moment.

Poate rezista actualul sistem de pensii fără a creşte vârsta de pensionare?

Nu pot să vă dau un răspuns. E o analiză în curs. Sunt mai multe discuţii, inclusiv egalizarea vârstei de pensii femei-bărbaţi. Trebuie o dezbatere publică. Avem o problemă de sustenabilitate pe termen lung. 

Ce înseamnă termen lung?

30 de ani şi mai mult. Eu am 44 de ani şi mă interesează această dezbatere. Populaţia României îmbătrâneşte în ritm alarmant. Românii activi pleacă. Românii cu educaţie peste medie pleacă. Sunt multe elemente care ţin de condiţiile de viaţă generală. Forţa de muncă scade. Nu poţi să nu te întrebi care sunt soluţiile.

Am auzit-o pe doamna Turcan propunând vârsta de pensionare de 70 de ani? Nu e cinic dacă ne uităm la speranţa de viaţă?

Am atras şi eu atenţia că în calculele pe care le facem să ţinem cont de speranţa de viaţă. Subliniez: noi vedem aici o decizie de opţiune, nu de o obligaţie. Lucrurile trebuie ponderate ţinând cont de speranţa de viaţă, stresul, mediul de lucru. Toate îşi pun amprenta. Indicatorul speranţei de viaţă trebuie luat în calcul.

Avem şi cazuri la extrema cealaltă. Adică să iasă la pensie la 40 şi ceva de ani.

Eu despre aceşti oameni am vorbit. PSD a speculat că am spus că românii sunt leneşi. Nu e aşa. Există un apetit în Poliţie de a ieşi oameni la vârstă timpuriu. Apoi, cumulează pensia cu salariul. Avem o discuţie pe masă privind politicile de pensionare. Da, avem o discuţie despre prelungirea vârstei de pensionare pentru această categorie (n.r. - Poliţie şi servicii secrete), dar doar după nişte consultări cu reprezentanţii instituţiilor vizate.

O soluţie ar fi impozitarea progresivă a pensiilor. Sunt şi alte soluţii?

Soluţia promovată e aceea de a modifica cadrul legal. Am cerut din decembrie Parlamentului (n.r.- abrogarea pensiilor speciale). Subiectul a fost amânat pentru februarie. Cred că e clar că aceasta e poziţia noastră.


    Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spune că sunt discrepanţe mari între pensii de la 700 de lei la 70.000 de lei
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spune că sunt discrepanţe mari între pensii de la 700 de lei la 70.000 de lei

Vorbim de discrepanţă între cea mai mică pensie, adică 700 de lei şi cea mai mare, de 70.000 de lei. De ce are loc această discrepanţă?

704 de lei nu e o pensie, ci e o formă de ajutorare socială. Problema ridicată de mine, care deocamdată e una internă, e următoarea: e just ca cineva care nu a lucrat sau a lucrat puţin, să primească o creştere a pensiei, iar a celor care au lucrat pe salariu minim, dar au muncit, şi care au ajuns prin calculul punctului de pensie apropiat de 704? Eu nu judec pe nimeni. Eu sunt datoare să fiu corectă cu cei care au muncit, s-au trezit în fiecare dimineaţă şi au mers la muncă. 

E posibil să mai crească suma de 704 lei?

Ne gândim la o soluţie şi pentru aceşti oameni. Dau prioritate celor care au muncit. Prioritatea e ca sistemul de pensii să fie corect cu cei care au muncit. Vreau o calculare corectă a celor care au muncit. Am redus de la 14.000 la 3.000 numărul celor cu dosare în recalculare. Pilonul II poate ajuta, pe lângă Pilonul I. Pilonul III nu e de ignorat. Noi nu ne aplecăm acum asupra acestui subiect. Sunt lucruri pe care le ai acum la îndemnână şi e bine să te informezi. Trebuie să-ţi cheltui înţelept resursele.

Contribuiţi şi la Pilonul III?

Eu sunt acum convinsă că trebuie să iau toate opţiunile în considerare. Eu cred că mă va ajuta mai târziu. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Statiunea Moneasa jpg
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net