Vom avea Paşte fără miei? "Nu cred că românii vor umbla după carne prin piețe"

Ultima actualizare:

    Mielul în viu se va da  cu 15 lei kilogramul  Foto: adevarul.ro
Mielul în viu se va da cu 15 lei kilogramul Foto: adevarul.ro

Incertitudine în rândul crescătorilor de ovine! Comerţul cu miei nu mai este de mult timp o afacere profitabilă pentru fermierii din România. În timpul anului, ei ajung să vândă şi cu 70 de lei mielul viu, dar le rămâne speranța ca, măcar în preajma sărbătorilor pascale, să echilibreze balanţa şi să amortizeze cheltuielile cu creşterea animalelor.

Cu mai puţin de trei săptămâni înainte de Paşte, proprietarii fermelor se tem că interdicţiile impuse de starea de urgenţă vor lovi puternic în comerţul cu animale. Ciobanii au început să dea curs ofertelor făcute de samsari, care le cumpără toate efectivele de miei pentru export în ţările arabe.

”Va fi o mare problemă, deoarece nu cred că românii vor umbla după carne de miel, prin pieţe şi pe la ţară. Şi restricţiile de circulaţie vor ţine clienţii departe de noi”, se plânge Ioana Toma, crescător de animale din zona Cilibia (Buzău). Unele dintre oi au început să fete devreme, iar primii miei au luat deja în greutate. Ioana Toma are peste o sută de miei pregătiţi deja pentru vânzare, dar se teme că nu va avea cui să-i dea. ”Se anunţa un an bun. A fost o perioadă când s-a vândut mielul în viu cu 15 lei kilogramul, cum nu s-a mai întâmplat de multă vreme, însă a scăzut când a apărut această criză. Cine se mai gândeşte la miel, acum, după ce vezi ce nenorocire e în lume? Dăm telefoane şi încercăm să vindem unor intermediari”, spune Ioana Toma pentru adevarul.ro. ”Nu vrem să ne îmbogăţim peste noapte, dar măcar un preţ în viu la miel de 13 lei ar fi decent. Să sperăm că vor mai fi deschise pieţele arabe”, adaugă fermiera din Cilibia.  

Viorel Marin este unul dintre cei mai mari fermieri din zona Pogoanele (Buzău). El a anticipat criza şi a început să caute mai devreme cumpărători. Astfel, în urmă cu două săptămâni, a izbutit să vândă aproape toţi mieii. Marin crede că, anul acesta, celor care vor să aibă miel pe masa de Paşte le va fi greu să se aprovizioneze. ”Nu vor mai fi miei la discreţie. Eu am dat deja 360 de miei, de la 22 până la 30 de kilograme bucata, şi pot spune că am fost norocos”, povesteşte fermierul din Smeeni.

Animalele pot fi sacrificate în ferme

În acest an, sacrificarea mieilor de Paşte şi comercializarea lor se pot face, în mod excepţional, direct din ferme. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că mieii pot fi sacrificaţi de crescătorii de animale în propriile ferme. Daniel Băluţă, primarul comunei Vaideeni (Vâlcea), zonă cunoscută pentru creşterea ovinelor, consideră că anunţul ANSVSA “este  o veste foarte bună pentru ciobanii de aici. Preţul cărnii de miel în viu va fi de 14 - 15 lei kilogramul, calitatea I, negociabil”.

image
image
image
image
image
image
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net