Vom fi doar 13,3 milioane de români în anul 2100

Ultima actualizare:

    Îmbătrânirea populaţiei şi  emigraţia tot mai mare vor  cauza scăderea numărului  de locuitori ai ţării de-a  lungul întregului secol XXI
Îmbătrânirea populaţiei şi emigraţia tot mai mare vor cauza scăderea numărului de locuitori ai ţării de-a lungul întregului secol XXI

România a ajuns o ţară îmbătrânită şi depopulată, cu puţini tineri şi din ce în ce mai puţini lucrători care trebuie să susţină un număr în creştere de pensionari, arată un raport al Institutului Naţional de Statistică, citat de adevarul.ro, care analizează tendinţele de evoluţie a populaţiei ţării. Iar conform prognozei Eurostat, institutul european de statistică, la finalul secolului, în 2100, România va mai avea doar 13,3 milioane de locuitori.

România avea, la 1 ianuarie 2019, o populaţie după domiciliu de 22,17 milioane de persoane, scrie adevarul.ro. Cu toate acestea, populaţia după rezidenţă (românii care locuiesc de fapt în ţară) era de numai 19,4 milioane de persoane, potrivit INS. Doi factori au contribuit major la depopularea României, în ultimii ani, arată raportul INS. Pe de o parte, avem scăderea natalităţii, care este depăşită de o mortalitate în relativă creştere. Pe de altă parte, emigraţia a căpătat aripi după anul 2007 şi a condus atât la scăderea populaţiei rezidente, cât şi la îmbătrânirea populaţiei rămase, tinerii fiind cei care emigrează în mod obişnuit.Între anii 2000 şi 2019, populaţia în mai multe judeţe a scăzut drastic, pe de o parte datorită migraţiei interne şi pe de altă parte datorită migraţiei către străinătate. De exemplu, populaţia în două judeţe, respectiv Argeş şi Galaţi, a scăzut de la peste 650.000 de locuitori, în anul 2000, ajungând în categoria 500.000-650.000. Alte trei judeţe au trecut de la peste 500.000 de locuitori la 350.000-500.000, respectiv: Hunedoara, Olt şi Buzău. Situaţia se repetă în toate judeţele, singura excepţie o reprezintă judeţul Ilfov, care a avansat din categoria 250.000-350.000 la peste 350.000 de locuitori.

Distribuţia emigranţilor în profil teritorial arată existenţa unor „bazine de emigrare“, în special în judeţele unde populaţia este foarte numeroasă. Astfel, dacă în 2014 emigrau anual peste 6.500 de persoane doar din judeţele Iaşi, Prahova, Constanţa şi Bucureşti, în anul 2018 emigraţia intensivă s-a extins şi la judeţele Timiş, Bihor, Cluj, Mureş, Dolj, Argeş, Suceava şi Bacău. Îngrijorător este faptul că vârsta dominantă a emigranţilor este situată în intervalul 25-29 ani.Deşi populaţia rezidentă a României urmează o tendinţă descendentă, România încă se regăseşte în topul statelor membre ale Uniunii Europene, clasificate după dimensiunea populaţiei, ocupând poziţia a şaptea, cu o populaţie de 19,4 milioane locuitori. Cu toate acestea, lucrurile se vor schimba radical, arată cele mai recente proiecţii demografice realizate de institutul european de statistică Eurostat la nivelul UE. În anul 2018, primele şapte ţări după mărimea populaţiei au fost Germania, Franţa, Regatul Unit, Italia, Spania, Polonia şi România. Însă conform proiecţiei demografice realizate de Eurostat la orizontul anului 2100, România va coborî două locuri în clasament, plasându-se pe locul al nouălea, fiind devansată de Olanda şi Suedia. Populaţia prognozată a României va fi de 13,3 milioane locuitori, în scădere cu aproximativ 6,2 milioane persoane faţă de anul 2018. Pe primele trei locuri se vor afla în continuare Regatul Unit cu o populaţie prognozată pentru anul 2100 la 84,7 milioane locuitori, pe locul al doilea se va afla Germania cu o populaţie estimată la 79,1 milioane locuitori, iar Franţa se va plasa pe cel de al treilea loc cu 72,9 milioane persoane.

Din ce judeţe se pleacă masiv

Dacă în 2014 emigrau anual peste 6.500 de persoane doar din judeţele Iaşi, Prahova, Constanţa şi Bucureşti, în anul 2018 emigraţia intensivă s-a extins şi la judeţele Timiş, Bihor, Cluj, Mureş, Dolj, Argeş, Suceava şi Bacău. Îngrijorător este faptul că vârsta dominantă a emigranţilor este situată în intervalul 25-29 ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net