Vopseaua de ouă este plină de aditivi. Câte E-uri conține în medie un plic de colorant

Ultima actualizare:

    Cloranții pentru ouăle de Paște sunt plini de aditivi alimentari
Cloranții pentru ouăle de Paște sunt plini de aditivi alimentari

Vopseaua de ouă este plină de aditivi. Media unui plic de colorant a crescut cu 58%, față de de 2015. O arată un studiu comparativ pe 60 de produse făcute de InfoCons.

Se apropie Paștele și multe gopsodine vor vopsi ouă, așa cum spune tradiția. Își vor cumpăra diverși coloranți din comerț, în detrimentul produselor naturale, cum ar fi foaia de ceapă, recunoscută pentru nuanța frumoasă pe care dă ouălor.

Pentru a știi ce alegem de la raft, InfoCons a realizat un studiu comparativ, aferent perioadei 2015 -2021, pe 60 de produse tip vopsea de ou.  

Produsele analizate fac parte din următoarele branduri: Alex, Oetker, Gordena Impex, Gallus, Carmin, Take Line, Heitmann și Atifco.

În urma studiilor, rezultatele au fost următoarele:

  • Din punct de vedere al gramajului și al capacității de vopsire

Produsele studiate s-au găsit sub formă de vopsea lichidă, vopsea praf/granulată, vopsea gelificată, tablete de vopsea, ștampile cu vopsea și vopsea hârtie ornamentală.


    Cei de la InfoCons au analizat conținutul plicurilor de vopsea de la nouă firme
Cei de la InfoCons au analizat conținutul plicurilor de vopsea de la nouă firme

Iar cantitățile au fost cuprinse între 5 și 28 de grame. Capacitatea de vopsire a vopselelor studiate este cuprinsă între 10 și 120 de ouă.

În 2018, cu numai 16g de vopsea, putem vopsi 100 de ouă, însă vopseaua respectivă conținea 10 aditivi. În 2021, cu 40 g de vopsea (jeleu de colorare 20g, coloranți în capsule 18g și cristale 2g), vopsim 120 de ouă, dar cu 9 aditivi.

A scăzut numărul de ouă vopsite, deși gramajul colorantului e mai mare

În studiul din 2015, s-a observat că cu 10g se puteau vopsi 30 de ouă, în 2016 și 2018, cu 20g coloram între 40 și 60 de ouă, în timp ce în 2019 cu doar un gram mai mult, față de anii precedenți, se puteau vopsi 30 de ouă.

  • Din punctul de vedere al numărului de aditivi

Pe parcursul celor șase ani de monitorizare, în compoziția produselor de vopsit ouă apar modificări în ceea ce privește numărul de aditivi.

Media lor din studiul produselor realizat în 2021 s-a dublat față de media aditivilor identificați în studiul din 2015. În loc de 3 au crescut treptat la 7. Dar numărul maxim de aditivi a fost de 10 sau chiar 12, care difereau. Mai exact, într-un plic au fost găsite între 10 și 32 de tipuri de aditivi alimentari.

Cei mai utilizați sunt benzonat de sodiu (E211), sorbat de potasiu (E202), la care se adaugă acidul lactic (E270), azorubina (E122), albastru briliant FCF (E133),  tartrazina (E102) și acidul citric (E330).

Ce sunt aditivii alimentari

Aditivii alimentari, cunoscuți în limbaj uzual și ca E-uri, reprezintă orice substanță naturală sau chimică care nu este consumată ca aliment în sine și nu este folosită ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritivă.

Se adaugă intenționat, cu un scop tehnologic (incluzând modificări organoleptice) în timpul producerii, procesării, preparării, tratării, împachetării, ambalării, transportului, stocării, sau în timpul altei modificări aplicate unui aliment.

Astfel, devine un component sau afectează într-un fel sau altul caracteristicile alimentelor. Pentru a reglementa aceste aditivi și pentru a informa consumatorii, fiecare aditiv are un număr unic, denumit "numere E", utilizat în Europa pentru toți aditivii autorizați.

Cu utilizarea în creștere a alimentelor prelucrate începând cu secolul al XIX-lea, aditivii alimentari sunt utilizați pe scară mai largă.

De exemplu, acidul boric a fost folosit mult ca și conservant alimentar din 1870 până în 1920, dar interzis după primul război mondial din cauza toxicității sale, așa cum s-a demonstrat în studiile pe animale și la om.

În timpul celui de-al doilea război mondial, nevoia urgentă de conservanți ieftini, disponibili pentru alimente a dus la utilizarea din nou, dar a fost în cele din urmă interzisă în 1950.

Citește și: 

Feriți-vă de E-urile care vă îmbolnăvesc! Uite care sunt acestea!

Află cât de periculoasă poate fi vopseaua de ouă!

image
image
image
image
image
image
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net