Vor fi mai mulți bolnavi de gripă în acest sezon?

Ultima actualizare:
Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie
Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie

Gripa se extinde. Deja două persoane au murit după ce au fost infectate cu acest virus şi rapoartele laboratoarelor spitalelor confirmă alte zeci de cazuri de gripă clinică. Autorităţile sunt în alertă şi transmit că numărul îmbolnăvirilor va fi mai mare în acest sezon, iar singura cale de prevenţie este vaccinarea.

Febra, frisoane, dureri de cap și musculare, tuse, roșu în gat, grețuri și lipsa poftei de mâncare. Acestea sunt simptomele celui mai temut virus din acest sezon. Gripa este o afecţiune severă, uşor transmisibilă, care poate cauza chiar decesul. De altfel, din statisticile medicale reiese că gripa rămâne o amenințare pentru sănătatea publică din România.

„În acest an, având în vedere și aprecierile pe care le face Centrul European de Control al Bolilor, din cauza circulației simultane a virusurilor de tip A și de tip B, se estimează un număr mai mare, probabil, de îmbolnăviri, comparativ cu ultimele două sezoane”. a declarat dr. Alexandru Rafila, președintele Societăţii Române de Microbiologie, pentru digi 24

Specialiştii trag un semnal de alarmă şi fac un apel către toată lumea, dar mai ales către părinți, să se vaccineze și să își vaccineze copiii împotriva gripei.  

„Vaccinarea antigripală rămâne cea mai bună și sigură metodă de combatere a acestei boli cu potențial deosebit de periculos care este gripa. Mai ales dacă ne referim la adolescenți și copii – două categorii vulnerabile la îmbolnăvirea de gripă – vaccinarea este importantă deoarece discutăm despre grupe de populație care pot răspândi foarte rapid virusul în rândul familiei și al comunității. Prin vaccinarea antigripală a copiilor, îi protejăm pe ei și întreaga familie, inclusiv pe adultul vârstnic, cu boală cronică”, a declarat Alexis Cochino președintele Asociației Pro Imunizare.

Vârful infecţiilor gripale va fi în februarie

Dr. Alexandru Rafila mai spune că vârful sezonului de îmbolnăviri va fi, ca în fiecare an, sfârșitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie. Ne putem vaccina antigripal şi în luna ianuarie, însă trebuie ţinut cont de faptul că există un interval de timp de aproximativ două săptămâni de la administrarea vaccinului până la apariția anticorpilor. Cei care nu fac parte din categoriile de risc pot să îşi cumpere vaccinul antigripal din farmacii. În farmaciile din România sunt disponibile două tipuri de produse: vaccinul cu virus viu inactivat inactivat în formă tetravalentă şi vaccinul cu virus viu atenuat cu administrare nazală. Din prima categorie  fac parte Influvac Tetra (54,41 lei) care se distribuie și în programul național și Vaxigrip Tetra (58,69 lei). Al doilea tip de produs este Fluenz Tetra care se administrează doar copiilor între doi ani și 18 ani şi costă 110-120 de lei.

Un bărbat de 54 de ani din Dâmboviţa şi o femeie de 47 de ani din Buzău au murit din cauza gripei. Cei doi aveau în comun faptul că nu erau vaccinaţi antigripal. 

Peste 91.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute au fost înregistrate până la 15 decembrie 2019, cu 0,6% mai multe faţă de perioada similară a anului trecut. 

Patru sfaturi practice pentru a te feri de gripă

1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave, zonele aglomerate  şi nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente.

2. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun. Spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale.

3. Consumaţi fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine.

4. Dacă mergeţi într-un spital este bine să vă acoperiţi  gura și nasul cu o mască de protecție.

Citeşte şi: 

7 sfaturi să scăpaţi de răceli şi gripă! Sexul este cel mai bun tratament

4 sfaturi să nu iei gripă de la musafiri

Gripă, răceală sau viroză? Iată 5 sfaturi ca să te pui pe picioare!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net