Vor șomaj nu să învețe o meserie. Iată câți absolvenți s-au înscris pentru ajutor de la stat!

Ultima actualizare:

    Peste 128.000 de absolvenți de liceu au luat șomaj în ultimii trei ani
Peste 128.000 de absolvenți de liceu au luat șomaj în ultimii trei ani

Termină liceul sau o școală postliceală și preferă să îngroașe rândurile șomerilor. Tot mai mulți tineri se înscriu să primească indemnizație decât să muncească sau să învețe o meserie. Iată câți absolvenți s-au înscris în ultimii trei ani pentru ajutor de la stat!

E perioada când tinerii intră în viață. Au terminat școala și nu știu încotro s-o apuce. Iar cel mai la îndemână le este să se înscrie la șomaj.

Așa se face că din 2015 și până în prezent, nu mai puțin de 128.272 de absolvenți de liceu sau postliceală au apelat la ajutorul de stat.

Pentru 2018 s-au înscris, deocamdată, 956 de persoane. Mult mai mult față de cei care au vrut să învețe o meserie.

Din aceeași sursă aflăm că în 2017 au fost cuprinși la cursuri gratuite de formare profesională 5.945 de tineri cu vârsta mai mică de 25 de ani, iar până la finalul anului 457 s-au angajat. ”Încadrarea în muncă a participanților la cursuri gratuite de formare profesională este monitorizată atât la 6 luni de la data susținerii examenului de absolvire, cât și la 12 luni de la data susținerii examenului de absolvire”, anunță reprezentanții ANOFM.

Cine poate cere ajutorul de șomaj de 250 de lei

Potrivit Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, pot solicita indemnizaţie de şomaj, absolvenţii înregistraţi în evidenţele ANOFM care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu au reuşit să se încadreze în muncă şi de asemenea:

- nu au fost admişi sau nu urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate şi/sau acreditate, după caz, în condiţiile legii;

-nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 lei.

Indemnizaţia de şomaj este în cuantum de 250 de lei şi se acordă pe o perioadă de şase luni.

De asemenea, absolvenţii care se înscriu în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, pot beneficia gratuit de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită, precum şi de facilităţi financiare (prima de inserţie, prima de relocare, prime de mobilitate).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
fabrica 2 1600x1000 jpg
Papanasi png
Vipera neagră Foto Adrian Florin Vrăbiescu (2) jpg
Carne de pui jpg
Caine in cusca FOTO Shutterstock
image png
Zambet jpg
regele charles regina margareta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net