Medicul Virgil Musta a publicat pe Facebook, în comunitatea City Doctors, răspunsuri la 43 de „întrebări firești” despre vaccinul anti-COVID-19. Virgil Musta spune însă că decizia finală pentru a face sau nu vaccinul trebuie luată după consultarea medicilor specialiști și a celui de familie.


„Întrebări fireşti legate de vaccinul anti COVID-19. Mai jos regăsiţi diverse întrebări la care încerc să răspund (sunt deja 45 de întrebari adunate) cât mai simplu şi mai clar, iar acolo unde nu am încă un răspuns, o să va spun, în mod onest, acest lucru sau o să vă îndrum spre o sursă competentă. Fac precizarea că, în toate cazurile, indiferent de răspunsurile mele, decizia finală pentru a face sau nu vaccinul este obligatoriu de luat numai după ce vă consultaţi cu medicii specialişti care vă cunosc şi istoricul şi starea actuală a eventualelor afecţiuni pe care le aveţi, cât şi cu medicul de familie”, arată Virgil Musta, potrivit Mediafax.

Lista de întrebări şi răspunsuri publicată de doctorul Virgil Musta.

 • Fiind un vaccin nou, nu cunosc prea multe despre el şi nu ştiu dacă e bine să mă vaccinez, cum procedez?

 Caută informaţii din surse credibile, oferite de oameni care au expertiză solidă, care s-au confruntat de-a lungul carierei cu diverse alte epidemii (epidemiologi, infecţionişti, specialişti în sănătate publică etc) şi nu lua de bune opiniile celor care doar îşi dau cu părerea, neavând niciun fel de pregătire în domeniu şi care doar preiau şi rostogolesc diverse informaţii pe care nici macar nu le verifică.
 

 • La ce mă ajută de fapt, dacă decid să mă vaccinez?

 Vaccinarea ajută în 3 direcţii:
 
-o să îţi diminuezi foarte mult posibilitatea de a face boala (pt. că îţi învaţă sistemul imunitar să anihileze virusul cât mai repede după ce ai intrat în contact cu el)
 
-o să îţi diminuezi foarte mult posibilitatea de a face o formă gravă a bolii ( pt. că stimulează organismul să producă anticorpi şi stimulează imunitatea celulară)
 
-o să contribui la stoparea pandemiei şi la revenirea mai rapidă la normalitate (cu cât mai repede se atinge un număr suficient de oameni care au un răspuns imunitar corespunzător împotriva SARS CoV-2, cu atât mai repede pandemia poate fi oprită)
 

 • La ce riscuri mă expun dacă decid să nu mă vaccinez?

 Să faci boala, să faci formă severă, să ajungi la terapie intensivă şi poate şi mai rău, să rămâi cu sechele care iţi vor crea probleme toată viaţa, să nu fii liber să călătoresti unde vrei fără carantinări, să îmbolnăveşti prieteni, membri de familie care pot face forme grave.
 

 • Cât de sigur este vaccinul? (dacă nu imi face mai mult rău decât bine, pe termen scurt, dar şi pe termen lung)

 Oicare dintre variantele aprobate deja sunt vaccinuri sigure, toate testele efectuate anterior lansării (pe zeci de mii de oameni), dar şi observaţiile de până acum de la cei peste 30 de milioane de oameni din 46 de ţări care au primit deja prima doză de vaccin, ne arată că vaccinul, indiferent de compania producătoare, nu are efecte secundare pe termen scurt mai accentuate decât alte vaccinuri de până acum, ba chiar mai puţine. Practic, probabilitatea de a avea un accident de maşină este mult mai mare decât efectele adverse serioase. Pe termen lung, toate estimările experţilor, bazate pe modul concret de interacţionare cu organismul nostru, ne arată că nu vor exista efecte dăunătoare sănătăţii cauzate de acest vaccin. Evident că nu s-a putut încă observa concret acest lucru, pentru că nu avem o monitorizare pe o durată de ani de zile, dar părerea mea este că, spre exemplu, poluarea şi lipsa de igienă au efecte mult mai nefaste pe termen scurt şi lung decât vaccinul.
 

 • Prin vaccin, mi se introduce virus în organism? Îmi modifică structura genetică?

 NU. Vaccinul Pfizer si Modena nu este un vaccin cu virus viu atenuat şi nici măcar cu virus inactivat. Aceste vaccinuri, spre deosebire de altele de până acum, datorită tehnologiei moderne, foloseşte ARN mesager într-un mod foarte inteligent şi inovator pentru a te imuniza. NU pătrunde în ADN-ul uman, în nicio formă!

