Premierul României Viorica Dăncilă a anunţat duminică, 24 martie, în cadrul unei conferințe private din SUA, că ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. Conform prim-ministrului, schimbarea va avea loc imediat după „finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țară”.


Dacă încă de anul trecut Guvernul a anunțat că intenționează să mute ambasada României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, iată că în prezent proiectul prinde contur. Premierul României, Viorica Dăncilă, a anunțat duminică, 24 martie, că schimbarea va avea într-adevăr loc. Declarația a fost făcută în cadrul unei vizite private din Statele Unite ale Americii.

Viorica Dăncilă a anunțat că ambasada României din Israel va fi mutată la Ierusalim

„După cum știm, președintele Donald Trump a deschis ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu și poporul român. Sunt încântată să anunț astăzi, în fața audientei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Dăncilă în decursul zilei de duminică, la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care are loc în SUA, unde aceasta se află în vizită de câteva zile.

Pe acest subiect au existat, de-a lungul timpului, contre dure între președintele Klaus Iohannis pe de o parte și PSD și Guvern, anul trecut. Mai mult, liderul PNL, Ludovic Orban, a depus o plângere penală pentru înaltă trădare.

Plângerea a fost depusă pe 17 mai 2018, la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) împotriva premierului Viorica Dăncilă, fiind acuzată de Ludovic Orban de uzurparea funcţiei, prezentarea cu rea-credinţă de informaţii preşedintelui României, înaltă trădare şi divulgarea de informaţii secrete de stat, în legătură cu Memorandumul adoptat de Guvern privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit Digi 24.

„Mutarea ambasadei la Ierusalim poate şi cred că va aduce nişte beneficii pe termen scurt, mediu şi lung foarte mari pentru România şi trebuie să folosim această şansă uriaşă şi această oportunitate uriaşă”, spunea liderul PSD Liviu Dragnea, în decursul anului trecut.

 

 

 
 
Loading...