 • Cum acţionează de fapt vaccinul acesta diferit de altele de până acum?

 Prin noua tehnologie ARNm, se introduce în celula musculară de la locul injecţiei o secvenţă de cod genetic al virusului (deci nu virusul), care reprezintă instrucţiuni pentru sistemul nostru imunitar pentru a recunoaşte si neutraliza rapid virusul atunci când apare.
 
Ce se întâmplă de fapt: În cazul contaminării unei persone cu virusul SARS-CoV-2, acesta ajunge la nivelul faringelui şi nasului, unde cu ajutorul unei proteine din structura virusului, numită proteina S, se fixează de receptorii celulari ai celulelor noastre şi pătrunde în celula mucoasei faringiene şi a nasului. Aici virusul se multiplică. Viruşii noi formaţi distrug celula şi trec în alte celule pentru a continua procesul. Organismul reacţionează la aceşti intruşi generând o inflamaţie, care la un moment dat poate distruge propriul organism.
 
În cazul vaccinării, se introduce prin vaccin un ARN mesager înglobat într-o nanoparticulă de grăsime, pentru a putea intra în celulă. Acest ARN conţine informaţia pe care virusul o transmite “fabricii de proteine” din celula noastră, pentru a sintetiza proteina S- componentă cu care virusul se fixează de receptorul celular şi apoi intră în celulă.
 
Odată produsă aceasta proteină, ea este identificată de sistemul imunitar ca fiind o particulă străină. Sistemul imun reacţionează prin producerea de anticorpi, care înglobează această proteină şi o neutralizează.
 
Celula musculară modificată moare şi este eliminată din organism, locul ei fiind luat de o celulă nouă, normală.
 
Odată produşi primii anticorpi, organismul are celule de memorie, care vor da alarma în momentul când în organism vor mai apărea astfel de structuri, atunci când luăm virusul de la cineva.
 
Astfel, când virusul SARS-CoV-2 intră în organism la nivelul faringelui şi mucoasei nazale, anticorpii deja formati, împreună cu cei care sunt produşi rapid, neutralizeaza proteina S, iar virusul nu mai poate intra în celulă sa se multiplice si să producă practic boala.
 
În esenţă, cele două vaccinuri (Pfizer şi Moderna) au în compoziţie doar părţile de ARN care conţin instrucţiunile de producţie pentru acea proteină. După vaccinare, pe baza acestor instrucţiuni, celulele noastre musculare vor produce acea proteină (fără virus, doar proteina exterioară, deci nu ne putem îmbolnăvi, pentru că nu există virusul), după care acele secvenţe de ARN sunt distruse de organismul nostru.
 
În acest fel, sistemul nostru imunitar învaţă în avans să recunoască acele proteine prezente in structura virusului, pentru ca atunci când acesta intra în organismul nostru, să fie pregătite să acţioneze imediat pentru neutralizarea acestuia.
 

 • Dacă mă vaccinez, mai trebuie să respect măsurile de protecţie?

 DA, este foarte important să continuăm să purtăm mască, pentru că, pe de-o parte, vaccinurile au o rată de succes de cca 95%, pe de altă parte, încă nu ştim exact pentru câte luni oferă protecţie şi nici dacă persoanele vaccinate mai pot transmite virusul după ce se contamineaza de la persoane bolnave.
 

 • După ce mă vaccinez, mai pot transmite virusul?

 Există numeroase dezbateri legate de acest subiect la nivelul experţilor în domeniu. După părerea mea, o persoană vaccinată nu mai transmite virusul pentru a determina boala unei alte persoane. Vă explic mai jos logica mea.
 
Pentru ca boala să se manifeste, este nevoie de o cantitate mai mare de virus. După ce virusul intră în organism la nivelul nasului şi faringelui, acesta începe să se multiplice în perioada de incubaţie de câteva zile. Abia după ce se ajunge la o cantitate mai mare de viruşi se va declanşa boala, dar şi posibilitatea de a transmite la altcineva. Acest lucru se poate vedea şi prin faptul că o persoană contaminată nu transmite boala chiar din primele zile de la contactul cu cineva infectat.
 
După vaccin, sistemul nostru imunitar recunoaşte imediat virusul intrat în organism şi acesta este neutralizat mult mai repede (faţă de cei nevaccinaţi) şi nu este lăsat practic să se multiplice pentru a ajunge la o cantiate mai mare, care să poată determina contaminarea altora.
 
Dar, până vom avea date clare, pentru a elimina orice risc, este recomandat să purtăm mască şi să respectăm măsurile de protecţie şi după vaccinare.

 • Care sunt persoanele cărora nu le este recomandat să se vaccineze?

Persoanele care în momentul vaccinării prezintă o infecţie acută, manifestată prin febră mare şi semne directe ale acelei infecţii. Aceste persoane se pot vaccina numai după încetarea simptomatologiei.
Persoanele care sunt alergice la unul din compenentele vaccinului sau care prezintă alergii multiple sau care în antecedente au prezentat şoc alergic.
Iată lista excipienţilor vaccinului Pfizer, pentru a verifica dacă ne ştim alergici la una dintre aceste substanţe:
 
((4-hidroxibutil)azanediil)bis(hexan-6,1-diil)bis(2-hexildecanoat) (ALC-0315)
 
2-[(polietilenglicol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamidă (ALC-0159)
 
1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC)
 
Colesterol, Clorură de potasiu, Dihidrogenofosfat de potasiu, Clorură de sodiu, Fosfat disodic dihidrat, Sucroză, Apă pentru preparate injectabile.
 
Iar pentru vaccinul Moderna: lipidă SM-102, colesterol, 1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC), 1,2-dimiristoil-rac-glicero-3-metoxipolietilen-glicol-2000 (PEG2000 DMG), trometamol, clorhidrat de trometamol, acid acetic, acetat de sodiu trihidrat, sucroză, apă pentru preparate injectabile.
 
Persoanele cu boli autoimune severe în evoluţie
 

 • Ce se întâmplă dacă am deja COVID şi nu stiu (fiind asimptomatic) şi îmi fac vaccinul?

 Daca ai COVID şi nu ştii, înseamnă ca eşti într-una din urmatoarele situaţii:
 
· fie eşti în perioada de incubaţie a bolii, adică în primele 5-7 zile de la contact şi încă nu au apărut simptomele
 
· fie ai deja o formă asimptomatică de boală
 
În aceste două situaţii, chiar dacă te vaccinezi nu păţeşti nimic rău, dimpotrivă, în a şapta zi de la vaccinare apar primii anticorpi, care impiedică şi ei multiplicarea virusului şi astfel te ajută să faci o formă mai uşoară de boală. Acest lucru l-am putut vedea şi experimenta la noi în Spitalul Victor Babeş din Timişoara, unde trei colegi au fost depistaţi pozitiv imediat după vaccinare. Toţi au facut o formă uşoară de boală şi nu au avut probleme.
 

 • Dacă am avut deja COVID, mai are rost să mă vaccinez?

 Da, are rost să mă vaccinez, deoarece nu stiu câţi anticorpi protectori am după boală. Nu toţi anticorpii ce se formează în timpul bolii (şi pe care pot să-i determin prin testele uzuale) sunt şi protectori. În plus, nu toate persoanele care au făcut boala au facut şi anticorpi. Există tot mai multe dovezi în acest sens, confruntându-ne cu reinfectări la persoane care au mai avut boala. Se pare că persoanele care au prezentat o formă uşoară, nu au facut o cantitate mare de anticorpi protectori.
 

 • După ce mă vaccinez, de când sunt protejat şi pentru cât timp?

 Anticorpii post-vaccinare încep să apară dupa 7-14 zile de la prima doză şi realizează o protecţie în cca 60% din cazuri în 3 săptămâni de la prima vaccinare. Pentru a avea o protecţie completă este nevoie să treacî 1-2 săptămâni de la rapel (a doua doză de vaccin). Deci, pentru vaccinul Pfizer, la care rapelul se face la 21 de zile, protecţia se obţine la aproximativ 1 lună de la prima doză, iar pentru vaccinul Moderna, la care rapelul se face la 28 de zile, protecţia completă apare la 1 lună si 1-2 săptămâni. La ambele vaccinuri, protecţia completă se întâmplă la cca 95% din cazuri.
 

 • Este obligatoriu să fac ambele doze? Ce se întâmplă dacă, din diverse motive, ratez a doua doză?

 Da, este important să fac ambele doze, pentru a avea o protecţie bună, iar aceste doze să fie conform protocolului: la 21 de zile pentru vaccinul Pfizer şi 28 zile pentru vaccinul Moderna. După părerea mea, se poate accepta o mică întârziere, dar este de preferat să se evite acest lucru. Dacă nu se poate face deloc a doua doză la momentul recomandat de producator, vaccinarea se va relua în întregime (ambele doze), din momentul în care acest lucru este posibil. Un motiv de întrerupere a vaccinarii este, de exemplu, când în perioada dintre cele 2 vaccinuri faci boala COVID-19. Avem tendinţa ca după prima doza de vaccin să ne relaxam, să nu ne mai protejăm, ceea ce este foarte greşit, deoarece protecţia completă o obţinem doar după cea de-a doua doză. Au fost cazuri şi printre colegii mei care au păţit acest lucru, s-au îmbolnăvit între doze, ratând vaccinarea cu a doua doză. Urmează să cercetăm dacă anticorpii produşi în urma primei doze asociaţi cu anticorpii produşi de boală dau o protecţie mai solidă decât cea obţinută doar prin boală. Dacă se demonstrează că nu există protecţie suficientă, este recomandată reluarea întregii vaccinări, la un timp după boală.
 

 • La cât timp după boală ne putem vaccina, dacă dorim acest lucru?

 Vă puteţi gândi să vă vaccinaţi după cel puţin o lună de zile de la negativare, după ce aţi făcut boala, oricum undeva în faza a 3-a a vaccinării.
 

 • Se face vaccinul şi la copii?

 
Vaccinarea nu se face la copii deocamdată (sub 16 ani Pfizer şi sub 18 ani Moderna ), deoarece nu sunt încă finalizate studii în acest sens.
 

 • Femeile gravide şi cele care alăptează se pot vaccina?

 
Nu avem studii concrete, este recomandat să se discute iniţial cu medicul curant.
 

 • Cum de s-a realizat atât de repede, în timp ce pentru alte vaccinuri durează ani de zile?

 
Aceasta tehologie nu este chiar nouă. Ea s-a studiat şi folosit şi în alte vaccinuri, cum ar fi cel pentru boala infecţioasă virală Zika. În plus, tehnologia este folosită mai demult şi în alte domenii medicale. Această tehnologie modernă permite scurtarea unor etape de cercetare.
 
Pe de altă parte, de data aceasta a existat o mobilizare fără precedent (şi la nivel de state, dar şi din partea companiilor private), la nivel mondial, pentru a se găsi cât mai repede posibil o soluţie sigură, care să rezolve o problemă cu care se confruntau toate statele lumii, care afecta direct viaţa oamenilor, dar şi economiile tuturor ţărilor. S-au alocat astfel fonduri foarte mari pentru a putea urgenta procese logistice şi de cercetare, fonduri care înainte nu aveau nici pe de parte dimensiunea celor de acum.
 
Eu personal, cât şi spitalul la care lucrez, am simţit atunci la deputul pandemiei o solidaritate extraordinară din partea tuturor, oameni care doreau să ajute, să se implice concret prin expertiza lor pentru a contribui în orice fel era nevoie. Ganditi-vă că acelaşi lucru s-a întâmplat şi la nivel mondial: o solidaritate şi mobilizare fără precedent în faţa unui pericol comun fără precedent.
 
În plus, tot datorită disponibilităţii generale mult mai prezentă de a ajuta cumva la obţinerea unei soluţii care să ne scape de acest coşmar, s-a găsit mult mai repede un număr impresionat de persoane care au acceptat să intre în programele de testare. Gandiţi-vă ca au participat la aceste teste, în ultima fază a lor, peste 40.000 de persoane, respectiv peste 30.000 de persoane (in funcţie de compania care a dezvoltat vaccinurile). Un număr atât de mare de persoane necesar testelor era mult mai greu de obţinut în anii anteriori, în cazul altor vaccinuri.
 

 • Eu sunt credincios şi nu cred în acest vaccin, ci doar în Dumnezeu.

 
Şi eu sunt credincios, provin dintr-o familie de preoţi, am fost crescut în credinţa faţă de Dumnezeu. Eu m-am vaccinat fără ezitare, ce-ar fi dacă ne-am gândi că poate chiar Dumnezeu ne-a ajutat să putem avea la dispoziţie această armă a vaccinului, care să ajute omenirea să scape de acest virus, aşa cum simţim că Dumnezeu este alături de noi în atâtea cazuri, spre binele semenilor noştri?

 • La câte zile după vaccinul antigripal poate fi făcut vaccinul anti-COVID?

 După o lună de zile.
 

 • “Fiicele mele, majore ambele, sunt diagnosticate cu boli autoimune (tiroidă autoimuna respectiv lupus), este recomandat vaccinul sau nu?”

 
Trebuie sa se consulte cu medicii specialisti care urmaresc cele doua afectiuni. In principiu, daca sunt forme usoare si nu sunt active, se pot vaccina. La lupus, situatia este mai problematica.
 

 • „În 2004 am avut boala serului provocată de reactia la serul antirabic. Atunci medicul infectionist mi-a spus că nu mai am voie să fac vreun ser niciodată, retin ca exemplu ser anti-botulinic. Pot face vaccinul COVID?”

 
Vaccinul nu este acelasi lucru cu serul. Serurile sunt mai alergizante, de aceea majoritatea trebuie administrate dupa desenzibilizare Besredka. Intrebati va rog si alergologul.
 

 • Ce analize este bine să ne facem înainte de vaccin dacă nu ne ştim bolnavi cu o anumită boală şi poate totuşi avem?

 
Nu este nevoie să va faceţi vreo analiză specifică numai pentru vaccinare.
 

 • Când se menţionează boli autoimune severe, ce înseamnă mai exact? Eu am tiroidita şi în această perioadă tocmai a început să îşi facă de cap iar eu am început să iau tratament de substituţie. Există o lista de boli autoimune vizate?

 
Nu există nici o listă a bolilor autoimmune. Decizia de vaccinare se va lua împreună cu medicul specialist care urmăreşte boala.
 

 • Am 56 de ani. Am făcut un şoc anafilactic în urmă cu mulţi ani atunci când am luat midocalm împreună cu aspirina. Înainte de acest episod mai luasem şi midocalm şi aspirina, dar nu împreună. Mă încadrez în grupa persoanelor cu boli cronice având hipertensiune fiind cu tratament?

 Aspirina este medicament alergizant. În principiu puteţi face vaccinarea dar trebuie să va consultaţi şi cu un alergolog, cât şi cu medicul de familie pentru partea a două a întrebării.
 

 • Mă pot vaccina cu tiroidita Hoshimoto şi insuficienţă renală cronică???

 
Da, discutaţi doar cu medicii specialişti care va tratează, care ştiu şi starea d-voastră prezenţa.
 

 • Se menţionează lipsa testării interacţiunii cu alte medicamente. Cum poate medicul de familie evalua riscul în cazul bolilor cronice?

 
Până în momentul de faţă nu au fost sesizate interacţiuni cu alte medicamente, dar, deoarece studiile nu au încă rezultate referitoare la acest aspect, firma producătoare a vaccinului este obligată să menţioneze acest lucru în prospect.
 

 • Păreri despre cazurile din Norvegia la persoane in vârstă?

 Se face o analiza foarte serioasa in momentul de fata in Norvegia, pentru a vedea daca decesele sunt in legatura cu vaccinarea. Pana la aflarea rezutatelor acestei analize se recomanda precautie pentru vaccinarea persoanelor foarte in varsta, cu multiple comorbiditati.
 

 • E recomandată vaccinarea la persoanele de 80 de ani cu cancer limfatic NH, care tocmai au încheiat tratamentul Mabtherra?

 În principiu da, dar decizia se ia după consultarea cu medicul hematolog sau oncolog în evidenţă cărora sunteţi.
 

 • Despre endometrioza toracică ce părere aveţi în legătură cu vaccinul?

 Vă puteţi vaccina, doar discutaţi cu medicul care vă urmăreşte despre starea d-voastră prezentă.
 

 • Pentru Sindrom Sjogren diagnosticat în urmă cu 20 de ani, poliatrită reumatoidă, sub tratament cu Plaquenil, vârstă 78 de ani, se recomandă vaccinarea? Medicul de familie nu ştie răspunsul.

 Cred că decizia trebuie luată cu medical reumatolog care va urmăreşte boala. Dacă nu este activă, în principiu vă puteţi vaccina.
 

 • Fiul meu este alergic la penicilină...când va face vaccinul, are vreun risc? Are 40 de ani

 Riscul este minim de a face reactive anafilactică, deci recomand vaccinarea.
 

 • Vă rog să-mi spuneţi dacă sunt alergică la metamizol, pot face vaccinul? Eu fac avastin de 3 ani. Mai este necesară vaccinarea?

 Trebuie să vă consultaţi cu un medic alergolog, dar dacă nu aveţi alergii multiple şi nu aţi avut antecedente şoc, nu văd de ce să nu va vaccinaţi.
 

 • Aş dori să întreb dacă am avut câteva episoade alergice, este necesar să iau înainte de vaccinul anti Covid un medicament?

 Discutaţi va rog cu alergologul, dar în principiu puteţi lua un antihistaminic, cu 30 min înainte.
 

 • Sufăr de Budd Chiari Sindrom şi sunt pe tratament cu anticoagulant (Sintrom)...este recomandat vaccinul sau nu în cazul meu? Şi dacă da, trebuie să opresc anticoagulantul când mă vaccinez? Menţionez că în 10.12.20 am ieşit şi pozitivă la Covid, momentan având şi anticorpi. În acest caz, pot face vaccinul imediat sau trebuie să aştept o perioada anume de timp?

 Da, puteţi face vaccinarea, dar vorbiţi cu medicil curant pentru tratamentul anticoagulant. Dacă aveţi anticorpi în titru mare, mai puteţi aştepta, iar în momentul când ei scad, va puteţi vaccina.

Vaccinul şi diabetul

 • În cazul diabetului de tip I , pentru o persoană de 26 ani, se poate face vaccinul?

 Da, chiar este recomandabil.
 

 • Am o malformaţie arterio- venoasă occipitala ruptă, embolizata iterativ şi radiotratata, comitilitate vasculară secundară cu crize focale tonice. Este bine să mă vaccinez?

 Puteţi face vaccinul, discutaţi înainte cu medicul curant.
 

 • Am hipotiroida autoimună şi hepatită autoimună. pot face vaccinul anti-COVID?

 Consultaţi-vă,vă rog, cu un imunolog sau cu medicii care vă tratează cele 2 afecţiuni.
 

 • Sunt diagnosticată cu trombofilie ereditară, iau tratament zilnic cu Aspenter. Am obezitate, fierea scoasă, tiroidă scoasă (iau tratament cu Euthyrox 125) şi miopie forţe. Aş dori să întreb dacă vreuna din cele de mai sus reprezintă contraindicaţîi pt. a face vaccinul anti Covid. Grijă mea cea mai mare e pt. partea cu trombofilia, a se vedea partea asta din prospect. Mă puteţi îndrumă va rog frumos?

Trombofilia reprezintă un risc relativ datorită riscului de sângerare dacă se lezează un vas în timpul administrării injecţiei. Trebuie făcută hemostaza prin apăsare locală. Oricum acul este foarte subţire cu care se face injecţia, deci riscul este minim aici.
 

 • Care este perioada de imunitate după a două doză de vaccin?

 Pentru moment nu se ştie exact, pentru că nu am avut decât câteva luni de monitorizare după ce s-au dezvoltat vaccinurile. Studiile arată că imunitatea rămâne protectoare cel puţîn 6 luni. Aceste studii vor continuă şi vom vedea rezultatele.
 

 • Se pot vaccina cei care au angină pectorală şi iau trombex 75 mg pe viaţă? Pe lângă aspirina, nebilet coaprovel şi spiriva resprimat ?

 Da, se pot vaccina. Se discută înainte cu medicul care îi urmăreşte pentru a vedea starea de sănătate prezenţa.
 

 • Dacă am trombofilie, pot să fac vaccinul anti COVID?

 Riscul este dacă în timpul introducerii acului în muşchi se lezează un vas şi sângerează. În principiu acele sunt foarte subţiri şi se poate evita acest lucru. Cel mai bine este va sfătuiţi cu medicul specialist care are în evidenţă afecţiunea dumneavoastră să va spună ce este de făcut, dacă totuşi sângeraţi.
 

 • Aş dori să ştiu dacă o persoană cu Hepatită autoimună de ficat se poate vaccina? În prezent cu tratament.

 Decizia trebuie luată impruna cu medicul specialist care tratează hepatită autoimună.
 

 • Cei care s-au vindecat de Covid, dar au anticorpi suficienţi şi încă donează plasmă după 10 luni de la vindecare, trebuie să se vaccineze sau nu ?

 Pentru moment nu trebuie să se vaccineze, dar este bine să-şi urmărească titrul de anticorpi, iar în momentul în care aceştia scad, este bine să se vaccineze.

 
 
Loading...